Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σρέντερ: «Η Ελλάδα δεν στηρίχθηκε αρκετά όταν αποκαλύφθηκε το βάθος των προβλημάτων»


Σρέντερ: «Η Ελλάδα δεν στηρίχθηκε αρκετά όταν αποκαλύφθηκε το βάθος των προβλημάτων»Βερολίνο 
«H Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν εκείνη την εποχή το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων» δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, καγκελάριος της Γερμανίας την περίοδο 1998-2006.
«Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση, εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική.
» Αλλά τότε υπήρξε μια γενική ομοφωνία, η Επιτροπή πρότεινε την ένταξη. Αυτοί που τώρα επικρίνουν την κυβέρνησή μας για αυτό που συνέβη, ξεχνούν ότι το CDU και το FDP ψήφισαν υπέρ της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ, αναφερόμενος στα δύο κόμματα που σήμερα είναι στην εξουσία: της Μέρκελ και τους Φιλελευθερου εταίρου της.
Μιλώντας στο Reuters επισήμανε ότι το «μεγάλο λάθος» που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν ότι η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το ό,τι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα»  κατέληξε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις Μέρκελ είπε ότι άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου