Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η Τουρκία βγάζει χρυσό από το μεταναστευτικό (μέ εύκολες βίζες σε Αφρικανούς και αεροπορικές συνδέσεις)

Αυξανόμενη ροή από την Τουρκία
Kαλοθελητές με το αζημίωτο οι Τούρκοι εκμεταλεύονται την φτώχεια
στην Αφρική καί διευκολύνουν την σωματεμπορία μεταναστών 
Θανασης Τσιγγανας
Οι αλλαγές στο καθεστώς της βίζας που δρομολόγησε η Τουρκία με γειτονικές χώρες και χώρες της Β. Αφρικής, καθώς και η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης με πρωτεύουσες χωρών της Α. και της Δ. Αφρικής θεωρούνται οι βασικότεροι λόγοι για την (φετινή) αυξανόμενη ροή λαθρομεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πέρυσι ήταν το χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω του οποίου μπήκαν στην Ελλάδα 36.000 λαθρομετανάστες και φέτος, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και μολονότι το τμήμα αυτό φυλάσσεται από τη Frontex και την ΕΛ.ΑΣ., οι αριθμοί στο συνολό τους δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Τουναντίον οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας στον Εβρο παραδέχονται ότι οι ροές στο τέλος του 2011 θα είναι εξ ίσου μεγάλες στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νομού.
Στον νότιο Εβρο οι λαθρομετανάστες έφτασαν τις 25.000, στον βόρειο ξεπέρασαν τις 22.000, υπερβαίνοντας συνολικά τις περυσινές 47.000 σε όλο το μήκος των συνόρων και με ισχυρή την πιθανότητα να φτάσουν τις 50.000 καταγράφοντας νέο ρεκόρ εισροής παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα. «Περιορίσαμε το χερσαίο τμήμα των 12,5 χλμ., αλλά οι Τούρκοι διακινητές στράφηκαν στα ποτάμια περάσματα διοχετεύοντας τις ομάδες των λαθρομεταναστών από το νότιο τμήμα του ποταμού μεταξύ Μάνδρας και Δέλτα», ανέφερε χθες αστυνομική πηγή στην «Κ». Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις θρασύτατοι Τούρκοι διακινητές το περασμένο καλοκαίρι δεν δίστασαν να πυροβολήσουν κατά των μικτών περιπόλων Frontex και ΕΛ.ΑΣ. για να «ανοίξουν δρόμο» σε ομάδες λαθρομεταναστών στην αντίπερα όχθη.
Οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να «πριονίζουν» την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής και δέχονται την επιστροφή λαθρομεταναστών που προέρχονται μόνο από τις γειτονικές τους χώρες, με αποτέλεσμα η αναλογία να μην ξεπερνά το 1:50.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_07/12/2011_465250

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου