Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση καμώνεται πως κυβερνά και ο δημόσιος τομέας πως δουλεύει!

28 Οκτωβρίου 2011 

Την εποχή που μεσουρανούσε η Σοβιετική Ένωση, υπήρχε το γνωστό ανέκδοτο πως οι κρατικοί υπάλληλοι έκαναν ότι δούλευαν και το κράτος προσποιούνταν πως τους πλήρωνε! Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ, αν και όπως πάνε τα πράγματα δεν είναι μακριά η ώρα που θα το ζήσουμε. Συμβαίνει όμως κάτι αντίστοιχο!

Η κυβέρνηση κάνει πως κυβερνά τον τόπο και οι πολίτες υποκρίνονται πως διάγουν σε ένα κράτος που λειτουργεί! Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία ορκιζόταν – πιθανόν καλοπροαίρετα-πως δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια σκέψη αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους! Ο λόγος είναι πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει με τίποτα τη χώρα!

Και για να γίνει πιο πειστικός, εξηγούσε πως “ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είνα ικαταστροφή για τους Έλληνες πολίτες,δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν”(συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro). Ή ότι ένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο “θα συνεπαγόταν κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών” (συνέντευξη στο περιοδικό STERN). Σύμφωναμε τον πρωθυπουργό “εάν είχαμε σκοπό να κάνουμε αναδιάρθρωση,θα ήταν πιο έξυπνο να την κάναμε στις αρχές της κρίσης” (συνέντευξηστην εφημερίδα Die Zeit). Άλλωστε όπως είπε τις προάλλες στην Κ Ο. του ΠΑΣΟΚ, “αναδιάρθρωση χρειάζεται η χώρα και όχι το χρέος της”.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις,παρά την επίκληση των συνεπειών που θα επιφέρει, τελικά η αναδιάρθρωση είναι γεγονός. Οι επιπτώσεις της χωρίς αμφιβολία θα αλλάξουν δραματικά τις ζωές μας. Θα ανατρέψουν με βίαιο τρόπο συνήθειες και δεδομένα δεκαετιών. Θα οδηγήσουν στην καλύτερη περίπτωση σε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και στη χειρότερη σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις! Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα σημάνει η εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας και που θα οδηγήσουν τελικά όλα αυτά τη χώρα.

Και όσο η κυβέρνηση καμώνεται πως κυβερνά,άλλο τόσο ο δημόσιος τομέας καμώνεται πως δουλεύει! Πριν ακόμη η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών, ο δημόσιος τομέας έχει ήδη κηρύξει παύση εργασιών. Πρακτικά ότι απέμεινε να δουλεύει, σχεδόν υπολειτουργεί. Για χίλιους διαφορετικούςλόγους!

Είτε γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις για πρώτες ύλες (καύσιμα, ανταλλακτικά,μελάνι, ιατρικά αναλώσιμα), είτε γιατί το σύστημα ξεχαρβαλώθηκε από τις συνεχόμενες απεργίες, είτε γιατί πολλές υπηρεσίες παραμένουν υπό κατάληψη, είτε γιατί κάποιοι κάνουν λευκή απεργία, είτε γιατί δεν υπάρχει κίνητρο και διάθεση για δουλειά. Η κρατική μηχανή έχει παραλύσει, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβίωση της χώρας και στην καθημερινότητα όλων μας.

ΥΓ.Είμαστε η μοναδική περίπτωση στον κόσμο,όπου οι διαδικτυακοί τόποι πουκαταγράφουν τις απεργίες (apergia.gr και apergies.gr) είναιστους πρώτους σε επισκεψιμότητα στη χώρα! Όσοι χρησιμοποιούν smartphones γνωρίζουν καλά πως οι αντίστοιχες εφαρμογές,παρότι δεν είναι δωρεάν, είναι από τιςδημοφιλέστερες. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου