Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγει πάλι ο δρόμος για τον πετρελαιαγωγό




Μια ευχάριστη ανατροπή σημειώθηκε χθες στο πολύπαθο έργο του πετρελαιαγωγού "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη", ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αδειοδότηση και την κατασκευή του.
Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας αξιολόγησε θετικά τη νέα περιβαλλοντική μελέτη του αγωγού για το λιμάνι του Μπουργκάς. Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε χθες στην εταιρεία που "τρέχει" το σχέδιο, την ΤΒΡ και στην οποία συμμετέχουν εταιρείες από τις χώρες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, καθώς και το ελληνικό Δημόσιο.
Τη σχετική εξέλιξη έκανε χθες γνωστή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και χαιρέτισε την απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου. Η ενέργεια αυτή της βουλγαρικής κυβέρνησης που δείχνει και την αλλαγή της πολιτικής της χώρας ως προς τον "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη", όπως τονίζει ο κ. Μανιάτης, "σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός".
Χθες στη Σόφια πραγματοποιήθηκε ελληνοβουλγαρική συνάντηση για τα περιβαλλοντικά θέματα του αγωγού.
Σημειώνεται ότι ο πετρελαιαγωγός έχει ως σκοπό τη μεταφορά σε πρώτη φάση 35 εκατ. τόνων ρωσικού πετρελαίου από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας μέχρι την Αλεξανδρούπολη, με σκοπό την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων από τα στενά του Βοσπόρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63519587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου