Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών : Συνάντηση Μάρκου Μπόλαρη και Χρυσούλας Σαατσόγλου Παλιαδέλη με τον Νικόλαο Μέρτζο

Συνάντηση με τον ευπατρίδη της δημοσιογραφίας του Ελληνικού βορρά, τον άοκνο ερευνητή και αγωνιστή των θεμάτων του Μακεδονικού ζητήματος Νικόλαο Μέρτζο είχαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης και η Ευρωβουλευτής και υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη.
Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου πρόεδρός της είναι ο Νυμφαίος Μακεδών κ. Νικόλαος Μέρτζος.
Νικόλαος Μέρτζος
Οι τρείς τους είναι παλιοί γνώριμοι. Ο κ. Μέρτζος τόνισε το γεγονός πως γνωρίζει την κ. Παλιαδέλη από την δεκαετία του ’70, την εποχή που σαν φοιτήτρια και νέα αρχαιολόγος τότε ανέσκαβε την Μεγάλη Τούμπα στις Αιγές, μέλος της ομάδας του μέγιστου των Μακεδόνων αρχαιολόγων, Μανώλη Ανδρόνικου, βοηθώντας στην ανακάλυψη των βασιλικών τάφων μεταξύ των οποίων και αυτόν του Φιλίππου Β‘.
Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από πολλαπλούς άξονες, με πρώτο, κατ΄αρχήν, το ερευνητικό έργο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ο κ. Μέρτζος εξήγησε πως το ίδρυμα έχει χρηματική αυτοτέλεια και ελάχιστα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με το τεράστιο έργο που επιτελεί και πως λειτουργεί πλέον με κύριο χρηματοδότη τις ιδιωτικές δωρεές. Η έκδοση γραπτών ιστορικών ντοκουμέντων, η οργάνωση διεθνών συνεδρίων και υποστήριξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σχετιζόμενων με την διαχρονική παρουσία και δράση του Μακεδονικού Ελληνισμού και η προβολή των Μακεδονικών θεμάτων και ζητημάτων στην Ελλάδα και διεθνώς είναι στις προτεραιότητες του τόσο σημαντικού για τον Ελληνισμό ιδρύματος.
Η συζήτηση γρήγορα επεκτάθηκε σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, όπου οι δύο άνδρες και η κ. Παλιαδέλη εξέφρασαν μεν την άκρα ανησυχία τους για την προφανή σήψη του παλιού και την αναζήτηση του καινούριου, όλοι όμως συμφώνησαν πως ένας τόπος και ένας λαός με τόσο βαθειά ιστορική μνήμη δεν μπορεί παρά να βρούν τον δρόμο που τους αξίζει μέσα από δημιουργική σύνθεση και απόρριψη του διεφθαρμένου, του ανίκανου, του κοινωνικά περιττού.
Η συζήτηση στράφηκε κατόπιν γύρω από τα τεκταινόμενα στην χώρα του εγγονού του Νικόλαου Γκρούϊου, και την αδιέξοδη πολιτική ανθελληνικού ψευδομακεδονισμού που ταλανίζει και απομονώνει την δυνάμει φιλική μας χώρα. Συζητήθηκαν μέθοδοι προσέγγισης με τους ρωμιούς αδελφούς μας προς βορράν που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και 100 χρόνια σε χωρίς αντίκρισμα αφελληνισμό στην αρχή και Σκοπιανό ψευδο-Μακεδονισμό μετέπειτα. Συζητήθηκε η νιρβάνεια αδιαφορία του Ελληνικού μη–κράτους καί η γραφειοκρατική, χωρίς όραμα Αθηναϊκή απάθεια στα Σκοπιανά τεκταινόμενα. Μα θεωρούν γραφικούς, τόνισε ο Νικόλαος Μέρτζος, κάτι στο οποίο συμφώνησε η κα. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης πρόσθεσε πως η Αθήνα και το ΥΠΕΞ απλούστατα επιλέγουν να αγνοούν τις γεωστρατηγικά επικίνδυνες παραμέτρους του θέματος του ονόματος του κράτους των Σκοπίων. Και οι τρείς συνεφώνησαν πως στην εξωτερική πολιτική τα πάνω έρχονται δυνητικά κάτω, ανάλογα με την στάση που θα κρατήσει κάποιος, και όλα φυσικά εξαρτώνται από το όραμα που πρέπει να έχει κάποιος για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο σημερινός εχθρός μπορεί να γίνει ο απόλυτος φίλος αύριο, τίποτα όμως δεν γίνεται εάν δεν έχεις σχέδιο. Η Ελληνική μειονότητα στο γειτονικό κρατίδιο αλλά και οι δικοί μας ντόπιοι Μακεδόνες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση και τελική απόλυτη συναδέλφωση των δύο αδελφικών λαών.
Στα θέματα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η συζήτηση γρήγορα πέρασε στο ουσιαστικό, και συμφωνώντας απερίφραστα με τον Μάρκο Μπόλαρη και την κα Παλιαδέλη πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να περάσει σε ξένα χέρια, ο Νικόλαος Μέρτζος έκανε μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα των Βαλκανικών Πολέμων και του Πρώτου Παγκομίου Πολέμου, όπου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έγινε το μήλον της ίριδος ανάμεσα σε Έλληνες, Βούλγαρους, Οθωμανούς Αυστρο-Ούγρους και τελικά Αγγλο-Γάλλους της Αντάντ, αλλά και ακόμη αργότερα από Γερμανούς, Γιουγκοσλάβους, ακόμη και Σκοπιανούς. Εάν έχεις ένα τέτοιο γεωστρατηγικό διαμάντι και δεν το προστατεύσεις, ενώ είσαι και μικρή χώρα, όπως εμείς, θα σου το πάρουν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, πόσο μάλλον εάν εσύ ο ίδιος έχεις κυβέρνηση με την εγκληματική αφέλεια να θέλει να το ξεπουλήσει σε ξένους που το εποφθαλμιούν, το διεκδικούν και καιροφυλακτούν να σου το πάρουν.
Στο κατευόδιο ο κ. Μέρτζος χάρισε στον Μάρκο Μπόλαρη και στην κα Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη τα τρία τελευταία τεύχη των εκδόσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης ευχήθηκε στον παρά την ηλικία του δυναμικότατο και νεανικό στο πνεύμα κ. Μέρτζο και άλλες θητείες στο ίδρυμα, θεωρώντας χωρίς νόημα και επιβεβλημένα αναστρέψιμη το άρθρο του καταστατικού που βάζει τεχνητά όρια στην προσφορά ενός γίγαντα της Μακεδονικής σκέψης, του διεθνούς επιπέδου και της σοφίας του Νικόλαου Μέρτζου.


«Άς βρεθεί ο άξιος αντικαταστάτης, με το μισό κύρος από αυτό που διαθέτετε, κε Πρόεδρε, και τότε το κουβεντιάζουμε άν θέλετε να αποχωρήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Μπόλαρης, άρα «μέχρι τότε είστε θέσει υποχρεωμένος να προσφέρετε την σοφία σας, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεστε, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στον λαό της Μακεδονίας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου