Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Παίγνια, εν κρυπτώ, στο Αιγαίο...

26.12.10

Γράφει ο ΔΑΜΩΝΙΔΗΣ


«Πράματα και Θάματα», όπως θα 'λεγε και ο Μπαρμπα-Γιάννης Μακρυγιάννης, σκιάζουν, κατ' αυτάς, τον γαλανό ουρανό της υπό τριπλή κατοχή Ελλάδας.

Εν αρχή, στο περικαλλές μέγαρο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και στις συνθήκες του «αδιανόητου τίποτα», που κυριαρχεί στις αίθουσές του, το διπλωματικό προσωπικό, όλων των βαθμίδων, σε μια προσπάθεια «αυτοπροστασίας» του (!), διοχετεύει ότι η μυστικότητα των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων έχει κορυφωθεί και εν αγνοία της Βουλής των Ελλήνων η χώρα δεν αποκλείεται να ευρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων!

Οι υπό το πρόσχημα διαρρύθμισης της υφαλοκρηπίδας ελληνο-τουρκικές διαπραγματεύσεις έχουν διασκελίσει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Από πλευράς Αθηνών παρατηρείται αιδήμων σιωπή έναντι της θεωρίας της Άγκυρας περί «Γκρίζων Ζωνών», και εν τη ουσία οι μυστικές συνομιλίες- διαπραγματεύσεις διακινούνται στην ευθεία ενός συνολικού ανακαθορισμού του καθεστώτος του Αιγαίου, το οποίο, ως γνωστόν, κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες.

Παραλλήλως, δημοσιευμένες πληροφορίες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν διαψευσθεί επισήμως, αναφέρουν ότι το στοιχείο διαχωρισμού του Αιγαίου στο εύρος του 25ου Μεσημβρινού έχει τεθεί στην τράπεζα των συνομιλιών ως συνοδό της συνεκμετάλλευσης από Ελλάδα και Τουρκία των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αρχιπελάγους!

Όπερ συνεπάγεται ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου παραμένουν έκθετα στην επεκτατική βουλιμία της Άγκυρας.

Ταυτοχρόνως, μετέωρο παραμένει το αίτημα της Μόσχας προς την Αθήνα για παροχή βάσης διευκόλυνσης του ρωσικού στόλου των «Θερμών Θαλασσών», βεβαίως με ισχυρά γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά ωφελήματα για τη χώρα μας.

Οι ίδιοι κύκλοι εντάσσουν στο συγκεκριμένο κλίμα, και δεν θεωρούν τυχαίο και εκτός των «παιγνίων» για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου, τη δραστηριότητα του επιχειρηματία Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος ως γνωστόν δραστηριοποιείται στον αγγλοαμερικανικό χώρο:

Α) Να κλείσει την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δημοσιογραφική ναυαρχίδα του Συντηρητικού Πολιτικού Χώρου (Νέα Δημοκρατία) σε μια στιγμή που η ηγεσία του χώρου αυτού πραγματοποιούσε, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των αγωγών», ένα δειλό άνοιγμα στον ρωσικό παράγοντα και το άνοιγμα αυτό συναντούσε την ισχυρή αντίδραση της Ουάσινγκτον και την ενδοκυβερνητική υπονόμευση από την τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Είναι, άραγε, απόληξη αυτής της θέσης η πρόσφατη προσπάθεια της εκπροσώπου της «Φαμίλιας Μητσοτάκη» να «αναθεωρήσει» σε ομιλία της στην Κωνσταντινούπολη και το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του '21;

Πάντως, την ίδια περίπου περίοδο με τον «βίαιο θάνατο» της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο επιχειρηματίας Θ. Αγγελόπουλος παραγγέλλει σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής τη ναυπήγηση τριών πλωτών γεωτρυπάνων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου τετρακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων, με προκαταβολή 900.000.000 δολ.

Αυτός ο αναπροσανατολισμός των δραστηριοτήτων του μεγαλοεπιχειρηματία από τη χαλυβουργία στα πλωτά γεωτρύπανα, αυτής της δυνατότητας, παραμένει επιχειρηματικό μυστήριο…

Β) Η εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Χαλκιδικής, αν και ανενεργός, γνωρίζει «πιένες» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους επενδυτικούς κύκλους, καθώς και σε χρηματιστήρια της αλλοδαπής!

Γ) Το πλουσιότατο, σύμφωνα με τις έρευνες και τις δαπάνες της ΔΕΗ, λιγνιτικό κοίτασμα της Ελασσόνας, για την εκμετάλλευση του οποίου έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα στο προτεκτοράτο των ΗΠΑ, το Κοσσυφοπέδιο, δεν αποσυνδέεται των πιέσεων των «Τροϊκανών» και των σχεδιασμών της κυβέρνησης να παραχωρηθεί το 40% της δραστηριότητας της ΔΕΗ στον λιγνίτη σε ιδιωτικά συμφέροντα. Και,

Δ) ιδιωτικές τράπεζες, υπό το πρόσχημα ότι διασφαλίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο τα δάνεια που έχουν παραχωρήσει στην περί ης ο λόγος εταιρεία, που σχεδόν μονοπωλεί την εκτέλεση των μεγάλων δημοσίων έργων (οδικές αρτηρίες κ.λπ.), σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται μετ' επιτάσεως σε πολιτικούς και οικονομικούς διαδρόμους, έχουν ενορχηστρώσει πιέσεις προς κυβερνητικούς και μη παράγοντες να παραχωρηθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία με απευθείας ανάθεση η κατασκευή και εκμετάλλευση του εργοστασίου αξιοποίησης των απορριμμάτων της Αττικής (χρυσοφόρου φλέβας).

Δυστυχώς για τη χώρα και τον λαό της, οι αντίθετες διαβεβαιώσεις στη Βουλή («… Δεν έχουμε πουλήσει και την ψυχή μας…») του «σύνδικου εκποίησης» του δημόσιου πλούτου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, φαίνεται να παραμένουν «έπεα πτερόεντα»…

Ο δύστηνος ελληνικός λαός, στην εποχή του Γ. Παπανδρέου του Γ', δεν βιώνει μόνο την οικονομική πενία, την κατεδάφιση του Κράτους Κοινωνικής Πρόνοιας, την καταβαράθρωση των πολιτιστικών του αξιών, την απώλεια της αξιοπρέπειάς του και της εθνικής του υπερηφάνειας, βρίσκεται και προ του φάσματος της προειδοποίησης του Δάντη («Θεία Κωμωδία» - «Κόλαση»), «Όσοι εισέλθετε εδώ, να χάσετε κάθε ελπίδα…»!

Το πολιτικό σύστημα, μηδέ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιρουμένου, ψελλίζει λόγους άχροους. Δεν προβάλλει εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης.

Η πολυδιασπασμένη Αριστερά αρθρώνει μεν λόγο, αλλά παραμένει τοις πράγμασι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω…».

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=62300&colid=28&dt=2010-12-26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου