Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εδώ, όλοι μιλάνε Τούρκικα! Να ξέρετε, τα χώματα αυτά είναι Τούρκικα!

22 Δεκ 2010

http://taxalia.blogspot.com/2010/12/blog-post_8058.html

Υπό διωγμόν η Πομακική γλώσσα, στο νοσοκομείο Κομοτηνής!


Ρατσιστικό επεισόδιο
Άλλο ένα περιστατικό, από τα χιλιάδες που συμβαίνουν, με στόχο τηνεξαφάνιση της Πομακικής γλώσσας, έφθασε στην εφημερίδα μας.
Το Σισμανόγλειο νοσοκομείο ΚομοτηνήςΣτο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε νοσηλευτικό θάλαμο με έξι τουρκόφωνες γυναίκες ασθενείς, νοσηλευόταν και μια Πομάκα, από χωριό της περιοχής του Κέχρου. Το απόγευμα, η Πομάκα, δέχτηκεεπισκέψεις από δύο συγγενείς της. Η Πομάκα μιλούσεμε τους συγγενείς της την μοναδική γλώσσα την οποίαγνωρίζει από την παιδική της ηλικία, την Πομακική. Η κουβέντα όμως δεν διήρκησε πολύ, καθώς η διπλανή τουρκόφωνη ασθενής, πετάχτηκε και τους διέκοψε βίαια, λέγοντάς στους στην Τούρκικη γλώσσα 
«Ε,Ε!Σταματήστε! Σταματήστε να μιλάτε Πομακικά! Γιατί μιλάτε Πομακικά; Τι είσαστε εσείς και μιλάτε γλώσσα που εμείς δεν καταλαβαίνουμε! Πρέπει να μιλάτε Τούρκικα. Εδώ, όλοι μιλάνε Τούρκικα! Να ξέρετε, τα χώματα αυτά είναι Τούρκικα!» Οι υπόλοιπες ασθενείς, δυστυχώς, συντάχθηκαν μαζί της, άλλες ενεργητικά και άλλες παθητικά.
Οι δύο επισκέπτες προσπάθησαν να αμυνθούν έναντι της λεκτικής επίθεσης,αλλά μάταια… και σε λίγο χρονικό διάστημα αποχώρησαν από τον θάλαμο πληγωμένοι, απογοητευμένοι και ντροπιασμένοι, επειδή μιλούσαν τη μητρική τους γλώσσα.
Οι διαχρονικά δασκαλεμένες συμπεριφορές τέτοιου τύπου, αποσκοπούνστην κάμψη του φρονήματος των Πομάκων και στον εκφοβισμό τους. Αυτή είναι η κυρίαρχη κουλτούρα των τουρκοφρόνων, την οποία στηρίζουν με χίλιους δυο τρόπους η πολιτεία, η μειονοτική εκπαίδευση και, φυσικά, η αδιάφορη θρακική κοινωνία…
Κατά τα άλλα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2010, γιορτάσθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών…Ο εορτασμός του χρόνου θα πρέπει να έχει επίκεντρο τα Πομακοχώρια καιτην Πομακική γλώσσα!

1 σχόλια:

akritas είπε...
Αν το χανούμι επιμένει τόσο πολύ στα τουρκικά, ο Έβρος έχει και γέφυρες. Άει σιχτίρ πια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου