Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Το δικό της μαχητικό επιδιώκει να αποκτήσει μετά το 2020 η Τουρκία

«Εθνικό και εντελώς πρωτότυπο»

  To BHMA - Αγκυρα - Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Associated Press Η Τουρκία επιδιώκει να κατασκευάσει τα μαχητιικά που θα συνεργάζονται με τα F-16 (φωτ.αρχείου)
Η Τουρκία επιδιώκει να κατασκευάσει τα μαχητιικά που θα συνεργάζονται με τα F-16 (φωτ.αρχείου)
Η Τουρκία μετά το 2020 επιδιώκει να έχει αποκτήσει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος που θα κατασκευάσει η ίδια ή σε συνεργασία με άλλη χώρα, ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ.

Κατά τη συνεδρίασή του την προηγούμενη ημέρα, ανώτατο αμυντικό συμβούλιο αποφάσισε ότι να αρχίσουν συνομιλίες με την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία για το σχεδιασμό ενός μαχητικού και ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους που θα κατασκευαστεί με το 2020.

«Στην πράξη», ανέφερε ο υπουργός, «αυτό είναι μία απόφαση για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού μαχητικού», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, που θα αντικαταστήσει τα αμερικανικά F-4 και θα συνεργάζεται με τα F-16 και τα F-35 σε αερομαχίες.

Η Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί για το μαχητικό με τη Νότιο Κορέα, αν και ο υπουργός δεν το θεωρεί πιθανό. Θα πρόκειται για «εντελώς εθνικό και πρωτότυπο αεροσκάφος», διευκρίνισε.

Όπως αναφέρει ακόμη η Hurriyet, το ευρωπαϊκό μαχητικό Eurofighter είναι πλέον εκτός των σχεδίων της Τουρκίας, που απέρριψε τη σχετική προσφορά για συμπαραγωγή 60 μαχητικών.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την πρόθεση να αγοράσει 100 αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 (Joint Strike Fighter) από το 2015. Μέχρι τότε θα αγοράσει άλλα 30 μαχητικά F-16 Block 50.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου