Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η Μorgan Stanley και ο εξάδελφος καίνε τον Ακη


Ισχυρές ενδείξεις για παραπομπή από εμβάσματα σε υπεράκτια εταιρεία η οποία κατείχε δύο ακίνητα που απέκτησε ο πρώην υπουργός
Η Μorgan Stanley και ο εξάδελφος καίνε τον Ακη


ΔΥΟ επιχειρηματίες από την Αλεξάνδρεια, ο Κύρος Μ. (αμπελουργός) και ο πατέρας του Οράτιος Μ., μία υπεράκτια κυπριακή εταιρεία, γνωστή μας από παλιά, η Τorcaso Ιnvestment ltd,η αγοράστρια του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, φαίνεται ότι είναι η άκρη του νήματος που οδηγεί στον δρόμο του χρήματος για το σκάνδαλο τωμ υποβρυχίων.Η Τorcaso είναι επίσης την επίμαχη περίοδο η αρχική αγοράστρια άλλου ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας το οποίο σήμερα έχει καταλήξει στον πρώην υπουργό. Την υπεράκτια ερευνούσαν δικαστές και βουλευτές για το σκάνδαλο της Siemens, αλλά εμφανίζεται ως εταιρεία-«κλειδί» στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, και 7 εκατ. δολάρια, τα οποία εστάλησαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 στην τράπεζα Μorgan Stanley της Ζυρίχης και στη συνέχεια στην Κύπρο, οδηγούν σύμφωνα με τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της μίζας στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Τα εμβάσματα στην Ελβετία φέρονται να εστάλησαν από τον εφοπλιστή, εμπλεκόμενο στα υποβρύχια, Μιχάλη Ματαντό, ο οποίος σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη μοίραζε χρήματα στη χώρα μας σε υπουργεία, αλλά και σε ανώτατους κρατικούς παράγοντες, προκειμένου να δοθούν οι προμήθειες των υποβρυχίων στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, αλλά και να εξασφαλιστεί η καταβολή μεγάλου μέρους της προκαταβολής στους γερμανούς επιχειρηματίες... Παράλληλα, η εμπλοκή του Νικολάου Ζίγρα, εξαδέλφου του πρώην υπουργού και δικαιούχου της υπεράκτιας εταιρείας Τorcaso από τη σύστασή της ως το 2003, θεμελιώνει, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, ισχυρές ενδείξεις για την παραπομπή του τόσο για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας όσο και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδίκημα το οποίο θα εξεταστεί από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως έγινε με τον Αν. Μαντέλη.


Φως από άλλες μίζες
Τη σημαντική αποκάλυψη έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα νομικής υποστήριξης της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής ( Αγγ. Καραχάλιος , Φρ.Κοτσώνης και Χρ.Μυλωνάς ) με εντολή του προέδρου της Μάρκου Μπόλαρη. Εντόπισαν στην κατάθεση του εφοπλιστή Μιχ. Ματαντού ότι είχε δηλώσει ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης πως ο πρώην συνεργάτης του Μύλενμπεκ τού είχε συστήσει να καταθέσει σε λογαριασμό της Μorgan Stanley στη Ζυρίχη το ποσό των 6,5 εκατ. δολαρίων μέσω της εταιρείας του στον Πειραιά ΜΙΕ...
Ο πρόεδρος της προκαταρκτικής επιτροπής Μάρκος Μπόλαρης
Η έρευνα στην Αθήνα συνεχίστηκε και προς έκπληξη και των βουλευτών του ΠαΣοΚ αποκαλύφθηκε ότι τα τρία εμβάσματα, τα οποία φέρονταν να έχουν φθάσει σε λογαριασμό που οδηγούσε στην Τorcaso μέσω της τράπεζας Μorgan Stanley στη Ζυρίχη (υπ΄ αριθμ. 051524866), ενώ «χρεώνονταν» στο σκάνδαλο της Siemens (με έγγραφο του αντεισαγγελέα Στ.Γκρόζου ) στην πραγματικότητα αφορούσαν το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ο λογαριασμός ανήκε σε κάποιον Κύρο - υπαρκτό πρόσωπο. Δικαιώνεται έτσι ο εισαγγελέας Π.Νικολούδης, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες με άλλο έγγραφό του τον Οκτώβριο του 2010 επέμενε ότι η υπεράκτια της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο της Siemens και μόνο σε παραδρομή μπορεί να αποδοθεί το έγγραφο Γκρόζου!

Παράλληλα εντοπίστηκε ότι υπήρχε και άλλος λογαριασμός μιας άλλης γνωστής υπεράκτιας από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Η Μorelia Τrading SΑ, με έδρα τον Παναμά, είχε επίσης στείλει 70.432 δολάρια στην Κύπρο και τον Μάρτιο του 2000 το ποσό των 420.000 δολαρίων στην Αθήνα και στην Τorcaso από την Ελβετία. Δικαιούχος της εταιρείας αυτής ήταν ο πατέρας του Κύρου, Οράτιος Μ. Ολα τα στοιχεία ετέθησαν στη διάθεση των ερευνητών του ΠαΣοΚ από την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αλλά και ύστερα από επικοινωνία της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού με μέλη της Επιτροπής. Αυτοί προχώρησαν πάντως ακόμη περισσότερο:

Ετσι εντοπίστηκε ότι στις 17 Νοεμβρίου 1999 η Τorcaso με τρία συμβόλαια αγοράζει έναν όροφο (1.400.000.000 δρχ.) σε κτίριο του κατασκευαστή Βωβού στη λεωφόρο Κηφισιάς 7 και λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου τότε στεγαζόταν ο οργανισμός Αθήνα 2004. Στον 5ο όροφο αγοράζονται 1.964 τ.μ., αλλά και υπόγειος χώρος άλλων 2.000 τ.μ. Τα χρήματα πληρώνονται με επιταγές της Τράπεζας Κύπρου, ενώ συνεχίζεται η ενοικίαση του χώρου. Νωρίτερα τον Οκτώβριο η Μονή Βατοπαιδίου έχει αγοράσει στον τέταρτο όροφο έκταση ίδια αντί του ποσού των 2 δισ. δραχμών... Το 2007 και ο όροφος της Τorcaso αγοράζεται από τη Μονή Βατοπαιδίου με δάνειο.

Ψάχνουν τον δικαιούχο
Εξάλλου το 2000 η Τorcaso αγοράζει και το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο ο πρώην υπουργός φέρεται κατ΄ αρχήν να νοικιάζει, αλλά και ακίνητο στην Κεφαλληνίας και Κομνά Τράκα, το οποίο καταλήγει αργότερα στον ίδιο. Ολα τα ποσά πάντως η υπεράκτια της Κύπρου τα δέχεται σε 48 λογαριασμούς της. Στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού εντοπίζεται ότι διατηρούσε 99 λογαριασμούς στην Ελλάδα, ενώ ως τον Δεκέμβριο του 2009 δεν δήλωνε την οικία της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως δική του, αφού εμφανιζόταν ότι ανήκε στην υπεράκτια εταιρεία της Κύπρου. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ έχουν ζητήσει από την Κύπρο να φωτιστεί ο πραγματικός δικαιούχος της υπεράκτιας, που εμφανίζεται να εμπλέκεται σε τουλάχιστον δύο σκάνδαλα...

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ OFFSHORE ΚΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ «ΚΥΡΟΣ»
Σε δύο σκάνδαλα εμπλέκεται η υπεράκτια εταιρεία Torcaso Ιnvestments ltd: στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και σε αυτό που ερευνάται σήμερα, της προμήθειας των υποβρυχίων. Από έγγραφα φαίνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1999 στο γραφείο του δικηγόρου Α. Τριανταφυλλίδη. Ως αρχικός μέτοχος εμφανίζεται η AΤS Trustee, ένδειξη για πολλούς ότι άλλος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος. Μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αποκαλύφθηκε ότι ως το 2003 είχε δικαιούχο τον Νικόλαο Ζίγρα, εξάδελφο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε αγοράσει το 2000 αντί του ποσού των 300 εκατ. δρχ. το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατοικία του πρώην υπουργού. Με αφορμή αυτή την αποκάλυψη ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, εμπλεκόμενος στην υπόθεση του Βατοπαιδίου με αγοραπωλησίες ακινήτων, παραδέχθηκε ότι ήταν για κάποιο διάστημα ο ιδιοκτήτης της Torcaso. Το 2001 πάντως η εταιρεία πουλάει τη διατηρητέα κατοικία στη μισή τιμή αντί του ποσού των 136 εκατ. δρχ. σε άλλη υπεράκτια, τη Νobils ΙΝΤ, με έδρα το Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, και στη συνέχεια το ακίνητο μεταβιβάζεται στη σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη. Ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της, αφού η Κύπρος αρνείται να δώσει τα σχετικά στοιχεία αν δεν της δοθούν συγκεκριμένα δικαστικά έγγραφα...

Σε δύο απολογίες του, πάντως, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός κάνει λόγο για τις καταθέσεις χρημάτων στην τράπεζα Μorgan Stanley, που κατέληγαν στην κυπριακή υπεράκτια εταιρεία Torcaso. Στις 27.10. 2010 ο Μιχ. Ματαντός, όταν του επιδεικνύεται λίστα πληρωμών από τον πρώην συνάδελφό του Βερετέκι, καταθέτει επί λέξει:

«Σχετικά με την επόμενη πληρωμή, η Μorgan Stanley είναι μια τράπεζα και με παρακάλεσαν να εμβάσω αυτό το ποσό και να δώσω την αιτιολογία Κύρος. Τα χρήματα έπρεπε να διαβιβαστούν στον λογαριασμό Κύρος. Αυτή η πληρωμή διεκπεραιώθηκε από εμένα και η επόμενη έγινε στις 5.12.2000 στη Μorellia Trading S.Α. Γι΄ αυτές τις πληρωμές πήρα τηλεφωνικές οδηγίες από τον Μύλενμπεκ (σ.σ.: άλλον κατηγορούμενο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων)»...

Στην απολογία του στις 14.10.2010 αναφέρει ότι «ο Μύλενμπεκ ήθελε να εμβάσω 6,5 εκατομμύρια από τον δεύτερο λογαριασμό...».

ΑΚΗΣ:«KΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ TORCASO...»
«Δεν είναι δική μου η Torcaso» δήλωσε ο πρώην υπουργός κ. Α. Τσοχατζόπουλος καταθέτοντας ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Την ίδρυσε ο ξάδελφός μου Νικόλαος Ζήγρας για λογαριασμό αλλοδαπών επενδυτών (Λιβανέζων). Αυτά μου τα είπε το 2000, όταν τον συνόδευσα στο Μόναχο στην κλινική του δόκτορα Κοπ για θεραπεία στη σοβαρή ασθένεια, λευχαιμία, που απείλησε την υγεία του. Μια και απαιτήθηκε σοβαρή εγχείρηση, μεταμόσχευση μυελού των οστών, για αρκετό καιρό έμεινε στη Γερμανία με συνέπεια το 2003 να πάψει να ασχολείται με την εταιρεία».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=404732

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου