Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Spiegel: «Ο Παπανδρέου έχει δίκιο που αφήνει τους Έλληνες να αποφασίσουν»

«Η Ευρώπη είναι έκπληκτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να επιτρέψει στο λαό να ψηφίσει για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για τη χώρα τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου βάζει όλα τα αυγά του σε ένα καλάθι, αλλά έχει πάρει τη σωστή απόφαση» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel στο Διαδίκτυο που υπογράφει ο αρθρογράφος του Σβεν Μπελ.
Κατά τον αρθρογράφο, ο ελληνικός λαός δεν είχε μία πραγματική ευκαιρία να αποφασίσει ο ίδιος για το πως η χώρα του θα προχωρήσει μπροστά, καθώς εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο αυτή η κάποτε περήφανη χώρα βρίσκεται υπό ξένη διοίκηση.
Σίγουρα, προσθέτει, υπάρχει ο κίνδυνος οι Έλληνες να βγουν από το ευρώ, μετά να πέσουν η Πορτογαλία και η Ισπανία και μετά η Ιταλία να σπρώξει το νόμισμα από το γκρεμό. Αν είναι τυχεροί θα μείνει μόνο μία βόρεια ευρωπαϊκή μινι-ζώνη του ευρώ, συνεχίζει ο Σβεν Μπελ, τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σωστή για τρεις λόγους:
Πρώτον, «ο πρωθυπουργός χρειάζεται άμεση νομιμοποίηση για τις ενέργειές του. Εξελέγη πριν από την κλιμάκωση της κρίσης χρέους».
Δεύτερον, «η αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι ένα εμπόδιο. Μετά από ενάμιση χρόνo έχουν αποτύχει να καταλάβουν ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τα μικροπολιτικά παιχνίδια οποιουδήποτε κόμματος. Με την ψηφοφορία τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα λογικευτεί».
Τρίτον, «σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα των μέτρων λιτότητας: πολλοί αισθάνονται απόγνωση και κατεβαίνουν σε απεργία. Αλλά όταν όσοι έχουν ακόμη δουλειά δεν θα εργάζονται πια, η οικονομία θα πληγεί ακόμη περισσότερο. Νέα, πιο σκληρά μέτρα θα χρειαστούν. Αν η πλειοψηφία του πληθυσμού τασσόταν σε έναν δρόμο για την έξοδο από την κρίση τότε είναι πιθανόν ότι αυτή η απαίσια κατάσταση θα τελείωνε. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πιθανότατα θα έχαναν τη νομιμοποίησή τους».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου