Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Προσδοκίες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω του τουρισμού

Αρκεί να πάψουμε να ταλαιπωρούμε τους επισκέπτες μας...!
Με συγκεκριμένο σχέδιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έως το 2021 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 19,9 δισ. ευρώ

Του Σταθη Kουσουνη
«Φως στο τούνελ» από τον τουρισμό βλέπουν προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας, εκπρόσωποι του τομέα και των πολιτικών κομμάτων.
Χθες, στο 10ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα «Τουρισμός: Yπόθεση Εθνική» παρουσιάσθηκε η πρόταση στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού 2011 - 2021. Τη σχετική πρόταση εκλήθησαν να σχολιάσουν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στο συνέδριο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, σε περίπτωση που υλοποιηθεί έγκαιρα η πρόταση, ο ελληνικός τουρισμός θα μπορούσε να στοχεύσει έως το 2021 σε αφίξεις 24,6 εκατ. ξένων τουριστών, ταξιδιωτικές εισπράξεις 19,9 δισ. ευρώ και 944.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, από τον τουρισμό θαλάσσης θα σημειωθεί αύξηση στα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ έως το 2021 και άλλο ένα 1 δισ. ευρώ από την κρουαζιέρα.
Μεταξύ άλλων προτείνεται συντελεστής ΦΠΑ (6,5%) στο συνολικό τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και συντελεστής ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, μείωση του Σπατοσήμου των αεροδρομίων και του τιμολογιακού καθεστώτος στο «Ελ. Βενιζέλος» κατά 50%, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με αυστηρή τήρηση των κανόνων εργασίας και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας (πληρωμή μισθών μέσω τραπέζης, εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας με παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών), συνεργασία δημόσιου (ΟΤΕΚ) και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Επίσης, προτείνεται η εξάντληση των δυνατοτήτων για έκδοση visa πολλαπλών εισόδων ή και visa μακράς διαρκείας, ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες τουριστικών κατοικιών, η δημιουργία φορέα μάρκετινγκ για την προώθηση του τουρισμού 15 έως 20 νέων Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και 50.000 τουριστικών κατοικιών και αυτόνομου ισχυρού υπουργείου Τουρισμού με τον συντονισμό από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, προτείνεται η κατασκευή 30 επιπλέον μαρινών και ένταξη σε σύγχρονο, ενιαίο υποστηρικτικό κανονιστικό πλαίσιο ακόμη 20 υφισταμένων ώστε να φθάσουν μέχρι το 2021 σε σύνολο τις 85.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης κάλεσε πολιτικά κόμματα, φορείς, καθώς και επιχειρηματίες και επαγγελματίες να συμφωνήσουν, να δεσμευθούν και να συστρατευθούν στην μέσω του τουρισμού προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Γιάννης Στουρνάρας μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε για την ανάπτυξη του τουρισμού ήταν σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα η επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί το καμποτάζ και η δημιουργία ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία αφετηριών λιμένων. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας με την ένταξή της σε συγκροτήματα ξενοδοχείων πολυτελείας.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος αναφέρθηκε σε σημεία στα οποία συμφωνεί με το ΣΕΤΕ, όπως η δημιουργία κοινού φορέα προβολής και προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και σε σημεία όπου υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με την εργασία, το περιβάλλον κ.ά., διευκρινίζοντας όμως ότι μπορούν να βρεθούν σημεία σύγκλισης ώστε να μη σταθούν εμπόδιο στην πορεία για τον κοινό στόχο. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΣΕΤΕ για τους συντελεστές του ΦΠΑ και σημείωσε ότι το συνταγματικό δικαστήριο με τον προληπτικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων θα επιτρέψει την άμεση και εξ αρχής αποσαφήνιση του χωροταξικού σχεδιασμού που θα προσαρμόσει και θα συνδράμει τις εύλογες ανάγκες της τουριστικής πολιτικής. Επίσης, ανέφερε ότι οριζόντια μέτρα όπως αυτά της επιβολής ειδικού τέλους ακινήτων και στις τουριστικές εγκαταστάσεις είναι άδικα, καταχρηστικά και αυθαίρετα. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατίας Συμμαχίας κ. Γιάννης Οικονόμου τάχθηκε υπέρ της επιδότησης εργασίας και όχι ανεργίας, εξαίρεσης του ειδικού τέλους των ακινήτων, μείωσης του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στον χαμηλό συντελεστή. Στο συνέδριο μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου