Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η νύχτα που λίγο έλειψε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ

Ενας καβγάς στο πρωθυπουργικό γραφείο, βουλευτές σε έξαλλη κατάσταση και οι πρώτες κόντρες για τη μετά την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου εποχή στο κόμμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ενας καβγάς που καταγράφηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγ. Βενιζέλο - ο πιο σοβαρός μεταξύ των δύο ανδρών από τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου κι έπειτα - ενδεχομένως και να αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό του πλειοψηφούντος κόμματος.
Η διαφωνία αφορούσε τη «λύση» του κ. Παπανδρέου για τον μεταβατικό πρωθυπουργό που επρόκειτο να παρουσιάσει τις επόμενες ώρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Βαγγέλη, κατέληξα στον Φίλιππο Πετσάλνικο», είπε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Βλέποντας όμως τις συσπάσεις στο πρόσωπο του συνομιλητή του προσπάθησε για αρκετή ώρα να του εξηγήσει ότι «η θεσμική λύση θα είναι η καλύτερη». «Είναι λάθος, θα προκαλέσεις αντιδράσεις», του απάντησε έντονα ο κ. Βενιζέλος, διαπιστώνοντας όμως ότι επρόκειτο για ειλημμένη απόφαση λίγο αργότερα αποχώρησε εμφανώς οργισμένος από τη Βουλή.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ενώ είχε σημειωθεί το ναυάγιο στο Προεδρικό Μέγαρο, όσοι βρίσκονταν στον πρώτο όροφο του Κοινοβουλίου - όπου και το γραφείο Βενιζέλου - σάστισαν ακούγοντας τις φωνές του στους διαδρόμους. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι μιλούσε στο τηλέφωνο και ότι στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο κ. Παπανδρέου. Ωστόσο από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών διαψεύδουν ότι ειπώθηκαν εκφράσεις του τύπου, «θα φύγεις νύχτα».
Εκείνη η νύχτα πάντως λίγο έλειψε να οδηγήσει στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές (ανάμεσά τους και μέλη της κυβέρνησης) σε έξαλλη κατάσταση συνέτασσαν επιστολές απειλώντας να παραιτηθούν από το αξίωμά τους, άλλοι συνάδελφοί τους ακόμη και κάποιοι που έχουν πολιτογραφηθεί ως προεδρικοί χτυπούσαν την πόρτα Βενιζέλου ζητώντας του να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, άλλοι έβριζαν με σκαιό τρόπο στο εντευκτήριο της Βουλής και άλλοι έστελναν τελεσίγραφα στο πρωθυπουργικό γραφείο να ορίσει ως αντικαταστάτη του ισχυρή προσωπικότητα. Ολα αυτά με αφορμή τη διαπίστωση ότι ο Γ. Παπανδρέου προωθούσε την επιλογή Πετσάλνικου, κάτι που το ερμήνευαν ως διάθεσή του να ελέγχει λόγω της στενής τους σχέσης τον επόμενο πρωθυπουργό, ουσιαστικά δηλαδή να συνεχίζει μέσω άλλου τη θητεία του. Παράλληλα σημαντική μερίδα βουλευτών που ανήκουν στο λεγόμενο βενιζελικό μπλοκ διατύπωναν σοβαρές διαφωνίες ακόμη και για την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, λέγοντας ότι «θα εκφράζει τα συμφέροντα των τραπεζιτών».
Το πρώτο μήνυμα για τη μετά την πρωθυπουργία Γ. Παπανδρέου εποχή στο ΠΑΣΟΚ εστάλη νωρίς το επόμενο πρωί όταν ο Δημήτρης Λιντζέρης ανακίνησε ανοιχτά θέμα διαδοχής. Το θέμα βεβαίως της επόμενης μέρας εστιάζεται πρωτίστως στο τι θέλει να πράξει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η θητεία του εξέπνευσε χθες. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών και της κρισιμότητας της κατάστασης, έστω και σιωπηρώς θα συνεχίσει να ηγείται του Κινήματος. Κεντρική επιδίωξη του Γ. Παπανδρέου είναι να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές και να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία, αναφέρουν γνώστες των προθέσεών του. Επομένως το διάστημα που θα μεσολαβήσει από τώρα έως τις κάλπες θα επιδιώξει να αποκαταστήσει το τρωθέν προφίλ του, να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό του κόμματος, να ισχυροποιήσει τη δυναμική του εντός του Κινήματος και να συγκολλήσει, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, τους δεσμούς με το κοινωνικό και συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ.
Ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να ζητήσει εξουσιοδότηση από το Εθνικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ώστε να επικυρωθεί η προεδρική του ιδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν να εξαγγείλει συνέδριο για την ερχόμενη άνοιξη. Η δεύτερη επιλογή που έχει θα είναι η προσφυγή στη βάση, όπως άλλωστε προβλέπει και το καταστατικό του κόμματος. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να στηθούν κάλπες σε όλη την χώρα και να επαναληφθεί η διαδικασία της δημοκρατικής συμμετοχής. Στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται παρακινδυνευμένη για οποιονδήποτε από το ΠΑΣΟΚ θα έθετε την υποψηφιότητά του στη διάθεση των οργισμένων πολιτών.
Τα πράγματα δεν είναι όσο απλά φαίνονται γιατί, όπως εξηγούν πρωτοκλασάτα στελέχη, «οι εκλογές είναι πολύ κοντά και με σκεπτικισμό βουλευτές και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα ανάψουν πράσινο φως στον Γιώργο Παπανδρέου έχοντας δυσαρεστηθεί το τελευταίο διάστημα τόσο από τη βόμβα του δημοψηφίσματος όσο και από τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της μεταβατικής πρωθυπουργίας».
Στον κεντρικό πυρήνα των συνεργατών του δεν παραβλέπουν και τις πρόσφατες… μετακινήσεις βουλευτών, που σημειώθηκαν χωρίς μυστικότητα το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Η επιστολή των 50 νεοπαπανδρεϊκών βουλευτών που ουσιαστικά εντάχθηκαν στο προεδρικό σύστημα από το 2004 και μετά και συγκροτούν τη λεγόμενη ομάδα Μπόλαρη έχει προκαλέσει ανησυχία στους επικεφαλής του επιτελείου του. Πρόκειται για μία ομάδα που αποτελείται κυρίως από βουλευτές της επαρχίας (Δριβελέγκας, Τιμοσίδης, Πεταλωτής, Αηδόνης, Περλεπέ, Δαμιανάκης, Βαρδίκος κ.ά.) που με τη μίνι ανταρσία τους προσπάθησαν να θυμίσουν στο προεδρικό περιβάλλον ότι «σε όλα υπάρχει κι ένα όριο». Η συγκεκριμένη ομάδα πάντως, προτού ενημερώσει για την επιστολή που δεν εστάλη ποτέ, ειδοποίησε και άλλους υπουργούς. Παράλληλα άλλοι βουλευτές που δεν καταγράφηκαν ποτέ ως βενιζελικοί όπως για παράδειγμα οι Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Αμοιρίδης ρωτούσαν το βράδυ της Τετάρτης πού βρίσκεται το γραφείο Βενιζέλου για να του ζητήσουν να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.
 
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4672461&fb_source=message

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου