Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Προς σχηματισμό πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης

Τα κόμματα προ των ευθυνών τους - Ερωτηματικό η στάση του ΠαΣοΚ και η επιμονή για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
Προς σχηματισμό πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης



Τελικά οι ψηφοφόροι στοιχήθηκαν πίσω από την ασφαλέστερη γραμμή παραμονής μας στο ευρώ και απέφυγαν την ριψοκίνδυνη και ανασφαλή σε μεγάλο βαθμό αντιμνημονιακή γραμμή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν κατευθύνεται προς ένα πολιτικό - τεχνοκρατικό σχήμα, ικανό να χειρισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει επιλέξει ήδη και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο τον ρόλο της αντιπολίτευσης, το βάρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πέφτει στην ΝΔ, το ΠαΣοΚ (κατά κύριο λόγο) και την ΔΗΜ.ΑΡ.
Με βάση τη στάση που φαίνεται να υιοθετεί η Ιπποκράτους όμως από το βράδυ της Κυριακής, διαφαίνεται πως η διαδικασία και οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι σύνθετες και πιθανώς θα κινηθούν σε οριακό σημείο.
Πέρα από τις αρχικές θέσεις των κομμάτων, στο τραπέζι της διαδικασίας αναζήτησης διεξόδου αναμένεται να τεθούν πρόσωπα, κυβερνητικές θέσεις, ρόλοι και δυνατότητες συμβιβασμού εν γένει.

Επιμένει στους όρους ο Βενιζέλος

Ο κ. Αντ. Σαμαράς δήλωσε στο Ζάππειο με βεβαιότητα πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωπαϊκής προοπτικής, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος κινήθηκε μεν σε ανάλογο μήκος κύματος, όμως επέμεινε στον όρο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που είχε ήδη απορριφθεί από την Κουμουνδούρου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, αναμένεται να διαφανεί αν η χώρα θα κυβερνηθεί έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ή αν οι κομματικοί τακτικισμοί θα οδηγήσουν σε μία νέα προσφυγή στις κάλπες.
Κάτι τέτοιο όμως αντιμετωπίζεται ήδη από τους περισσότερους ως η απόλυτη περιπέτεια, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών δεν δικαιολογούν πρόβλεψη για διαμόρφωση διαφορετικών αποτελεσμάτων και συσχετισμών.

Κίνδυνος πολιτικής απομόνωσης
Η πίεση από το βράδυ της Κυριακής πέφτει κατ΄ ουσίαν στο ΠαΣοΚ, το οποίο όμως εμφανίζεται εν όψει των διαπραγματεύσεων αμετακίνητο στη γραμμή πως δεν μπορεί να σταθεί βιώσιμη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της Αριστεράς και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.
Ομως στελέχη του εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα εμμείνει στη γραμμή αυτή μέχρι τέλους, παίρνοντας εν τέλει την ευθύνη για μία νέα προσφυγή στις κάλπες, δεδομένου ότι ούτε από τη ΝΔ ούτε από την ΔΗΜ.ΑΡ έχει τεθεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σε αυτό το σημείο το ΠαΣοΚ μένει μόνο, σε αντίθεση με το διάστημα μετά την 6η Μαΐου.
Πάντως ένας εκ των συνομιλητών του κ. Βενιζέλου σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες πως «υπάρχουν πολλές δυνατότητες: συμμετοχή στην κυβέρνηση, ψήφος ανοχής, ψήφος εμπιστοσύνης ή ψήφος εμπιστοσύνης χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση».

Καταλυτικός ρόλος Κουβέλη


Πιθανολογείται πάντως ότι καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Οπως εκτιμούν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελέχη του κόμματος, η παρουσία τους στη Βουλή με δεδομένες τις συνθήκες και τους συσχετισμούς, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική παράμετρος τόσο για αριθμητικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.
Εκτιμούν - και σε αυτό συμφωνούν κάποιοι από το ΠαΣοΚ - ότι οι θέσεις του κόμματος του κ. Κουβέλη παρέχουν τη δυνατότητα συμβιβασμών μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ και παράλληλα, μπορούν να προσφέρουν διέξοδο προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης, με στοιχειώδη πολιτική νομιμοποίηση και οριακή κοινοβουλευτική δύναμη σε επίπεδο ποσοστών (το άθροισμα των τριών κομμάτων πλησιάζει το 50%).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών και με βάση τη θέση που διατύπωσε ο κ. Κουβέλης περί της προσπάθειας που θα καταβάλλει για να σχηματιστεί κυβέρνηση, πολιτικά στελέχη από την πλευρά των κομμάτων που αναμένεται να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, διαβλέπουν ότι από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ θα μπορούσαν να προέλθουν εξισορροπήσεις που θα οδηγήσουν σε άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου.
 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=462878

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου