Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Και η Κροατία φαίνεται να επιλέγει την Πυρηνική Ενέργεια

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο «στροφής» της στην πυρηνική ενέργεια η Κροατία, ωστόσο, η τελική απόφαση για το θέμα αναμένεται ότι θα ληφθεί έπειτα από το 2012, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας της Κροατίας.

Σύμφωνα με...
τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, η Κροατία εισάγει περίπου το 20% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει και είναι εξαρτημένη, σε μεγάλο βαθμό, από την προμήθεια ενεργειακών υλών από ξένες χώρες. Επίσης, η Κροατία εισάγει το 80% των πετρελαϊκών προϊόντων και περίπου το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, σε ετήσια βάση.

«Εχουμε τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να κατασκευάσουμε ένα νέο σταθμό μαζί με τη Σλοβενία. Η δεύτερη είναι να επενδύσουμε σε πυρηνικό σταθμό στην Ουγγαρία και η τρίτη επιλογή είναι να κατασκευάσουμε το δικό μας πυρηνικό σταθμό», δήλωσε ο αξιωματούχος, του οποίου τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν, διότι επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος.

Η Κροατία είναι συνιδιοκτήτρια (μαζί με τη Σλοβενία) του πυρηνικού σταθμού Κρσκο, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της κροατικής πρωτεύουσας, του Ζάγκρεμπ. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο, έχει διάρκεια «ζωής» μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του κροατικού υπουργείου Οικονομίας, «βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο ανάλυσης, προκειμένου να αποφασίσουμε μέχρι το τέλος του 2012, για το ποια θα είναι η τελική πρόταση που θα επιλέξουμε».

Για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, η Κροατία έχει ανάγκη τη «συμμαχία» με ξένο στρατηγικό επενδυτή.

Τον περασμένο μήνα, η Κροατία απέρριψε την προσφορά της Βουλγαρίας, να συμμετάσχει ως μέτοχος με μειοψηφικό πακέτο, στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε στη Βουλγαρία.

Η Κροατία, που ελπίζει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011 και να καταστεί πλήρες μέλος το 2012 ή το 2013, έχει προγραμματίσει ένα επενδυτικό, ενεργειακό σχέδιο, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, την επόμενη δεκαετία.


Ενας από τους βασικούς «παίκτες» που θα επενδύσουν κεφάλαια στην ενεργειακή αγορά θα είναι ο κρατικός φορέας ΗΕΡ, ωστόσο, η κροατική κυβέρνηση αναζητά και ξένους επενδυτές, μέσω διαγωνισμών που θα προκηρύξει, προκειμένου να υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων, κυρίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 


http://fonaklas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου