Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου τα Σκόπια

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Τηλέμαχος Κόκκος

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στα Σκόπια. Οι δύο κοινότητες έχουν βαρύ ιστορικό στις μεταξύ τους συγκρούσεις, με αποκορύφωμα τις αιματηρές συγκρούσεις του 2001.

Αυτή τη φορά η υποβόσκουσα σύγκρουση έκανε την εμφάνισή της στο γήπεδο «Πάρκο Γκράντσκι» των Σκοπίων, όταν σημειώθηκαν άγρια επεισόδια σε αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων "Ραμπότνισκι" και "Λίρια".
Η πρώτη ομάδα αποτελείται από Σκοπιανούς και η δεύτερη από Αλβανούς των Σκοπίων.

Πολύ πριν από τον αγώνα Σκοπιανοί οπαδοί σε κατάσταση αμόκ έσκιζαν κάθε τι που σημείωνε την αλβανική παρουσία , ακόμα και τις σημαίες που είχαν μαζί τους οι φίλαθλοι της "Λίρια" ! Το τι μπουκάλι έπεσε, αλλά και πόσα αντικείμενα στα κεφάλια των Αλβανών παικτών αδύνατο να περιγραφεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας για 15 λεπτά !

Τα συνθήματα των Σκοπιανών κατά των Αλβανών είναι επίσης υπεράνω πάσης περιγραφής: "Καλός Αλβανός είναι ο νεκρός Αλβανός", "Οι Αλβανοί στον θάλαμο αερίων" και άλλα παρεμφερή.

Ο προπονητής της αλβανικής ομάδας Μαριάνι Ιλιέφσκι, δήλωσε στα "Αλβανικά Νέα" ότι παρόλα αυτά δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα και συνέχισαν μετά την διακοπή, απλώς γιατί είχαν πάρει την υπόσχεση από τον αρχηγό της Σκοπιανής ομάδας "Ραμπότνισκι" πως δεν θα εκδηλωθούν επεισόδια, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τους οπαδούς!

Ο υπογράφων το κείμενο είχε παρακολουθήσει κατά το παρελθόν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Πρίστινα μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου για το Πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας και είχε διαπιστώσει το αθεράπευτο μίσος μεταξύ Σλάβων και Αλβανών.

Η τοπική ομάδα της Πρίστινας είχε για σύνθημα κατά τη διάρκεια του αγώνα το : "Ε-ΧΟ " , που σήμαινε Έμβερ Χότζα που ως γνωστόν ήταν ο ηγέτης των Αλβανών!

Τέλος, να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο εντείνεται η αντιπαράθεση Σκοπιανών και Αλβανοφώνων της FYROM, σε σημείο μάλιστα που ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι, ο οποίος συμπράττει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γρουέφσκι, να ζητήσει στα μέσα της εβδομάδας να μην δεχτεί η ηγεσία της FYROM την ονομασία Σλαβομακεδονία μια και οι Αλβανοί δεν είναι Σλάβοι, «απειλώντας» μάλιστα πως αρχίζει να μοιάζει δύσκολη η συγκράτηση των Αλβανών που διαμαρτύρονται για συνεχή ατοπήματα εις βάρος τους από τον σλαβικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου