Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Εξι μέτωπα σε 100 ημέρες για Παπαδήμο



Διαπιστευτήρια στις αγορές και στους πιστωτές της χώρας, με τον πήχη να τίθεται ιδιαίτερα ψηλά, καλείται να δώσει η νέα κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, υπό το βάρος τόσο των δημοσιονομικών περιπετειών της Ιταλίας όσο και του βεβαρημένου παρελθόντος της Ελλάδας.

Οι προκλήσεις των επόμενων 100 ημερών είναι καθοριστικές για την επιβίωση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης και έχουν περιγραφεί με περισσή σαφήνεια από τους πιστωτές μας.



Κορωνίδα αποτελεί η παροχή ισχυρών μηνυμάτων προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα διαθέτει αξιόπιστη κυβέρνηση, προσηλωμένη στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί, και οι ευκαιρίες «αποδείξεων» προς αυτήν την κατεύθυνση αρχίζουν να τρέχουν ήδη από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, που θα είναι ευκαιρία διακήρυξης των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στον άμεσο ορίζοντα διαφαίνονται έξι μέτωπα που απαιτούν ξεκάθαρες λύσεις:

1. Η έκτη δόση. Με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να εξαντλούνται και τον Δεκέμβριο να φέρνει υποχρεώσεις αποπληρωμής λήξεων ομολόγων, η εκταμίευση της έκτης δόσης συνιστά την πρώτη άμεση πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, η οποία όμως ενσωματώνει τουλάχιστον ένα ακόμα κρίσιμο στοίχημα: την παροχή γραπτών διαβεβαιώσεων. 
Η προϋπόθεση της πολιτικής συναίνεσης που τέθηκε από τους εταίρους μας ικανοποιείται με τη σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και απομένει η παροχή γραπτών διαβεβαιώσεων τήρησης των συμφωνηθέντων για να ανοίξει ο δρόμος καταβολής της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Στις γραπτές διαβεβαιώσεις, δεδομένων των «ενστάσεων» που έχει εγείρει η Νέα Δημοκρατία, θα αποτυπωθεί επί της ουσίας η πρώτη συμφωνία της νέας κυβέρνησης -έπειτα από αυτήν της σύνθεσής της- και υπό αυτήν την έννοια μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο μέτωπο το οποίο θα πρέπει να κλείσει ο νέος Πρωθυπουργός.

2. Η επάνοδος της τρόικας και το νέο πρόγραμμα. Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την κατάρτιση του νέου μνημονίου το οποίο θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

3. Ο προϋπολογισμός. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012. Παράλληλα, θα πρέπει να περιφρουρηθεί η όσο το δυνατόν πιο πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011. Ήδη, πάντως, η Κομισιόν φαίνεται πως αποδέχεται διαφαινόμενη απόκλιση του ελλείμματος από το προσδοκώμενο -μετά την τελευταία αναθεώρηση- έλλειμμα 8,5% στο 8,9% του ΑΕΠ, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι αποκλίσεις θα καλυφθούν το επόμενο έτος. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να αποδεικνύεται με τον νέο προϋπολογισμό.

4. Η λειτουργία του κράτους. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να εξασφαλίσει ότι δεν θα παγώσει η λειτουργία του κράτους εξαιτίας του ότι είναι κοντά η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δείγμα γραφής θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, για να καταφέρει να κλείσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον προϋπολογισμό του 2011, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να έχει τους δύο τελευταίους μήνες του έτους έσοδα ύψους 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά ακόμα θέματα, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (ταξί κτλ), με τα οποία αναμετρήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.

5. Το PSI. Εντός Δεκεμβρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με τις τράπεζες το μοντέλο υλοποίησης των πρόσφατων αποφάσεων για «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ κατά 50%, ώστε οι αποφάσεις να υλοποιηθούν εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους.

6. Οι ιδιωτικοποιήσεις. Έπειτα από διαδοχικές προς τα κάτω αναθεωρήσεις του στόχου εσόδων από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους, ο τελευταίος στόχος για εισπράξεις 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιτευχθεί ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα πως κάτι άλλαξε στην Ελλάδα, αν πραγματικά έχει αλλάξει...  
Euro2day
 http://diolkos.blogspot.com/2011/11/100_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου