Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Το ζητούμενο - απαρχή μιας νέας στρατηγικής για το Κυπριακό

Μάρκος Μπόλαρης 
Επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως ζητήματος εισβολής, κατοχής και εποικισμού
Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής μέρος της Κύπρου συνδυάσθηκε φέτος, εκτός από τις καθιερωμένες παρελάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, με επίσκεψη στην κατεχόμενη περιοχή του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις Γκιουλ περί “τουρκικής Κύπρου” που είναι “συνιδιοκτήτης” του νησιού. ήταν ανάλογη του πνεύματος της ιστορικής αφασίας που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Όταν οι εισβολείς προκλητικά χαρακτηρίζουν «νεκρή» την Κυπριακή Δημοκρατία με κείμενο τους που κατατέθηκε στην ΕΕ επί ελληνικής προεδρίας συγχέουν προφανώς τη δυναμική και το αγωνιστικό φρόνημα του Κυπριακού λαού με τα ανακλαστικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που παραμένει απούσα στις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Αντί ρηματικής διακοίνωσης για τις προκλητικές ενέργειες των εισβολέων στα κατεχόμενα επιλέχθηκε για μια ακόμη φορά η πρακτική των μεγαλόστομων δηλώσεων που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση.
Το πλαίσιο του προβλήματος είναι σαφές και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας που όλα αυτά τα χρόνια επεξεργάζεται συστηματικά την πληθυσμιακή αλλοίωση του νησιού με μεταφορά χιλιάδων εποίκων και ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων για να προετοιμάσει μια λύση απροκάλυπτα ανισοβαρή σε βάρος των δικαίων του Κυπριακού λαού. Η αδιαφορία και η ενδοτικότητα είναι εξίσου προσβλητικές τόσο για τη μνήμη των αγωνιστών του Κυπριακού λαού όσο και για τους Ελληνοκύπριους που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνέβαλλαν στη συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, παράγοντα ευημερίας και σταθερότητας στη Μεσόγειο. Στοιχειώδης σεβασμός επιβάλλει την υπεράσπιση και προώθηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για να πάψει επιτέλους η μονόπλευρη υποχωρητικότητα. Αν πριν 40 χρόνια η στρατιωτική δικτατορία απεμπόλησε τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα του Κυπριακού Ελληνισμού ενεργώντας ως υποχείριο ξένων δυνάμεων σήμερα ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν πρακτικές που διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας να εντάξει την Κύπρο στη στρατηγική της να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη;
Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κόλαφο κατά της διεθνούς νομιμότητας αλλά και παραβίαση των συνθηκών τις οποίες επικαλείται η Τουρκία για να νομιμοποιήσει τις παράνομες δραστηριότητες της. Η φετινή επέτειος πρέπει να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας στρατηγικής για το Κυπριακό με την επανατοποθέτηση του ζητήματος στη βάση της κατάφωρης παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου. Τα όργανα και οι θεσμοί της ΕΕ είναι προνομιακό πεδίο για την εξεύρεση μιας λύσης που θα αξιοποιεί και θα επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο της καταδίκης πολιτικών εισβολής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου