Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο

Κομισιόν: Εμφαση στη μείωση του μισθολογικού κόστους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 
Μεγαλύτερες περικοπές στις ΔΕΚΟ για το 2012, μείωση του προσωπικού και μετατάξεις και εντός της Κεντρικής Κυβέρνησης, αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων και αναθεώρηση επικουρικών συντάξεων, είναι τα επόμενα βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που ζητεί η Ε.Ε. στην πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Μέσα στο κείμενο και υπό την αίρεση της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, αναφέρονται σε πολύ γενικές γραμμές και οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης μέρας.
Στις προβληματικές ΔΕΚΟ, διευκρινίζει ότι η περικοπή των 800 εκατ. ευρώ, που πρέπει να επιτύχει το Δημόσιο, δεν είναι ονομαστική. Αφορά στο καθαρό δημοσιονομικό όφελος, αν από τις περικοπές αφαιρεθούν οι απώλειες σε φόρο εισοδήματος και οι μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές που θα προκύψουν από την αναδιάταξη του προσωπικού των δημόσιων επιχειρήσεων.
Αναφέρεται ξεκάθαρα και σε συνέχιση της μεταρρύθμισης στις κρατικές επιχειρήσεις για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου δεν περιέχεται χωρίο της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε συμφωνία με την κυβέρνηση για την περικοπή ύψους 1,5 δισ. από τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις στις ΔΕΚΟ για το 2012.
Ενιαία αρχή πληρωμής
Σε ό,τι αφορά την κεντρική διοίκηση, δίνεται έμφαση στην περιστολή του μισθολογικού κόστους κατά 500 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει από την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμής, αλλά και της θέσπισης ενός νέου μισθολογίου. Δεν παραλείπονται όμως και σχόλια για το αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, την απαρέγκλιτη τήρηση του κανόνα 1 (πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις), αλλά και για αναδιάρθρωση του προσωπικού, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σύνδεση των αυξήσεων των μισθών και την παραγωγικότητα εργασίας. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται και η αναδιοργάνωση των διοικητικών μονάδων της κεντρικής διοίκησης. Με άλλα λόγια, την επαναξιολόγηση των γενικών και ειδικών γραμματειών των γενικών διευθύνσεων και των διευθύνσεων, σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τις θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, η Ε.Ε. επιμένει πως οι αλλαγές που έγιναν ως τώρα ήταν από τις τολμηρότερες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, τονίζει ότι, αν η έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξει αύξηση της ασφαλιστικής δαπάνης μεγαλύτερη από 2,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2010 - 2060, θα χρειαστούν και νέες προσαρμογές.
Ανεξάρτητα όμως από το βασικό ασφαλιστικό σύστημα, διαχωρίζεται το θέμα των επικουρικών, όπου γίνεται σαφής η απαίτηση για αλλαγές, με στόχο τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων.
Κοινωνικά επιδόματα
Στην ίδια κατεύθυνση επιμένει στο σχέδιο της αναθεώρησης των κοινωνικών επιδομάτων (χαιρετίζει μάλιστα την περικοπής των πολυτεκνικών επιδομάτων), με στόχο, όπως λέει, τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους προς το κοινωνικό σύνολο. Επισημαίνει δε ότι, ενώ η Ελλάδα δεν δίνει (ως ποσοστό του ΑΕΠ) λιγότερα χρήματα σε κοινωνικές μεταβιβάσεις (πλην των συντάξεων), έχει πενιχρά αποτελέσματα στο πεδίο της μείωσης του κινδύνου της φτώχειας.
Στο φορολογικό, τονίζεται ότι η κακή επίδοση των εσόδων οφείλεται στην κακή επίδοση και την διαφθορά των δημόσιων υπαλλήλων που ασχολούνται με τη συλλογή φόρων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Commission αναμένει ένα νομοσχέδιο που θα βάζει τα πράγματα στη θέση του, ενώ για την αρχή του επόμενου έτους αναμένει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου για το φορολογικό σύστημα που θα παρακολουθεί σε πάγια βάση την είσπραξη και θα προχωρά σε διορθώσεις.
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η έκθεση κάνει την εκτίμηση ότι μόνο από τη μερική απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη με την είσοδο ιδιωτών αναμένεται μια αύξηση κατά 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ η ένταξη ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες και μαζί μεγάλες επενδύσεις σε ένα τομέα αιχμής.
Τέλος, το κείμενο της Επιτροπής ασκεί έντονη κριτική και για την καθυστέρηση στην έγκαιρη αποστολή μηνιαία στοιχείων για τη Γενική και την Κεντρική Κυβέρνηση, αλλαγές που, όπως τονίζεται, θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από το φθινόπωρο.
Παρέμβαση στα Ταμεία ασφάλισης
Νέες παρεμβάσεις στο χώρο των ασφαλιστικών Ταμείων σχεδιάζει η κυβέρνηση, σκοπεύοντας -όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι- να επιτύχει οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί εντός της εβδομάδος στη Βουλή, προβλέπεται η σύσταση Οργανισμού Υγείας και η ενοποίηση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών πέντε Ταμείων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τα ακόλουθα Ταμεία: ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΟΠΑΔ και Οίκος του Ναύτη.
Οπως σημειώνεται αρμοδίως, η ενοποίηση αυτή δεν πρόκειται να θίξει τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες, ούτε το καθεστώς των ιατρών που υπηρετούν ή είναι συμβεβλημένοι με τα προαναφερόμενα Ταμεία.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 
tdas@naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1909357

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου