Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Διεθνή ΜΜΕ: Ανίκανη η Χρυσή Αυγή

...να κινητοποιήσει τους οπαδούς της


«ΤΟ ΠΙΟ ΒΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Την ανικανότητα της Χρυσής Αυγής να συγκεντρώσει τους οπαδούς της στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, καυτηριάζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, χαρακτηρίζοντας το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου ως «το πιο βίαιο κόμμα της Ευρώπης». Παράλληλα, φόβους για νέες εκστρεμιστικές επιθέσεις αλλά και συμμετοχή γερμανών νεοναζί εκφράζουν δύο γερμανικές εφημερίδες.

Διεθνή ΜΜΕ: Ανίκανη η Χρυσή Αυγή να κινητοποιήσει τους οπαδούς της
Η εφημερίδαμ, η οποία χαρακτηρίζει το κόμμα του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου ως «την πιο βίαιη πολιτική δύναμη της Ευρώπης», αναφέρεται στην απόφαση του ακροδεξιού κόμματος να συστήσει τον φορέα «Εθνική Αυγή», ώστε να διεκδικήσει την κάθοδό της στις εκλογές του Μαΐου, αν η δικαιοσύνη θέσει εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή. 
«Μετά από μήνες διατήρησης χαμηλού προφίλ, το νεοφασιστικό κόμμα της Ελλάδας, η Χρυσή Αυγή, επέστρεψε στους δρόμους, φωνάζοντας ότι θα κατέβει στις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές υπό νέο όνομα, με στόχο να παρακάμψει πιθανή απαγόρευσή της», αναφέρει. 
Η Guardian στέκεται στον μικρό αριθμό προσέλευσης υποστηρικτών της στην εκδήλωση «μνήμης» που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο για τα θύματα των Ιμίων.

«Πέρυσι, το κόμμα ισχυριζόταν ότι περισσότερα από 50.000 άτομα παρέστησαν στη συγκέντρωση. Φέτος, λιγότεροι από 3.000 έκαναν την εμφάνισή τους, παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση υποτίθεται πως ήταν μία εκδήλωση πένθους και συμπαράστασης για τα δύο μέλη του κόμματος που δολοφονήθηκαν το Δεκέμβριο, αλλά και για τους βουλευτές που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής», αναφέρει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι «ένας αμετανόητος θαυμαστής της στρατιωτικής χούντας του 1974, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος ίδρυσε τη Χρυσή Αυγή στις αρχές της δεκαετίας του '80, κατηγορείται για την σύσταση παραστρατιωτικής οργάνωσης που συστηματικά επιτίθεται σε μετανάστες, αριστεριστές και ομοφυλόφιλους». 
«Παρά την εμφανή ανικανότητα της οργάνωσης να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της, εξακολουθεί να φιγουράρει ψηλά στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η Χ.Α. παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, ικανή να διεκδικήσει ακόμη και το 10% των ψηφοφόρων ως αποτέλεσμα του κύματος οργής και αποστροφής που έχουν πυροδοτήσει τα ακραία μέτρα λιτότητας του πολιτικού κατεστημένου.», καταλήγει το δημοσίευμα. 
Και Γερμανοί νεοναζί στην επέτειο των Ιμίων
Μια νέα διάσταση την συγκέντρωση για τα Ίμια δίνει η γερμανική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit στην σημερινή της έκδοση με τον τίτλο: «Νεοναζί από το γερμανικό νότο υποστηρίζουν πορεία ναζιστών στην Ελλάδα». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο ταξίδι που φέρεται να πραγματοποίησαν στην Ελλάδα, μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων από το γερμανικό νότο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία που διοργάνωσε το κόμμα της Χρυσής Αυγής με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «γερμανοί νεοναζί, μέλη της οργάνωσης «Ελεύθερο δίκτυο του Νότου» (FNS), ταξίδεψαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην ρατσιστική εκδήλωση «Πορεία για τα Ίμια» που διοργάνωσε το ελληνικό, νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Παράλληλα, οι γερμανοί νεοναζί επισκέφθηκαν και το γερμανικό νεκροταφείο στην περιοχή του Διονύσου - Ραπεντόζης και απέδωσαν τιμές στους γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί ενταφιασμένοι.
Το ρεπορτάζ συνεχίζει με σύντομη αναφορά στην κρίση των Ιμίων το 1996, και τονίζει, ότι η ενεργός συμμετοχή των γερμανών νεοναζί δεν αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς φαίνεται ότι διατηρούν επαφές με το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα και την ηγεσία του από παλαιότερα. Παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνεται, οι έλληνες εθνικιστές δε φαίνεται να διάκεινται θετικά έναντι των γερμανών νεοναζί, λόγω των ιστορικών γεγονότων της γερμανικής κατοχής, ο συγκεκριμένος γερμανικός νεοναζιστικός σχηματισμός παρακολουθεί την πορεία της Χρυσής Αυγής και έχει διοργανώσει σειρά υποστηρικτικών δράσεων, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός δικτύου διεθνών επαφών με ιδεολογικά συναφείς οργανώσεις.

Φόβοι για νέα εκδήλωση αριστερού εξτρεμισμού
Στις προθέσεις της Χρυσής Αυγής να ιδρύσει νέο κομματικό φορέα με την ονομασία Εθνική Αυγή, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές του Μαΐου σε περίπτωση που η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η συντηρητική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι «την ίδια ώρα μεγαλώνει στην Ελλάδα ο φόβος για νέα εκδήλωση αριστερού εξτρεμισμού» με αφορμή τον εντοπισμό όπλων το περασμένο Σάββατο στο Φάληρο, ενώ γίνεται αναφορά και στο πρόσωπο του Χριστόδουλου Ξηρού.
Η αναφορά στα σχέδια των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται με αφιέρωμα στη δεύτερη σελίδα της FAZ. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος της: «Ανεξάρτητα από το όνομα, το κόμμα έχει καλές πιθανότητες κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου -οι οποίες συνοδεύονται στην Ελλάδα από τις περιφερειακές εκλογές- να στείλει την τρίτη ισχυρότερη ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα στο Στρασβούργο και σε πολλές δημοτικές αρχές της Ελλάδας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η υπόθεση απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής έχει γίνει νομικά πιο περίπλοκη μετά την πρόσφατη δολοφονία δύο μελών του κόμματος. Όπως επισημαίνεται, «ενώ φαινόταν ότι η αποδοχή των δεξιών εξτρεμιστών μειωνόταν μετά τη δολοφονία του μουσικού της ραπ (Παύλου Φύσσα), μετά τη διπλή δολοφονία τα ποσοστά επανέκαμψαν ταχύτατα, παράλληλα με τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63957942

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου