Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγουν οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία



Πρωτοβουλίες ΥΠΟΙΚ για φορολόγηση των καταθέσεων


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες που διατηρούν Έλληνες και οι οποίες δεν προκύπτουν από τα εισοδήματά τους, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βέρνη οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ελβετίας. «Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφυγόντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, «την περασμένη Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στόχο την προώθηση διμερούς συμφωνίας για τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες.

«Η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας, διαμορφώνει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση, αρχικά στη Βουλή, των ονομάτων όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που είναι διάχυτος εθνικός κίνδυνος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση έγινε στη Βέρνη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κυρίους Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl».

Όπως προέκυψε, η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας- Βρετανίας και Ελβετίας-Ο.Δ. Γερμανίας, με στόχο να περιοριστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της (οι διαπραγματεύσεις με Βρετανίας και Ο.Δ.Γ. ξεκίνησαν την άνοιξη του 2010 και η υπογραφή έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2011), λαμβανομένων υπόψη των ειδικών χαρακτηριστικών της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Στις εν λόγω συμφωνίες, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου