Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Διχογνωμία στο Yπουργικό

Του Βασιλη Nεδου
Με διαφωνίες, ενστάσεις, αλλά και παραινέσεις να μη συμφωνήσει σε πρόσωπο πρωθυπουργού που θα προέρχεται από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφυγε χθες το απόγευμα από το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Πολλοί υπουργοί έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη τη Δευτέρα που θα ξημερώσει να υφίσταται συμφωνία για νέα κυβέρνηση, ενώ κάποιοι πρότειναν σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, να παραμείνει ο κ. Παπανδρέου στη θέση του.
Ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος μίλησε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι: «Δεν μπορεί να επιβάλλει άλλο κόμμα τι θα κάνουμε στο εσωτερικό μας. Ο Παπανδρέου θα παραιτηθεί μόλις συμφωνήσει ο αρχηγός της Ν.Δ. στον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να είναι από την πλειοψηφία ή πρόσωπο τρίτο, εκτός πολιτικής». Περίπου στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Ρέππα κινήθηκαν οι Χ. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής, Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Κουτρουμάνης, οι οποίοι μάλιστα έφτασαν να θέσουν «βέτο» στην επιλογή προσώπου που θα προέρχεται από τη Ν.Δ. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να «υπάρξει διεύρυνση των δυνάμεων, γιατί μόνο ένα κόμμα δεν αντέχει το βάρος. Αν δεν τελειώσει αυτή η συζήτηση σήμερα ή αύριο, θα μας πάρουν με τις ντομάτες». Ο κ. Ιω. Ραγκούσης τόνισε ότι αδιαφορεί «από ποιον πολιτικό χώρο θα προέρχονται τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως είναι υψηλών προδιαγραφών και όχι από τον μέσο όρο». Ο κ. Μπεγλίτης ήταν ιδιαιτέρως οξύς. Είπε ότι πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού «θα ήταν συνταγματική εκτροπή». Υπογράμμισε ότι «δεν θα κυβερνήσουν τη χώρα τα ζόμπι του παρελθόντος». Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου επέσεισε τον κίνδυνο «να έχουμε πρωθυπουργό της δραχμής και ως δόγμα το «ανήκομεν στην Ανατολή», αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος είπε ότι «δεν πρέπει να κολλάμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά να προχωρήσουμε στην ουσία που υπάρχει και αυτή είναι η ανάγκη για συναίνεση». Την ανάγκη να έχει συγκεκριμένα χρονικά όρια η νέα κυβέρνηση τόνισε ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ενώ ο κ. Χρ. Παπουτσής είπε: «Εάν μέχρι αύριο δεν τελειώσει η διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει».
Σημειώνεται ότι εξαρχής γνωστοποιήθηκε πως οι υφυπουργοί δεν πρόκειται να μιλήσουν, όπως έγινε (κατά παρέκκλιση) στο υπουργικό της προηγούμενης εβδομάδας. Μετά το πέρας της εισήγησης του κ. Παπανδρέου, αρκετοί υφυπουργοί (Μ. Μπόλαρης, Γ. Πεταλωτής, Δ. Δόλλης, Ιω. Δριβελέγκας, Ντ. Ρόβλιας κ.ά.) συνέγραψαν ένα σύντομο σημείωμα το οποίο άφησε μπροστά από τον πρωθυπουργό ο κ. Μπόλαρης. Το σημείωμα έγραφε: «Πρόεδρε, σήμερα, εκτός από τη μεγαλοψυχία σας, πάνω στο τραπέζι θα είναι και η αξιοπρέπεια του Παπανδρέου και η ιστορία της δημοκρατικής παράταξης. Είμαστε όλοι μαζί σου».

 http://www.bolaris.gr/index.php?article_id=4821&page=mme_d&redirect=http%3A%2F%2Fnews.kathimerini.gr%2F4dcgi%2F_w_articles_politics_2_07%2F11%2F2011_461928&outleft=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου