Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Εμφύλιος στη ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ημερομηνία: 08/02/2014


Διπλός πονοκέφαλος ταλαιπωρεί τη Νέα Δημοκρατία μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις υποψηφιότητες σε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμο Θεσσαλονίκης.

Του Βαγγέλη Πλάκα

Ο πρώτος, ότι στην πλέον προνομιακή πολιτικά περιφέρεια -αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, που παραδοσιακά είναι γαλάζια- έχουν κατατεθεί δύο υποψηφιότητες από τον χώρο της: σε αυτήν του Απόστολου Τζιτζικώστα προστέθηκε και επισήμως χθες του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο δεύτερος, ότι η παρουσία των κυρίων Τζιτζικώστα και Ιωαννίδη στην περιφέρεια διατηρεί το κενό σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τρεις μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες.
Χθες το μεσημέρι ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Μαξίμου για στήριξη, προχώρησε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφω για τον τόπο μου, καθώς και ο σεβασμός μου για τις θυσίες και τους αγώνες των Μακεδόνων στη μακραίωνη ιστορία μας. Μετά από πολλή σκέψη και έχοντας ήδη υπηρετήσει την πολιτική από το βήμα του βουλευτή και τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία και την κρίση των μακεδόνων συμπολιτών μου στις εκλογές του Μαΐου για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας”, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ιωαννίδης και προσθέτει: “Αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των μακεδόνων συμπολιτών μου με στόχο να αναδείξω και να επιλύσω τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από τα στενά κομματικά ‘τείχη’, όπως άλλωστε το απαιτούν οι σημερινοί καιροί. Προσδοκία μου είναι η υποψηφιότητά μου να δώσει στην επικείμενη αναμέτρηση για τις περιφερειακές εκλογές τον χαρακτήρα που της αναλογεί και της αξίζει, με κυρίαρχο διακύβευμα την προσφορά στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους σε πλήρη αντιστοιχία με την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των υποδομών”.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
Η απάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν άμεση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη κάλεσε τους δημοσιογράφους στο γραφείο του ώστε να ξεκαθαρίσει πως θα είναι υποψήφιος κανονικά, παρά τη στάση που θα ακολουθήσει η ΝΔ. “Εάν η ΝΔ στηρίξει τον Ιωαννίδη θα είστε υποψήφιος;” ερωτήθηκε και αρκέστηκε να απαντήσει: “κανονικά”. Νωρίτερα είχε σημειώσει πως “ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε. Εύχομαι όλοι οι υποψήφιοι για την περιφέρειά μας να δώσουμε έναν έντιμο και πολιτισμένο αγώνα, για το καλό των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας”. Από χθες μάλιστα ξεκίνησε νέο κύκλο περιοδειών στους νομούς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Το μήνυμα από τον πρωθυπουργό ήταν αποφασιστικό, για πολλούς σκληρό. Στη ΝΔ Θεσσαλονίκης προβληματίζονται βλέποντας αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη μοιρασμένα στα δυο και την αντιπαράθεση να φτάνει στα άκρα. Το παιχνίδι τις επόμενες μέρες αναμένεται να παιχτεί γύρω από τα 50 στελέχη της περιφερειακής ομάδας. Σημειωτέον, 46 από αυτά υπέγραψαν την Πέμπτη το κείμενο της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ με πολλούς από αυτούς αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Γιάννης Ιωαννίδης. Και επειδή σχεδόν στο σύνολό τους είναι και κομματικά στελέχη, η στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα Ιωαννίδη θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις τελικές επιλογές τους. Το πώς βέβαια θα ανακοινωθεί ή θα εκδηλωθεί δημόσια αυτή η στήριξη δεν έχει γίνει ακόμη σαφές.
Από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης είδαν πάντως και κάποια... θετικά πολιτικά μηνύματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ότι η προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης να στηριχθεί για τον δήμο ο κ. Τζιτζικώστας καταρρίπτει το σενάριο που κυκλοφορεί σε μέρος της γαλάζιας βάσης ότι η ΝΔ “παραδίνει” τον δήμο στον Γιάννη Μπουτάρη.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα σενάρια και το "παρών" του Ψωμιάδη
Για τη Νέα Δημοκρατία ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο στον δήμο Θεσσαλονίκης. Η εκτίμηση είναι πως το κόμμα συγκλίνει στη στήριξη κεντρικής πολιτικής υποψηφιότητας. Στους νεοδημοκρατικούς κύκλους ακούγεται τις τελευταίες ώρες όλο και εντονότερα το όνομα της βουλευτή Έλενας Ράπτη (φωτ.), ενώ συζητείται ξανά και αυτό του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη. Με δήλωσή του το “παρών” έδωσε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που από καιρό φλέρταρε με την ιδέα. “Εάν η Νέα Δημοκρατία πραγματικά ήθελε να κερδίσει με σιγουριά τον δήμο Θεσσαλονίκης, είχε νικητή: τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η αλήθεια ενοχλεί, πρέπει όμως κάποια στιγμή να λέγεται. Υπάρχουν και όρια”, δήλωσε ο πρώην περιφερειάρχης.
Στο κάδρο παραμένει φυσικά και ο δημοτικός σύμβουλος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
http://www.makthes.gr/news/politics/117184/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου