Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Die Zeit: Aυξάνονται σταθερά οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος


Η απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας προκάλεσε αρχικά σοκ, όμως στο εξωτερικό αυξάνονται σταθερά οι υποστηρικτές της.
Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, στην οποία αρχικώς τίθεται το ερώτημα «αν τρελάθηκαν εντελώς οι Έλληνες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση μία συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από τόσο κόπο, δηλητηριάζοντας εκ νέου το κλίμα στην Ε.Ε. και αναστατώνοντας τις διεθνείς αγορές».
Τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα δίνει η ίδια το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο οποίο τονίζεται ότι η συμφωνία προκάλεσε μεν ανακούφιση στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, όμως για τους Έλληνες ξεκινά μια σκληρή περίοδος και είναι απολύτως δημοκρατικό να ερωτηθούν αν συμφωνούν και οι ίδιοι με αυτή την πολιτική. Αν δεν γίνει αυτό με τη μορφή ενός δημοψηφίσματος, τότε θα πραγματοποιηθεί με χαοτικό τρόπο, με παραιτήσεις υπουργών, με παράδοση στις απαιτήσεις των διαδηλωτών και με εκλογές.
Κανένας δεν γνωρίζει, προσθέτει η εφημερίδα, αν η αντίδραση των Ελλήνων οφείλεται στα ίδια τα μέτρα ή περισσότερο στο γεγονός ότι εκπορεύονται ως τιμωρία και βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Με το δημοψήφισμα αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη, παίρνουν και πάλι τη μοίρα τους -πολιτικά και συμβολικά- στα χέρια τους και η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει και πάλι την τιμή της και την αυτοεκτίμησή της.
Βεβαίως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα τις εναλλακτικές λύσεις και τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης άρνησης. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να περιοριστεί στο πακέτο των μέτρων, αλλά ουσιαστικά αποτελεί μία ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ή όχι. Είναι βέβαιο, ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας στην περίπτωση ενός όχι, οπότε η πτώχευση της Ελλάδας θα ήταν αναπότρεπτη και η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Αν εννοεί πραγματικά ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα και δεν πρόκειται για κάποιον ελιγμό ή ανατραπεί από τις εσωτερικές εξελίξεις, τότε θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα για τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Ο ίδιος ποντάρει στη σωφροσύνη και στην πολιτική ωριμότητα του έθνους του, ενάντια σε όσα προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ίσως και ενάντια στις
πιθανότητες. Αν χάσει, τότε θα γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτή η υπόθεση δεν θα μπορούσε να έχει έτσι και αλλιώς αίσιο τέλος. Αν νικήσει όμως ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε θα είναι ένας μεγάλος Ευρωπαίος, το γόητρο της χώρας του θα αλλάξει μεμιάς και η ήπειρός μας θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου