Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν στη μετακύλιση Eλληνικού χρέους 15 δισ.

Ημερομηνία: 28/06/2011 
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το επόμενο δάνειο 
Της Αγγελικής Σπανού

Πυρετώδεις διεργασίες εξελίσσονται στο εσωτερικό της ευρωζώνης ενόψει του κρίσμου Γιούρογκρουπ της προσεχούς Κυριακής. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, με τον οποίο συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες του αναπτυξιακού πακέτου που θα συνοδεύσει τον επόμενο ελληνικό δανεισμό ύψους 100 και πλέον δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητά να μηδενιστεί η εθνική συμμετοχή για την αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι για μείωσή της στο 15%.
Ωστόσο, τίποτα δεν είναι για την ώρα “κλειδωμένο”, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να μετατεθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις αγορές και θα επιβαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό.
Η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε μια εμφανή προσπάθεια να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης ότι οι γαλλικές τράπεζες (που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ) συμφώνησαν στο σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους με νέα 30ετή ομόλογα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Figaro”, το σχέδιο προβλέπει την επανεπένδυση του 50% των ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014 σε νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας και του 20% σε ένα ειδικό ταμείο, σε ομόλογα χαμηλού επιτοκίου, τα οποία πιθανότατα θα έχουν την εγγύηση του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF). Η γαλλική πρόταση αντιμετωπίζεται ως βάση συμβιβασμού και από τις γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων πηγών στο Reuters.


Σχέδιο Β΄ για την Ε.Ε.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η ΕΕ προετοιμάζεται και για το αρνητικό σενάριο της μη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Financial Times Deutschland”, “εάν το πακέτο λιτότητας αποτύχει, η ΕΕ θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο για να μεταπείσει τη συντηρητική αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει. Μία χαμένη ψηφοφορία δεν είναι και πτώχευση της χώρας, λένε κύκλοι στην ΕΕ”, γράφει η εφημερίδα. “Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε όμως να συγκεντρώσει τα τελευταία δισεκατομμύρια για να πληρώσει τα λήγοντα τον Ιούλιο κρατικά ομόλογα”, προσθέτει. Η FTD επισημαίνει ότι “αν η πτώχευση δεν μπορέσει να αποτραπεί, οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της επέκτασης και στην υπόλοιπη ευρωζώνη”.
Η εφημερίδα επικαλείται τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νόουμαν, σύμφωνα με τον οποίο “επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παίρνουν προς το παρόν βοήθεια και είναι εκτός αγορών, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην Ισπανία”.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, “η Φιλανδία απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η χώρα απαιτεί για τις πιστώσεις της ασφάλεια μέσω τιτλοποίησης ακίνητης περιουσίας. Οι Φιλανδοί ζητούν να συμπεριληφθούν στο νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας τιτλοποιήσεις ακινήτων αξίας 140 δισ. ευρώ και όχι μόνο 50 δισ. ευρώ, όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου