Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα μου



«Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα μου, δεν με ενδιαφέρει να επανεκλέγω, μόνο να σώσουμε την πατρίδα, ας κάτσουμε να συζητήσουμε κ. Σαμαρά» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.
NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011 22:04  Τελευταία Ενημέρωση : 04/11/2011 00:10
Βέβαιη θεωρείται η ματαίωση του δημοψηφίσματος
«Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα μου, δεν με ενδιαφέρει να επανεκλέγω, μόνο να σώσουμε την πατρίδα, ας κάτσουμε να συζητήσουμε κ. Σαμαρά» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.
Αφού χαιρέτισε και πάλι την πρόθεση της ΝΔ να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, επισημαίνοντας πως «έγινε ένα μεγάλο πολιτικό βήμα» σημείωσε πως η πρόταση του Αντ. Σαμαρά για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης που θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και μετά θα διεξαγάγει εκλογές πρέπει να συζητηθεί. «Ας συζητηθούν όλα, εξ ουρανού θα έπεφτε έτσι η κυβέρνηση; Είναι υπεύθυνο αυτό; Ή υπήρχε κάποια κυβέρνηση που περίμενε;» συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν απέκλεισα κανένα θέμα από τη συζήτηση ... Να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός σχήματος ευρύτερα αποδεκτού, ικανού, που να υπηρετεί τις εθνικές ανάγκες και αφού έχουμε διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης να πάμε σε εκλογές» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας κάλεσε τον κ. Σαμαρά «ακόμα και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του». «Τον καλώ να επανέλθει στην αίθουσα, τον καλώ να πάρει μέρος στη συζήτηση» σημείωσε.
To βράδυ, πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε πως ο κ. Παπανδρέου έχει συμφωνήσει με υπουργούς να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από διαπραγμάτευση, αν τον βοηθήσουν να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, καλώντας τον να παραιτηθεί και τονίζοντας πως η κυβέρνησή του έχει αποτύχει.
«Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει... Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «λέει ψέματα, εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του».
Σημείωσε συγκεκριμένα πως μετά τη σημερινή δήλωσή του για στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης «ο κ. Παπανδρέου φάνηκε πρόθυμος να αποσύρει το δημοψήφισμα, με τον εξής απίστευτο ισχυρισμό: Ότι όλα αυτά τα έκανε, λέει, για να εξασφαλίσει τη συμφωνία Σαμαρά. Ισχυρίστηκε, στις Κάννες, ότι "αν υπήρχε συναίνεση δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα". Και προφανώς τώρα που υπάρχει δήθεν "συναίνεση" - τόσα κατάλαβε - απέσυρε το δημοψήφισμα ... Αναρωτιέμαι: ο κ. Παπανδρέου κόντεψε να διαλύσει την Ελλάδα, και την Ευρώπη, το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , τα διεθνή χρηματιστήρια και το ίδιο το κόμμα του, για να εξασφαλίσει τι; Για να εκβιάσει εμένα και τον ελληνικό λαό; Ή για να εξασφαλίσει αυτό που εγώ, από πολλές μέρες, είχα δηλώσει πως αποδέχομαι ως "αναπόφευκτο"; Από την 27ης Οκτωβρίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε το "κούρεμα" είχα πει τότε, ότι εκεί που έφερε τα πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, που κανένας δεν το ήθελε ως πριν λίγο, ήταν πια αναπόφευκτο».
Είχα πει ξεκάθαρα πως άλλο πράγμα είναι η δανειακή σύμβαση από τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας πως οι αντιρρήσεις της ΝΔ με το μίγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες.
Τόνισε ακόμη πως για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό.
Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές, σημείωσε πως δεν δέχθηκε και δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η πρόταση του προς τον κ. Παπανδρέου ήταν να αποσυρθεί, να σχηματιστεί μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής και μέσα σε έξι εβδομάδες και αφού έχουν εξασφαλιστεί συνθήκες ομαλότητας και παραμεριστούν οι δύο παραλυτικές, όπως είπε, αβεβαιότητες, η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ώστε να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως η ΝΔ αποχωρεί από τη συζήτηση στη Βουλή επί της παροχής ψήφου εμπιστοσυνης στην κυβέρνηση.
Ευ. Βενιζέλος: Το συναινετικό κλίμα κράτησε πολύ λίγο
Λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ. Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι το συναινετικό κλίμα από τον Αντώνη Σαμαρά κράτησε πολύ λίγο και υποστήριξε ότι «υπηρεσιακές κυβερνήσεις πολύ συχνά δεσμεύουν τη χώρα τους γύρω από πολλά θεμελιώδη ζητήματα».
Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποια είναι η μοίρα αυτού του τόπου», ενώ δήλωσε και «πολύ κουρασμένος» από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οπως είπε, ο πρόεδρος της ΝΔ ζητάει εκλογές και ως έκπτωση θέλει μια μεταβατική κυβέρνηση έξι εβδομάδων. Σημείωσε ακόμη ότι αν προκηρυχθούν εκλογές υπονομεύονται οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και η έκτη δόση.
Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι «ο κ. Σαμαράς ήρθε μετανιωμένος για τη δήλωση που έκανε πριν λίγες ώρες» και συμπλήρωσε ότι ελπίζει και εύχεται οι βουλευτές της ΝΔ να επανέλθουν έως το τέλος της διαδικασίας «στην αίθουσα για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της συναινετικής και υπεύθυνης πορείας της χώρας».
«Τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούμε πως δεν υπάρχει άλλη λύση, πως πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Θεωρούμε ιστορική αποφαση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για την οποία φτύσαμε αίμα».
Λίγο μετά, έγινε γνωστό πως η ΝΔ θα παραστεί στην αυριανή ψηφοφορία, καθώς αυτή διενεργείται επί των παρόντων βουλευτών και θα ψηφίσει «όχι».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.
Το απόγευμα, από τις ομιλίες του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών -πιο καθαρά- διεφάνη πως ματαιώνεται το προαναγγελθέν δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Πάντως, και οι δύο τόνισαν πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως είναι προγραμματισμένο την Παρασκευή. Τόσο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφεραν πως μετά από την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης θα κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα και πώς θα συζητήσουμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα θελήσουν -αν θελήσουν- να συνεργαστούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Σε παρέμβασή της πάντως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έδειξε πως υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στις επιδιώξεις του Πρωθυπουργού και σε αυτό που η ίδια είχε αντιληφθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες για συναίνεση» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι μιλάει για συγκρότηση κυβερνησης εθνικής ευθύνης.
Απαντώντας της ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τη ΝΔ, τονίζοντας πάντως ότι «εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». «Αλλά», πρόσθεσε, «μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι φυσικά κάτι που θέλουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου