Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Γκλιγκόροφ: Ποιος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της ΠΔΓΜ


Η ζωή του Κίρο Γκλιγκόροφ συνδέθηκε άμεσα με την βαλκανική και γιουγκοσλαβική Ιστορία ήδη από την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου

Γκλιγκόροφ: Ποιος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της ΠΔΓΜ
Γεννημένος στο Στιπ της ΠΓΔΜ, ο Γκλιγκόροφ σπούδασε νομικά στο Βελιγράδι της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Ναζί στην περίοδο της Κατοχής και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη κατά την δημιουργία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Υπηρέτησε σε σειρά υψηλών πολιτικών αξιωμάτων στην Γιουγκοσλαβία, μεταξύ τους και ως γραμματέας Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο, μέλος της Προεδρίας και πρόεδρος της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Μετά την μετάβαση της σημερινής ΠΓΔΜ στην κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1990, έγινε ο πρώτος της δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, στις 27 Ιανουαρίου του 1991, που την οδήγησε στην αφαίρεση του όρου «σοσιαλιστική» την Ανοιξη και την μετατροπή της στην σημερινή ΠΓΔΜ στις 6 Ιουνίου του 1991, που οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.
Ακολούθησε και δεύτερη θητεία του, ως τις 19 Νοεμβρίου του 1999. Στην οκταετία αυτή πέτυχε να κρατήσει ουσιαστικά την ΠΓΔΜ εκτός του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου παρά τις σημαντικές διμερείς διαφορές με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την Σερβία, αλλά και την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Στις 3 Οκτωβρίου του 1995 έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας με παγιδευμένο όχημα στα Σκόπια. Ενώ το όχημά του διερχόταν από δρόμο, καθ' οδόν προς το γραφείο του, εξεράγη μηχανισμός σε παγιδευμένο όχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του και να τραυματιστεί σοβαρά ο ίδιος στο κεφάλι, πάνω από το δεξί μάτι. Κανένας δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα για την επίθεση.
Αντικαταστάθηκε ως τις 17 Νοεμβρίου από τον Στόγιαν Αντόφ, οπότε και ανέλαβε ξανά καθήκοντα, αν και μόνιμα τυφλός πλέον από το ένα μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου