Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ταλαμπανί: Δυο συμβουλές προς τους Τούρκους για το Κουρδικό

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_9052.html

Ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, Τζελάλ Ταλαμπανί, ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε από την κυβέρνηση του ΑΚΡ να αφουγκραστεί τον παλμό της κουρδικής κοινωνίας και να αναταποκριθεί στα αιτήματά της. Ο Ταλαμπανί πρότεινε στην κυβέρνηση να αποδεχτεί τη χρήση πολλών γλωσσών σε όλα τα επίπεδα.
Talabani'den iki tavsiye

Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί με τον ομόλογό του, Αμπντουλλάχ Γκιουλ
Ο Τζελάλ Ταλαμπανί συνατήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με την ηγετική ομάδα της Εθνοσυνέλευσης του Δημοκρατικής Κοινωνίας του Αυτόνομου Κουρδιστάν (DTK), τον πρόεδρο Ahmet Türk, την αντιπρόεδρο Aysel Tuğluk και τον βουλευτή του BDP, Σιρρί Σακίκ. Ο Αχμέτ Τουρκ, που προήδρευσε προχθες στο συνέδριο που έγινε στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου εγκρίθηκε το προσχέδιο της δράσης που θα οδηγήσει στην αυτονομία του Κουρδιστάν, απαντώντας σε ερώτηση για το πως αντιμετωπίζει το ζήτημα της αυτονομίας ο Ταλαμπανί, είπε:
"Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν είναι αντίθετος με την αυτονομία". Όταν ερωτήθηκε η Αϊσέ Τουγλούκ αν ο Ταλαμπανί στέλνει κάποιο μήνυμα στον Οτζαλάν (η Τουγλούκ υπήρξε δικηγόρος του Άπο), είπε ότι "του στέλνει τα χαιρετίσματά του".
Σε δηλώσεις πυο έκανε ο Ταλαμπανί στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
“Δεν θέλω να αναμειχθώ στα εσωτερικά της Τουρκίας. Μπορώ όμως να μιλήσω για τη δική μας εμπειρία. Στο Ιράκ χρησιμοποιούμε πολλές γλώσσες και αυτό εμπλουτίζει τον πολιτισμό μας. Η χρήση των γλωσσών μας επιτρέπει και μας βοηθά να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον”.
Αναφερόμενος στο Κουρδικό ο Ταλαμπανί είπε:
“Ο ένοπλος αγώνας τελείωσε, τώρα είναι καιρός για πολιτικό αγώνα. Συμβουλέυω τους αντάρτες που είναι ακόμα στα βουνά να αφήσουν τα όπλα τους. Και ο Οτζαλάν είχε την ίδια άποψη με μένα στο θέμα του ένοπλου αγώνα. Η πρόταση της κυβέρνησης (προς τους Κούρδους) είναι μια ιστορική πρόταση, πρέπει να την αξιολογήσουν”.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Τα νέα για το μέλλον του Κουρδιστάν είναι συγκλονιστικά!!! Από τη στιγμή που οι Κούρδοι του Ιράκ είναι τόσο πολύ συμφιλιωτικοί με το ΡΚΚ και τον ΑΠΟ, τα γεγονότα θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας που δεν θα σταματά με τίποτα !!! τζιμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου