Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Μιά συμβιβαστική φόρμουλα, βρε παιδιά!

Νά πως γίνεται η κολοτούμπα!

Διονύσης Νασόπουλος - Δέσμια της υπογραφής η Νέα Δημοκρατία

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

«Βραχυκύκλωμα» προκαλεί στη Ν.Δ. η επιμονή της Γερμανίας, όπως εκφράστηκε και από τη νέα παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να θέτει ως προαπαιτούμενο τις έγγραφες δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά για την εκταμίευση της έκτης δανεικής δόσης από την τρόικα.

Από το γαλάζιο επιτελείο διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται να υπογράψει με την επίμαχη επιστολή που αναμένουν οι Βρυξέλλες. Επαναλαμβάνουν ότι δεσμεύεται από το λόγο του ότι θα στηρίζει τη απόφαση της Συνόδου Κορυφής, της 26ης Οκτωβρίου, και την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος, αλλά είναι προφανές -οπως παραδεχονται και στελέχη της ΝΔ- ότι και στη Λεωφόρο Συγγρού αναζητούν πλέον μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα μπορούσε να βγάλει το κόμμα και τον κ. Σαμαρά από το αδιέξοδο. Το ζήτημα της υπογραφής κυριάρχησε και στην προχθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. και του οικονομικού επιτελείου του με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι όλες οι θεσμικές κινήσεις του κατά την τελευταία περίοδο, όπως η συμφωνία στο Προεδρικό Μέγαρο για το νέο Πρωθυπουργό, η συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση και η υπερψήφισή της στη Βουλή, καθώς και η έγκριση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, αποτελούν «έμπρακτη απόδειξη» ότι το κόμμα του θα στηρίξη και τη νέα δανειακή σύμβαση και, συνεπώς, δεν θα προσθέσει τίποτε περισσότερο μια έγγραφη δέσμευσή του. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιστολή που απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η Ν.Δ. για τη στήριξη της συμφωνίας των Βρυξελλών. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστήριζαν χθες ότι η επιστολή στο ΕΛΚ αποτελεί ακόμη μια «έμπρακτη διαβεβαίωση» από την πλευρά της Ν.Δ. και θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με θετικό πνεύμα και από την πλευρά των Βρυξελλών. Βασικό επιχείρημα του γαλάζιου επιτελέιου είναι πως η επιστολή μπορεί να διαβιβασθεί τόσο στη γερμανίδα καγκελάριο ΄Αγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στον πρόεδρο του Γιούγκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι είναι επικεφαλής κομμάτων που αποτελούν και τους βραχιώνες του ΕΛΚ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας απέφυγαν να πάρουν θέση  και περιορίστηκαν να αναφέρουν στον κ. Σαμαρά ότι θα μεταφέρουν τη θέση του σε Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ.
Την πίεση στη Λεωφόρο Συγγρού ήρθε, πάντως, χθες να ενισχύσει και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας και έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα των υπογραφών. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ μέχρι χθες επικαλείτο κι αυτός την «μπέσα και το φιλότιμο», υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται οι έγγραφες δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, άλλαξε στάση και, ουσιαστικά, προέτρεψε τον κ. Σαμαρά να συνυπογράψει. Μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι στο θέμα των υπογραφών «τα πράγματα είναι ανελαστικά» και κατέληξε: «Εάν εξαρτάται από εμένα αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να εξασφαλίσω τα χρήματα στο βαλλόμενο ελληνικό λαό».
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4674552

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου