Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Εστειλε... το γράμμα στους πιστωτές ο Αντώνης Σαμαράς

Όπως προκύπτει δεν συνυπογράφει το ίδιο κείμενο με Παπαπανδρέου - Παπαδήμο
Εστειλε... το γράμμα στους πιστωτές ο Αντώνης Σαμαράς

9
εκτύπωση 
Αθήνα


Με μια επιστολή, σχεδόν ίδια με αυτή που απέστειλε πριν δέκα ημέρες στο ΕΛΚ, επέλεξε να απαντήσει στις αφόρητες πιέσεις των πιστωτών ο κ. Αντ. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Βήματος. Όπως προκύπτει δεν συνυπογράφει το ίδιο κείμενο με τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, όπως απαιτούσε η τρόικα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε πρωτοβουλία και, πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του προέδρου του Eurogroup που έληγε στις 29 Νοεμβρίου, απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοu Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Δ.Ν.Τ.

Στην επιστολή του -όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα- ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις που είχε εκφράσει και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χωρίς όμως να αναφέρεται στην ημερομηνία των εκλογών που ήταν και ένα από τα ενοχλητικά σημεία για τους πιστωτές.

Στο κείμενο της επιστολής, απουσιάζει το πρώτο σκέλος προς το ΕΛΚ, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόταν στις πολιτικές εξελίξεις μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Τα δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα που απουσιάζουν από τη νέα επιστολή είναι τα εξής και τα οποία υπήρχαν στην πρώτη: α) «Αυτή η κυβέρνηση θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012» και β) «Πιστεύουμε επίσης ότι οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές».

Το ζητούμενο είναι εάν τελικά θα γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη επιστολή, καθώς ο κ. Σαμαράς, όπως προκύπτει από το κείμενο, δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα, για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής όχι μόνον στα όρια του βίου της κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου, αλλά και στο διάστημα μετά τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δηλ. έως το 2015.

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που κινούνται στον ηγετικό πυρήνα εξουσίας, διευκρίνιζαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι η επιστολή του κ. Σαμαρά θα γίνει δεκτή.

Μάλιστα, άφηναν να εννοηθεί πως έχουν γίνει και οι απαραίτητες επαφές και δόθηκαν εξηγήσεις, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων, με παράγοντες τις Ε.Ε., ενώ κεντρικό ρόλο φαίνεται να έχει διαδραματίσει και ο κ. Παπαδήμος, ώστε να υπάρξει μια πιο θετική αντιμετώπιση για τη στάση της Ν.Δ.

Και στη νέα επιστολή, ο κ. Σαμαράς, δεν αναφέρεται στον όρο επαναδιαπραγμάτευση, αλλά χρησιμοποιεί τη λέξη «τροποποίηση» των πολιτικών που εφαρμόζονται. Για όσους προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν δεσμεύεται για τη μετά Παπαδήμου εποχή, η απάντηση βρίσκεται στην εξής επισήμανσή του, η οποία υπήρχε και στην επιστολή προς το ΕΛΚ.

«Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα» σημειώνει.

Παράλληλα υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ν.Δ. στην Ε.Ε. και το ευρώ, η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «είναι ισχυρή και αμετάκλητη».

Για να καθησυχάσει προφανώς όσοι φοβούνται υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου, υποστηρίζει, ότι «Η ΝΔ δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό» που κατά τον κ. Σαμαρά, έχει ήδη δεσμευτεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου και να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που συνδέεται με αυτήν.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς, τονίζει στους πιστωτές, ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη η Ν.Δ. στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλοντας να δείξει ότι δεν θα «τορπιλίσει» μελλοντικά το πρόγραμμα, αναφέρει πως η Ν.Δ. υποστηρίζει «εργαλεία» που ήδη εφαρμόζονται, «αν και ανεπιτυχώς», όπως διευκρινίζει.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά
«Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: "συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές."
Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!
Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.
Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.
Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».
 
Aρης Ραβανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου