Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 1.000 φορολογούμενοι
Με μεγάλες καταθέσεις
Λίστα 1.000 φορολογουμένων με μεγάλες καταθέσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις εισοδήματος, έχει καταρτίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αρκετοί από αυτούς εκλήθησαν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 45%. Οσοι εξ αυτών δεν παρουσιάστηκαν απειλούνται με κατάσχεση της περιουσίας τους, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, καθώς και σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επίσης, με εντολή εισαγγελέα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη σύλληψη εκδοτών πλαστών τιμολογίων. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει περισσότερα από 430.000 πλαστά και εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια εσόδων ΦΠΑ αξίας τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μεγαλοκαταθέτες και οφειλέτες
Λίστα με 1.000 φορολογούμενους που έχουν ξεχάσει να δηλώσουν αποταμιεύσεις στην εφορία
Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Τέλος στους... επικοινωνιακούς ελέγχους βάζει το ΣΔΟΕ ξεκινώντας μπαράζ ενεργειών για να συλλάβει τη φοροδιαφυγή με επίκεντρο τους έχοντες υψηλές καταθέσεις, τις οποίες έχουν ξεχάσει να δηλώσουν στην εφορία, καθώς και όσους δεν αποδίδουν τους παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ). Ταυτόχρονα ξεκινούν διευρυμένοι έλεγχοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων κυρίως στον τομέα των ενδοκοινοτικών παραδόσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει στις πρώτες συλλήψεις φορολογουμένων που έχουν υψηλές καταθέσεις, τις οποίες ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Οπως ορίζει η νομοθεσία, η διαδικασία του αυτοφώρου ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη δήλωση εισοδημάτων άνω των 150.000 ευρώ. Ηδη, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει λίστα με 1.000 φορολογούμενους που εντοπίστηκαν να έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αρκετοί από τους 1.000 φορολογούμενους εκλήθησαν από τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους.
Σημειώνεται ότι όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, και επειδή τα ποσά είναι ιδιαίτερα μεγάλα επί της ουσίας φορολογούνται με συντελεστή 45%.
Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε κατάθεση, κινητή ή ακίνητη περιουσία της οποίας η πηγή προέλευσης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον φορολογούμενο, θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η περιουσία αυτή θα φορολογείται με συντελεστές από 10% έως 45%. Πλέον το βάρος της απόδειξης της περιουσίας το φέρουν οι φορολογούμενοι και όχι οι φορολογικές αρχές. Συγκεκριμένα, «όταν το εισόδημα συνίσταται σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος φέρει το βάρος αποδείξεως είτε της πραγματικής πηγής ή αιτίας προέλευσής του, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μη φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων. Το εισόδημα αυτό τεκμαίρεται ότι αποκτήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση εκείνης κατά την οποία διαπιστώνεται η ύπαρξή του, εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικό χρόνο απόκτησης».
Οι φορολογούμενοι που δεν παρουσιάσθηκαν απειλούνται με κατάσχεση της περιουσίας τους, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις καθώς και σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Παρά την κακή πορεία των δημοσίων εσόδων, τις τεράστιες καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ακόμα και στην αναδιάταξη των υπηρεσιών με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, το ΣΔΟΕ φαίνεται να ανασυντάσσεται έστω και με το μικρό προσωπικό που διαθέτει και με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις εστίες φοροδιαφυγής.
Η επιλογή των υποθέσεων δίνει αφενός μία απάντηση, αφετέρου ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, με τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις με τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και σε όσους έχουν εισοδήματα άγνωστης προέλευσης.
Περισσότερα από 430.000 πλαστά και εικονικά τιμολόγια έχει εντοπίσει την τελευταία διετία το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει ΦΠΑ αξίας τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες σύλληψης των εκδοτών των πλαστών τιμολογίων.
Το φαινόμενο της χρήσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων παρατηρείται σε όλους τους χώρους της οικονομικής δραστηριότητας από την παραγωγή και το εμπόριο αγαθών, την παροχή υπηρεσιών, μέχρι τον χώρο των κατασκευών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι επιχειρήσεις που δέχονται πλαστά ή εικονικά στοιχεία είναι συνήθως οικονομικά εύρωστες, σε αντίθεση με αυτές που εκδίδουν τέτοια στοιχεία, οι οποίες συνήθως είναι αδύναμες οικονομικά ή ανύπαρκτες. Μέσω της χρήσης εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων επιδιώκεται, κυρίως, η μη καταβολή ή η μείωση καταβολής των ποσών, τόσο των έμμεσων όσο και άμεσων φόρων, και σε μερικές περιπτώσεις η τακτοποίηση λογιστικών-φορολογικών ατασθαλιών που πάντα προέρχονται από την προσπάθεια των επιτηδευματιών και επιχειρήσεων να μην καταβάλλουν φόρους. Τα πλαστά τιμολόγια έχουν κατακλύσει την αγορά. Σημειώνεται ότι το 2008 τα τιμολόγια ανέρχονταν στο ένα δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία διετία έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων που γίνεται με εικονικές εξαγωγές. Το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις οικονομικές αρχές βαλκανικών χωρών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ποσότητες πετρελαίου κατευθύνονται στις χώρες αυτές και αν οι λήπτριες εταιρείες είναι υπαρκτές.
Εν τω μεταξύ, στις 16 Νοεμβρίου θα δικαστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές ο μεγαλομέτοχος της ΑΤΤΙΚΑΤ Παναγιώτης Πανούσης, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για χρέη 7,9 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι δεν δύναται να καταβάλει το χρέος, καθώς το Δημόσιο του οφείλει χρήματα από κατασκευές έργων που είχε αναλάβει η εταιρεία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου