Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Επτά αναγκαία μέτρα για να παραμείνει ο τουρισμός σε άνοδο


Οι επιχειρήσεις του κλάδου κατέθεσαν στην κυβέρνηση 
την πρότασή τους εν όψει του αβέβαιου 2012

Του Σταθη Κουσουνη
Κρουαζιέρα να σε  ΠΑΜΕ
Τη λήψη των ελάχιστων αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού ζήτησε χθες το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για τη συνέχιση της φετινής θετικής πορείας και την προσεχή σεζόν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, το 2012 είναι εξαιρετικά αβέβαιο για τον τουρισμό. Η χρονιά θα επηρεαστεί από μια πιθανή διεθνή οικονομική ύφεση, από την επανάκαμψη των χωρών της βόρειας Αφρικής και, κυρίως, από την όποια εικόνα σοβαρού και ευνομούμενου κράτους διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Eπίσης, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της φετινής θετικής πορείας αποτελεί, παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές, η υιοθέτηση με τον νέο προϋπολογισμό μιας πιο αναπτυξιακής και λιγότερο υπερφορολογημένης προσέγγισης. «Η κατά 10% αύξηση στα έσοδα και στις διεθνείς αφίξεις τη φετινή χρονιά, παρά την κατά 20% μείωση του εγχώριου τουρισμού, συγκράτησε κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα την ύφεση και διατήρησε 100.000 θέσεις απασχόλησης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέσα στο 2011 προσδιόρισε ο κ. Ανδρεάδης ως εξής:
-Mείωση από 1.1.2012 του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5% και επαναφορά του ΦΠA της εστίασης στο 13%.
- Μείωση του «Σπατοσήμου» κατά 50% και μείωση των χρεώσεων στο «Ελ. Βενιζέλος» κατά 50%.
- Εκδοση εντός 24 ωρών visa Schengeαπό όλα τα ελληνικά προξενεία ανά τον κόσμο και επέκταση του θεσμού των visa centers, της δυνατότητας διαχείρισης visa από τους Τοur Operators και της visa πολλαπλών εισόδων.
- Σύσταση της εταιρείας μάρκετινγκ, σε συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ΕΟΤ και ΣΕΤΕ, για τη δημιουργία σύγχρονης εικόνας της χώρας. Το σχέδιο του καταστατικού της εταιρείας έχει κατατεθεί από το ΣΕΤΕ στο υπουργείο. Προβλέπει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ το οποίο κατά 70% θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα και κατά 30% από το Δημόσιο. Η προγραμματική σύμβαση ίδρυσης της εταιρείας, που θα κυρωθεί βάσει του μέχρι στιγμής σχεδιασμού από τη Βουλή, προβλέπει τη διάθεση από το Δημόσιο 2 εκατ. ευρώ. Ο ιδιωτικός τομέας διά του ΣΕΤΕ δεσμεύεται να συγκεντρώσει πολλαπλάσιο ποσό. Η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί, μεταξύ άλλων, με την ανάπτυξη δικτύου γραφείων δημοσίων σχέσεων σε βασικές αγορές για τον ελληνικό προορισμό, αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις τουριστικές εκθέσεις και τις διαφημίσεις τύπου καταχωρίσεων σε έντυπα, που παραμένουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΤ.
- Νομοθετική εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
- Αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας.
- Πραγματική άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακτοπλοΐας.
Ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε επίσης, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τη συνταγματική κατοχύρωση των επενδύσεων και την προέγκρισή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το 10ο συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη» του ΣΕΤΕ με θέμα «Τουρισμός: Υπόθεση Εθνική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου