Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Προϋποθέσεις για σύγχρονο ΑΕΙ

Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί ένα ακόμη από τα πολλά ελληνικά παράδοξα. Ενώ διαθέτουμε μεγάλο αριθμό καταξιωμένων επιστημόνων διεθνώς, τα ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονται χαμηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις και η χώρα συνεχίζει να «εξάγει» μεγάλο αριθμό φοιτητών. Πρόκειται για τις βασικές διαπιστώσεις, όπως τις αποτύπωσε ο κ. Λ. Τσούκαλης, καθηγητής του Παν. Αθηνών, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για τον Εκσυγχρονισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, που προέκυψαν από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Για ένα νέο ελληνικό πανεπιστήμιο». Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο είναι η αυτονομία, η αξιολόγηση, η λογοδοσία και η εξωστρέφεια. Στο πλαίσιο αυτό υπό εξέταση οφείλει να τεθεί εκ νέου η υιοθέτηση του μοντέλου των μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που εισάγει ο νόμος-πλαίσιο 4009 του 2011. Ο καθηγητής στο Yale κ. Σ. Καλύβας εκτίμησε ότι, παρά τις προσπάθειες, η παρούσα μεταρρύθμιση θα έχει την τύχη των προηγουμένων. «Οχι γιατί οι προθέσεις είναι κακές, αλλά γιατί το μοντέλο έχει χρεοκοπήσει», είπε προτείνοντας ένα πανεπιστημιακό σύστημα πολλαπλών ταχυτήτων, με κορυφή ένα πανεπιστήμιο αριστείας. «Στις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και έρευνας περιλαμβάνονται η αυτοτέλεια των ΑΕΙ, η επαρκής χρηματοδότηση με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η κοινωνική λογοδοσία, αλλά κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας», επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Β. Παπάζογλου και κεντρικό πρόσωπο, από τη θέση του ειδικού γραμματέα ΑΕΙ, στη διαμόρφωση του νόμου. «Αδιαφάνεια, διαπλοκή, νεποτισμός, εσωστρέφεια, πρώιμη μονιμότητα, συντεχνίες, καταλήψεις και καταστροφές έχουν απαξιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Νομοθετικές παρεμβάσεις ανέδειξαν ακόμη μία παθολογία, την ανυπακοή των διοικούντων στους νόμους και την ατιμωρησία. Η δημιουργία μη κρατικού μη κερδοσκοπικού ΑΕΙ με κανόνες αξιολόγησης, διοίκησης, ερευνητικής προσφοράς αντίστοιχους με αυτούς σε διακεκριμένα ΑΕΙ του εξωτερικού είναι επιτακτική. Το ΑΕΙ αυτό θα αποτελέσει το πρότυπο για την αναβάθμιση των κρατικών», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Αθηνών κ. Χ. Μουτσόπουλος.
Ο πρύτανης του Παν. Κρήτης κ. Ευρ. Στεφάνου μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας ποιότητας, ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παν. Αθηνών Βάσω Κιντή τόνισε τη σημασία κάθε πανεπιστήμιο να αναπτύξει ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΟΒΕ, Κantor, Κίνηση Πολιτών, Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς σε συνεργασία με το Megaron Plus.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_14/12/2012_504968

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου