Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δεν παίζονται οι Κύπριοι!

Καλά οι άνθρωποι δεν πιάνονται με τίποτα, και φυσικά η πολιτική τους στην καυτή γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου φαντάζει σαν ανώτερα μαθηματικά και κβαντική φυσική στα δικά μας "τα βόδια μας αργά"!

Τσού ρε Λούλη, μας κάνουν οι Τούρκοι, και μας παίρνουν τα 'Ιμια, αμαχητί! Κόσκινο κάνουν τα αεροπλάνα τους το Αιγαίο, και με απειλές Κάσους Μπέλι μας στριμώχνουν στα 6 μίλια.

Οι Κύπριοι, δεν δίνουν σημασία ούτε σε Τούρκους (μόνοι τους καθορίσαν και επέβαλαν διεθνώς την ΑΟΖ τους), ούτε σε Άγγλους (τους λένε ανοίγουμε θέμα νομιμότητας της Αγγλικής βάσης!), ούτε σε Αμερικάνους (κουρελιάσαν με 65% το σχέδιο Ανάν). 

Πρίν κάν φτάσουν τα καράβια της Τουρκικής νηοπομπής στην Γάζα, οι Κύπριοι το είχαν μυριστεί από μίλια μακρυα το βρώμικο παιχνίδι των Τούρκων και δεν τους επέτρεψαν να προσεγκίσουν τα χωρικά τους ύδατα ούτε να πιάσουν σε Κυπριακό λιμάνι (το ότι κάποια δικά μας αριστερόστροφα ορνιθοκέφαλα μπήκαν στο παιχνίδι των Τούρκων στρατηγών και του Νταβούτογλου και προσάραξαν στα κατεχόμενα λιμάνια, άρα δικαίως έφαγαν το ξύλο της αρκούδας από τους Ισραηλινούς -έστι δίκης οφθαλμός- το προσπερνάμε). Η Γεωπολιτική τράπουλα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ξαναμοιράστηκε. Η Κύπρος βρέθηκε με το Ισραήλ την ίδια στιγμή που το Ισραήλ τα κόντραρε με την Τουρκία. Ουσιαστικά, επομένως, γιά πρώτη φορά στην ιστορία της η Κύπρος αποκτά κοινά γεωστρατηγικά ερίσματα με την Αμερική στον χώρο αυτό, που δεν άπτονται μόνον της υποστήριξης στην διασφάλιση της ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και στην εκμετάλευση των κοινών με το Ισραήλ κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε συνεργασία πάντα με τους Αμερικάνους. Η αλήθεια είναι πως γιά πρώτη φορά και η Αθήνα ξύπνησε και αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά, πράγμα φυσικά που οφείλεται προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου και στην διπλωματία μπρός πίσω με τον Μπίμπι. Το ότι έβγαλαν τα λυσακά και τα ναζιστικά απωθημένα τους τους και κάποια φασιστοειδή γιά τον "Εβραίο Τζέφρυ" που τάκανε πλακάκια με τους "Εβραίους", τι να κάνουμε...αυτά τραβούσε και ο Ε. Βενιζέλος με την τότε συντηρητική δεξιά όταν συμμάχησε με τους "αιμοβόρους εχθρούς του έθνους", τους Βούλγαρους εναντίον της Τουρκίας στον Α' Βαλκανικό πόλεμο. Τα καταστροφικά αποτελέσματα της συμμαχίας αυτής τα είδαμε...γιά την Τουρκία! Η Ελλάδα τριπλασιάστηκε, και μόλις πιάσαν τα ηνία οι υποερεθνικόφρονες έχασαν την Μικρασία τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη με τις εγγληματικές ηλιθιότητες που διέπραξαν.

Τώρα πάλι όλοι ουρλιάζουν...μα τι κάνει η Κύπρος! Εκεί που τα έφτιαξε με το Ισραήλ πάει τώρα να βάλει φωτιά στα παντελόνια της με δηλώσεις εναντίων του Ισραηλινού αποικισμού στα κατεχόμενα και με αναγνώριση των πρό του 1967 συνόρων; Γιά ποιό λόγο βάζει τέτοιον δυναμίτη σε όσα με τόση επιμονή πέτυζε έως τώρα; 

Η απάντηση είναι πολύ απλή:

"Η θέση της Κύπρου παραμένει σταθερή σε αυτό το θέμα, αντιμετωπίζουμε και στην Κύπρο πρόβλημα εποικισμού και γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε κίνηση αλλοιώνει τις πραγματικότητες και θα επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων"

Άλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε λοιπόν. Επαναλαμβάνω: άλλα ΛΟΓΙΑ! Οι Ισραηλινοί δεν μασάνε χόρτο, ούτε είναι Κατίνες, τα καταλαβαίνουν αυτά. Δέν μπορεί ο Κύπριος και να πεί ότι είμαστε υπέρ της καταπάτησης των εδαφών από τους Ισραηλινούς αλλά εναντίων της καταπάτησης των εδαφών από τους Τούρκους...απλά πράγματα!
Το βασικό ζήτημα είναι πως και τα διεθνή νομικά προσχήματα κρατούν, και φίλοι παραμένουν με τον Αραβικό κόσμο που άλλωστε αλλάζει και μεταμορφώνεται και επαναπλάθεται μπροστά στα μάτια μας, άρα δεν μας συμφέρει να τα βάλουμε μαζί του ανώφελα, και η γεωπολιτική και οικονομική (ελπίζουμε σύντομα και στρατιωτική και βιομηχανική) συνεργασία με το Ισραήλ να προχωρά παράλληλα και να εμβαθύνεται το αλληλομπλέξιμο του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-ΤέλΑβίβ. Εάν μπεί και το Κάϊρο αργότερα, και η Δαμασκός (μέσα από την δημιουργική επίλυση του Παλαιστινιακού από τους δύο ενδιαφερόμενους), τότε τα γεωπολιτικά ερείσματα της Τουρκίας στην περιοχή θα αρχίσουν να στερεύουν δραματικά. Θα χάσει και η Τουρκία του Νταβούτογλου το Ισλαμογεωπολιτικό της ραιζόν ντ΄έτρ στην Μέση Ανατολή. Η επίλυση του Παλαιστινιακού, μέσα από μιά δικρατική λύση, όπου το Ισραήλ θα αποκτήσει σε βάθος χρόνου, και μέχρι να ηρεμίσουν τα πράγματα, κάποια "κηδεμονία" σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστηνιακό κράτος, είναι όχι μόνον θεμιτή αλλά και αναπόφευκτη. το ότι σε κάποια φάση οι υπερσυντηρητικοί μέσα στο Ισραήλ θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν είναι σίγουρο. Δεν μπορεί για  μερικά στρέμματα ιερής πέτρας να μπαίνουν στο καβούκι της μισσαλοδοξίας και του μίσους δυό λαοί εσαεί. Η λύση θα ξεκινήσει από την Δυτική όχθη, και πολύ αργότερα θα ακολουθήσει η Γάζα, που ίσως να αποκολληθέι και να γίνει κομμάτι της Αιγύπτου σε κάποια μελλοντική φάση. Όλα γίνονται. Εδώ οι Σκοπιανοί βουλγαρόφωνοι έγιναν αρχαίοι Μακεδόνες, οι Αραβόφωνοι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να γίνοθν Αραβόφωνοι επίσης Αιγύπτιοι;
Τα πάντα ρεί λοιπόν. Όλα αλλάζουν δραστικά και ανεξέλεγκτα. Άς μην φοβόμαστε την αλλαγή. Άς την ακολουθήσουμε, όπως την ακολουθούν οι Κύπριοι, και άς βοηθήσουμε στην δημιουργία της νέας πραγματικότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μιας και το σημερινό στατους κβό δεν μας συμφέρει!


30 Ιαν 2011

Από το Σαλονικιώτικο ιστολόγιο TAXALIA


Αναγνωρίζει η Κύπρος, Παλαιστινιακό κράτος στα προ του 1967 σύνορα;


Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ είναι θερμότατες. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Γράφει η Ισραηλινή Haaretz:
"Report: Cyprus recognizes Palestinian states within 1967 borders"

Τα Ελληνικά ΝΕΑ:
Την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους επαναβεβαιώνει η Κύπρος

Επιστολή Χριστόφια στον Αμπάς
Με επιστολή του στον Μαχμούντ Αμπάς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επαναβεβαιώνει την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 1998 από τη Λευκωσία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

«Η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ» αναφέρεται στην...
 επιστολή, η οποία όπως διευκρίνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ήταν απαντητική σε επιστολή του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Αναφορικά με τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε ο κ. Στεφάνου, είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή θέση της ΕΕ ότι «δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα προ του 1967 εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών».
Η Κυπριακή κυβέρνηση τονίζει, στο πλαίσιο αυτό, την τεράστια σημασία της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών το συντομότερο δυνατόν, για μια λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων, προσέθεσε ο κ. Στεφάνου.
Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μάλκι είχε γίνει δεκτός από τον Δημήτρη Χριστόφια και είχε συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.
Ο κ. Κυπριανού αναφερόμενος στο θέμα της αναβάθμισης της παλαιστινιακής εκπροσώπησης στην Κύπρο, είπε ότι «το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι και ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω».

Πολύ διαφορετικά παρουσιάζει τα πράγματα το Αμερικανόφιλο TVXS
Σε επιστολή του προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζει την ελπίδα να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα εξασφαλίσει ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχου παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάνει επίσης λόγο για «στενές ιστορικές σχέσεις» μεταξύ Παλαιστίνης και Κύπρου.

Ο Δ. Χριστόφιας υπογραμμίζει πως η Κύπρος δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες στα παλαιστινιακά εδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ από το 1967.  (!!! )
Εν τω μεταξύ, στα μέσα Μαρτίου ο Δημήτρης Χριστόφιας θα επισκεφθεί το Ισραήλ και γίνονται διευθετήσεις διά της διπλωματικής οδού για επίσκεψη του στη Ραμάλα και συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Και το επίσημο ανακοινωθέν της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να βγάλετε συμπεράσματα, ιδίως για τον ανησυχητικό τρόπο, που παρουσιάζει το θέμα το TVXS:
Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής

28/01/2011
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Riad Al-Malki, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
Μετά το πέρας των συνομιλιών, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποτελεί χαρά και τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί σήμερα με τον φίλο και συνάδελφό του, τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι, παρά τις συχνές τους συναντήσεις σε διάφορα διεθνή βήματα, η σημερινή συνάντηση τους έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν περισσότερα θέματα και σε μεγαλύτερο βάθος. Σημείωσε, δε, ότι και ο ίδιος πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στη Ραμάλα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει Γραφείο Εκπροσώπησης, το οποίο συστεγάζεται με τη Μάλτα.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν το παλαιστινιακό ζήτημα και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ επί αυτών των θεμάτων, τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία και να επαναβεβαιώσω τη στήριξη της Κύπρου για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, χωρίς αλλαγές στα πριν το 1967 σύνορα, πέραν του τι θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Δεύτερον, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί μεταξύ αυτών των δύο πολιτικών προβλημάτων και τόσο η Κύπρος όσο και η Παλαιστίνη τάσσονται υπέρ αρχών και του διεθνούς δικαίου».
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να επανεκκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία το συντομότερο δυνατό και εκφράζουμε αυτή τη θέση τόσο ως Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιττό να αναφέρω ότι απευθύνουμε έκκληση από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διακοπή του εποικισμού. Η θέση της Κύπρου παραμένει σταθερή σε αυτό το θέμα, αντιμετωπίζουμε και στην Κύπρο πρόβλημα εποικισμού και γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε κίνηση αλλοιώνει τις πραγματικότητες και θα επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι συζητήθηκαν διμερή θέματα, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Παλαιστίνης και η Ένωση για τη Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.
«Επαναλαμβάνω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη στήριξή μας στην Κυβέρνηση της Παλαιστίνης, τον Πρόεδρο Abbas, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών στις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο για εμάς δεν είναι απλώς ένα ξένο ζήτημα. Βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή, την ίδια γειτονιά και μας ενδιαφέρει προσωπικά να έχει η διαδικασία θετική έκβαση», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
Από πλευράς του, ο κ. Al-Malki ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Κυπριανού για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, τους λόγους για το αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και τις ενέργειες της παλαιστινιακής πλευράς για επανενεργοποίησή της, τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν συναίνεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο Ψηφίσματος που καταδικάζει τον εποικισμό εκ μέρους του Ισραήλ, καθώς και για τις ενέργειές τους προκειμένου να αποφευχθεί η άσκηση βέτο από τις Η.Π.Α.
Ο κ. Al-Malki είπε ότι συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διμερών σχέσεων, οι σχέσεις μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει και της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο 2012, και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Παλαιστίνη τον ερχόμενο Μάρτιο, για την οποία μάλιστα βεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι γίνονται οι κατάλληλες ετοιμασίες, ώστε αυτή η επίσκεψη να μην είναι, όπως είπε, μόνο ιστορική, αλλά και απολύτως επιτυχημένη.
Καταλήγοντας, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την πραγματοποίηση της επίσκεψής του στο νησί και τη διεξαγωγή συνομιλιών σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, όπως είπε, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης.
Αναφερόμενος στο θέμα της αναβάθμισης της παλαιστινιακής εκπροσώπησης στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι και ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου