Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Καταγγελίες για πάρτι υποκλοπών



Η ΑΔΑΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 


Προηγμένα συστήματα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά και... μαγνητοφωνάκια, εντόπισαν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στους υπαίθριους κατανεμητές του ΟΤΕ. Για "ανοχύρωτη χώρα" κάνει λόγο ο πρόεδρος της Αρχής


"Πάρτι" υποκλοπών στήνεται μέσω των καφάο του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπως είπε χθες ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Ο Α. Λαμπρινόπουλος έκανε λόγο για "ανοχύρωτη χώρα" και "ανύπαρκτη εθνική πολιτική για την ασφάλεια των επικοινωνιών", σημειώνοντας ότι κατά τους ελέγχους στα καφάο του ΟΤΕ βρέθηκαν από διάφορα συστήματα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μέχρι και... μαγνητοφωνάκια. Υποστήριξε, μάλιστα, επικαλούμενος την έκθεση της Αρχής για τα έτη 2010 και 2011, ότι "οι εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια".


Ο κ. Λαμπρινόπουλος νωρίτερα αναφέρθηκε σε ελέγχους που πραγματοποίησε η Αρχή στην ΕΥΠ, λέγοντας ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί επί της ουσίας να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, ωστόσο σημείωσε ότι κατά την αυτοψία τους έδειξαν μόνο ένα βαλιτσάκι, με τους εκπροσώπους της Αρχής να διαπιστώνουν ότι αν αυτός είναι ο "βαρύς εξοπλισμός της ΕΥΠ", δεν μπορεί να επιτελεστεί ο ρόλος της.


Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επανέλαβε ότι η Αρχή θα πρέπει να καταβάλει και μάλιστα εντόκως στις εταιρείες Vodafon και Ericsson το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.


Αυτό προέκυψε μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, το οποίο κατέστησε άκυρο το πρόστιμο, με το σκεπτικό ότι η απόφαση της Αρχής θα έπρεπε να είχε ληφθεί έπειτα από δημόσια συνεδρίαση και όχι κλειστή όπως έγινε.


Ο κ. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε και στις ταχυμεταφορές δεμάτων, υποστηρίζοντας ότι μετά το τραγικό συμβάν της έκρηξης δέματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών, στην οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση ώστε τα "ύποπτα" δέματα να ανοίγονται, προσθέτοντας πως το υπουργείο δεν του έχει απαντήσει ακόμα.


Γιώργος Πίκουλας


http://www.bolaris.gr/index.php?page=description&article_id=5016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου