Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΝΔ: Πώς έφτασε στις υποψηφιότητες Άρη και «Ξανθού»

Όλο το παρασκήνιο
Σπύρος Γκουτζάνης
ΝΔ: Πώς έφτασε στις υποψηφιότητες Άρη και «Ξανθού»

Τα ραντεβού, τα λάθη και οι ίντριγκες που οδήγησαν στο διχασμό της Συγγρού σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΔιαγωνισμό λαθών μοιάζουν να κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα λάθη του ενός διασώζουν τον άλλο κατά τρόπο που το παιχνίδι γίνεται ντέρμπυ.

Για τη ΝΔ είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής και οι τρεις μεγάλοι δήμοι Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς που αποτελούν πονοκεφάλους και ενδέχεται να έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος.

Μία σειρά από καθυστερήσεις και εσφαλμένες αποφάσεις οδήγησαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

Κεντρική Μακεδονία

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού άρχισε να ετοιμάζεται για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέχρι το Δεκέμβριο είχαν κλείσει τις υποψηφιότητες στις 11 από τις 13 περιφέρειες. Η πρώτη συζήτηση για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησε μαζί του και του πρότεινε να κατέβει στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε, προβάλλοντας ότι είναι εν ενεργεία περιφερειάρχης και θα μπορούσε να κερδίσει τη μάχη. Το θέμα έμεινε ανοικτό και στα μέσα ενημέρωσης κέρδισε έδαφος το σενάριο ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα είναι υποψήφιος για την περιφέρεια και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης ήταν το φαβορί για τον Δήμο.

Βέβαια εκ των υστέρων ο κ. Ιωαννίδης διέρρευσε ότι η κουβέντα με τον πρωθυπουργό είχε γίνει ήδη από την στιγμή που βγήκε από τη κυβέρνηση. Τότε ο πρωθυπουργός του είπε: “Βγαίνεις από την κυβέρνηση αλλά θα σε χρειαστώ στις εκλογές”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίεςμ ο κ. Ιωαννίδης απάντησε: “Στη διάθεσή σου αλλά για την περιφέρεια, μην με βάλει στο Δήμο”. Εδώ αρχίζουν οι εσωτερικές ίντριγκες. Συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου επιρρίπτουν ευθύνες στο γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο ότι λόγω της προσωπικής του φιλίας με τον κ. Τζιτζικώστα -είναι γνωστοί από τη Θεσσαλονίκη και συνομήλικοι- προωθούσε την δική του υποψηφιότητα έναντι του κ. Ιωαννίδη, κάτι που ο γραμματέας του κόμματος αρνείται.

Ένιοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού έχουν παλιά και δηλωμένη διαμάχη με τον κ. Παπαμιμίκο και αναζητούν αφορμές, δικαίως ή αδίκως. Άλλωστε στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό ο γραμματέας του είχε πει την άποψή του ότι είναι καλύτερη η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα άλλα θα στηρίξει όποιον του υποδείξει.

Οι μετρήσεις που έκανε εν τω μεταξύ το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού -τρεις μέχρι τον Ιανουάριο- έδειχναν όλες ότι ο κ. Τζιτζικώστας πήγαινε καλύτερα από τον κ. Ιωαννίδη. Προς τα τέλη Ιανουαρίου ο κ. Ιωαννίδης είδε τον πρωθυπουργό, όπου ο κ. Σαμαράς δέχθηκε να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια. Προ δύο εβδομάδων, ημέρα Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θέλησε να κλείσει τις εκκρεμότητες, πήρε τηλέφωνο τον κ. Τζιτζικώστα και του είπε απλά “ή στον Δήμο ή σπίτι σου”.

Ο κ. Τζιτζικώστας στην αρχή έδειξε να κάμπτεται, οι φίλοι του -και ο γραμματέας του κόμματος- του υπέδειξαν να ακολουθήσει την εντολή του πρωθυπουργού. Μέχρι την Πέμπτη το πρωί έδειξαν τα πράγματα ότι έτσι θα πάνε μέχρι που ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τους περιφερειακούς του συμβούλους, οι οποίοι αντέδρασαν και ακούστηκαν δε και αιτιάσεις ότι “το κέντρο ποτέ δεν μας καταλαβαίνει και μονίμως μας την πέφτει”.

Έτσι, ο κ. Τζιτζικώστας τους εξέπληξε όλους και ανακοίνωσε πρώτος μάλιστα την υποψηφιότητα. Ο κ. Ιωαννίδης έχει ένα επιπλέον αρνητικό ότι για τους πολυπληθείς οπαδούς του “ΠΑΟΚ” στην Κεντρική Μακεδονία είναι πάντα “Αρειανός και γαύρος”.

Η εξέλιξη αυτή είχε παρενέργειες και στον Δήμο, όπου προέκυψε την τελευταία στιγμή ο κ. Σταύρος Καλαφάτης. Το όνομά του για τον Δήμο είχε ακουστεί από τη αρχή όπως και της κας Έλενας Ράπτη. Και οι δύο πήγαιναν καλά στις σχετικές μετρήσεις. Το επιτελείο της Συγγρού θεωρεί ότι αν το πράγμα είχε ξεκαθαριστεί νωρίς από το φθινόπωρο και ο κ. Καλαφάτης προετοιμαζόταν θα είχε καλές πιθανότητες απέναντι στον κ. Γιάννη Μπουτάρη, ενώ τώρα πηγαίνει περίπου “σφαγμένος”, αν και όλα μπορούν να ανατραπούν.

Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα δικά του λάθη. Επέλεξε για την Κεντρική Μακεδονία τη βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου, την ώρα που για να στείλει μήνυμα διεύρυνσης κατέβαζε στην Πελοπόννησο τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη. Απέρριψε για την Κεντρική Μακεδονία την υποψηφιότητα του κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος είχε πάει πολύ καλά και την τελευταία φορά απέναντι στον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Ακόμη και στελέχη της ΝΔ λένε ότι αν αντί για την κυρία Χαραλαμπίδου ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τον κ. Μπόλαρη, οι πιθανότητες θα ήταν με την Κουμουνδούρου. Αν πάλι κατέβαζε η ΝΔ τον Τζιτζικώστα απέναντι στην κυρία Χαραλαμπίδου θα έκανε “περίπατο”. Τώρα η ΝΔ είναι αποδυναμωμένη και ο κ. Μπόλαρης, εφόσον κατέβει μόνος του, έχει πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο. Αν οι περιφερειακοί σύμβουλοι μείνουν με τον κ. Τζιτζικώστα τότε έχει τις πιθανότητες.

Η λεωφόρος Συγγρού έστειλε στη Θεσσαλονίκη έναν παλιό κομματικό, τον κ. Κώστα Ζωντανό, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου παρεμβαίνει όπου μπορεί για να περιορίσει τη δημοσιότητα του κ. Τζιτζικώστα.

Δήμος Αθήνας

Παρόμοιες καταστάσεις για τη ΝΔ υπήρξαν και με τον Δήμο Αθήνας. Καθώς στον πρώτο δήμο της χώρας η ψήφος είναι σε σημαντικό βαθμό πολιτική αναζητούσαν στην αρχή πολιτικό στέλεχος. Όλα όμως αρνήθηκαν. Η τελευταία άρνηση ήταν από την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, για την οποία οι μετρήσεις που είχε το Μέγαρο Μαξίμου έδειχναν ότι οι πιθανότητες ήταν μαζί της, όποιον κι αν είχε αντίπαλο.

Εν τω μεταξύ είχαν αναζητήσει κι άλλες λύσεις όπως τον κ. Γιώργο Πατούλη, νυν δήμαρχο Αμαρουσίου. Ο κ. Πατούλης, όπως είπε εκ των υστέρων, είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Δημήτρη Σταμάτη, είχε πάρει το πράσινο φως και είχε αρχίσει να ετοιμάζει σε συνεργασία με το κόμμα την υποψηφιότητά του.

Παράλληλα όμως είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον του ο πρώην δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ εκκρεμούσε ένα ραντεβού του με τον πρωθυπουργό. Το ραντεβού έγινε επίσης την προπερασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κακλαμάνης επέμεινε στην υποψηφιότητα και ζήτησε στήριξη. Ο κ. Σαμαράς το αρνήθηκε και για να αποσυρθεί του πρότεινε να μπει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει στον επόμενο ανασχηματισμό, τον άφησε δε να επιλέξει μεταξύ τριών χαρτοφυλλακίων.

Η κουβέντα δεν έκλεισε και όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης έμεινε με την εντύπωση ότι θα ακολουθούσε και άλλη συνάντηση. Εν τω μεταξύ όμως κέρδιζε έδαφος και η υποψηφιότα του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, τον οποίο αρχικά επίσης δεν ήθελε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, αλλά επίσης δεν πήρε το πράσινο φως. Οι μετρήσεις έδειχναν τους δύο να είναι περίπου στα ίδια ποσοστά. Τα πράγματα επιταχύνθηκαν την περασμένη Τρίτη.

Οργή πρωθυπουργού

Ο κ. Σαμαράς πήρε την απόφασή του. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενημερώθηκε ότι ο κ. Κακλαμάνης θα έκανε την κίνησή του και έσπευσε να τον προλάβει για να μην επαναληφθεί η ιστορία με τον Τζιτζικώστα που ανακοίνωσε πρώτος.

Ο κ. Κακλαμάνης πάλι λέει ότι την Τρίτη τον πήρε τηλέφωνο ο κ. Κώστας Μπούρας και του είπε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν για τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Αμέσως ξεκίνησε τη διαδικασία. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εν τω μεταξύ αιφνιδιάστηκε. Δέχθηκε και εκείνος τηλεφώνημα που τον ενημέρωνε για την απόφαση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια του έστειλαν κάμερα από τον Μεγαρο Μαξίμου για να κάνει δήλωση. Πριν το ανακοινώσει ο ίδιος όμως είχε διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης. Λέγεται ότι την πλάστιγγα υπέρ του κ. Σπηλιωτόπουλου έγειραν επιχειρηματίες, κοινοί φίλοι του κ. Σαμαρά.

Το παιχνίδι θα παιχθεί σε σημαντικό βαθμό στους δημοτικούς συμβούλους. Αν ο κ. Κακλαμάνης κρατήσει αρκετούς όπως διαφαίνεται τότε οι πιθανότητες μοιράζονται. Ο κομματιικός μηχανισμός είναι εναντίον του και θα δεχθεί τη μάχη της ηγεσίας.

Ωστόσο, υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας, που είναι η Ένωση των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη, που σκέφτονται να τον στηρίξουν, ειδικά αν δεν προκύψει συνεργασία με την Αλεξία Έβερτ. Αν τον ζορίσουν υπερβολικά μπορεί να αποχωρήσει απο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τον κ. Κακλαμάνη. Το πρόβλημα έχει και προσωπικές πτυχές από την περίπου 30ετή γνωριμία τους. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι “ο κ. Κακλαμάνης ήταν ο πρώτος που υπέγραψε υπέρ Ντόρας και έκανε και τη δήλωση ότι ο Αντώνης είναι από αστική οικογένεια. Ακολούθως επέβαλε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων το 2010, παρότι ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε και τώρα διχάζει τη ΝΔ και δημιουργεί κίνδυνο να χαθεί ο δήμος”.

Ο κ. Κακλαμάνης έχει τα δικά του παράπονα και θεωρεί ότι το 2010 έχασε γιατί δεν τον στήριξε ή ακόμη και τον πολέμησε η ηγεσία του κόμματος.

Αστοχίες ΣΥΡΙΖΑ

Για τους γαλάζιους το παιχνίδι γίνεται ντέρμπι πάλι λόγω του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικός παράγοντας λέει: “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαζε την κα Ρένα Δούρου στον Δήμο και την κυρία Σοφία Σακοράφα στην Περιφέρεια Αττικής θα τα έπαιρνε και τα δύο. Αν πάλι το ΚΚΕ κατέβαζε την Λιάνα Κανέλλη στην Αθήνα είχε πιθανότητες μέχρι και να κερδίσει. Τώρα το παιχνίδι είναι ανοικτό στο Δήμο Αθηναίων, ενώ εμείς έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε την περιφέρεια Αττικής με τον κ. Ανδρέα Παχατουρίδη”.

Πρόβλημα όμως υπάρχει πια και στον Δήμο Πειραιά. Ο νυν δήμαρχος καθάρισε μόνος του την περασμένη φορά και είναι έμπειρος παίκτης. Ωστόσο έχει απέναντί του τον κ. Θοδωρή Δρίτσα, τον μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον έπαιζε στα ίσια, καθώς έχει απήχηση ακόμη και στους κεντροδεξιούς αστικής αναφοράς του Πειραιά.

Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν από ποδοσφαιρικούς-επιχειρηματικούς λόγους για τον κ. Μιχαλολιάκο, καθώς έχει απέναντί του το ολυμπιακό στοιχείο του Πειραιά. Με τους Ολυμπιακούς απέναντί του δεν κερδίζει. Το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις είναι περιορισμένο.

Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας οι επιλογές ευνοούν τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει στοιχειώδη λάθη, όπως το βλέπουν τουλάχιστον οι αντίπαλοί του και εξηγούν: “Αν θέλεις να χτυπήσεις τα Ιόνια δεν βάζεις υποψήφιο από την Κεφαλονιά και αν θέλεις να έχεις τις πιθανότητες μαζί σου για την Ήπειρο δεν βάζεις υποψήφιο από την Άρτα αλλά από τα Ιωάννινα. Είναι εμφανής η έλλειψη πολιτικής τεχνογνωσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς, γιατί αλλιώς το παιχνίδι θα είχε ήδη τελειώσει και θα είχαμε παραδώσει και την κυβέρνηση”.


http://www.protothema.gr/politics/article/353682/nd-pos-eftase-stis-upopsifiotites-ari-kai-xanthou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου