Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ερχεται μπαράζ συλλήψεων οφειλετών του Δημοσίου

Της Ιωαννας Μανδρου
Μπαράζ συλλήψεων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα από τον οικονομικό εισαγγελέα, με τις πολυσυζητημένες λίστες των φοροφυγάδων να αποτελούν τη βάση για τις δικαστικές διαδικασίες που δρομολογούνται ήδη, σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν κάποια από τα οφειλόμενα και να ρυθμιστούν άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γρ. Πεπόνης, έχοντας τις λίστες με τους 14.700 μεγαλοοφειλέτες στα χέρια του, αναλαμβάνει δράση, με εργαλείο τον πρόσφατο νόμο που δίδει τη δυνατότητα στις εισαγγελικές αρχές να κινούν διαδικασίες αυτοφώρου για όσους οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά από φόρους ή από μη καταβολή του ΦΠΑ.
Ο οικονομικός εισαγγελέας και η ομάδα των εισαγγελέων που συνδράμει στο έργο του θα ξεκινήσουν τις συλλήψεις από εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ, για να κλιμακώσουν στη συνέχεια τις διώξεις.
Οι πρώτες συλλήψεις που ήδη δρομολογήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δίδουν μια πρώτη γεύση των επομένων βημάτων των εισαγγελικών αρχών, που φέρονται αποφασισμένες να κινήσουν τις διαδικασίες με στόχο να αναγκαστούν οι μεγαλοοφειλέτες, με τη δαμόκλειο σπάθη της προσωρινής κράτησης, να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, ο τεράστιος αριθμός των υποχρέων δημιουργεί ήδη έντονους προβληματισμούς σε αρμοδίους παράγοντες της Δικαιοσύνης για το αν τελικά το δικαστικό σύστημα θα μπορέσει –με τις γνωστές και χρόνιες παθογένειες που διαθέτει– να ανταποκριθεί στη διεκπεραίωση ενός τόσο μεγάλου όγκου υποθέσεων που θα κατακλύσουν ανακριτικά γραφεία και αρμόδια δικαστήρια.
Για τον λόγο αυτό, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης αναμένεται να προχωρήσει, σε άμεση συνεννόηση με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ρένα Ασημακοπούλου, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα διευκόλυνσης των δικαστικών αρχών. Στις προτάσεις που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ανήκει και η σύσταση, άμεσα, ειδικών ανακριτικών τμημάτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, σε μια προσπάθεια οι συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία να παραπέμπονται άμεσα και πολύ γρήγορα να κρίνεται η προφυλάκισή τους ή μη.
Πάντως, από τις λίστες της φοροδιαφυγής που έφθασαν, έπειτα από προσπάθειες, στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα προκύπτουν οφειλές στο Δημόσιο που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 37 δισ. ευρώ, ποσό που σχετίζεται με ληξιπρόθεσμα χρέη κυρίως από φόρους ή μη καταβολή του ΦΠΑ.
Οι λίστες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται 6.500 φυσικά πρόσωπα, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι, αλλά και 8.200 νομικά πρόσωπα και εταιρείες κάθε νομικής μορφής, έφθασαν στην Εισαγγελία την περασμένη εβδομάδα, αφού πρώτα χρειάστηκε να αποσταλούν συνολικά τέσσερις έγγραφες εισαγγελικές παραγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, στην τελευταία παραγγελία του, ο οικονομικός εισαγγελέας έφθασε στο σημείο να απειλήσει ευθέως τους αρμόδιους παράγοντες με ποινικές διώξεις για την καθυστέρηση.
Στο κυνήγι των φοροφυγάδων, που μόλις τώρα αρχίζει, τον κ. Πεπόνη αναμένεται να συνδράμουν καθοριστικά οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ που ήδη έχουν ενημερωθεί και έχουν καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, όπως και η οικονομική αστυνομία, προκειμένου οι εισαγγελικές παραγγελίες για συλλήψεις να είναι αποτελεσματικές.
Πάντως, το όλο εγχείρημα, που γίνεται για πρώτη φορά με βασικά εργαλεία τον πρόσφατο νόμο για αυτόφωρη σύλληψη αλλά και τον θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα, μένει να δοκιμαστεί στην πράξη για να «δοθεί το σήμα», όπως δήλωνε στην «Κ» αρμόδια δικαστική πηγή, «πως μπορεί και στη χώρα μας να υπάρξει στο μέλλον ελπίδα για φορολογική δικαιοσύνη».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100014_13/11/2011_462658

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου