Φίλοι και... άσπονδοι φίλοι συμφωνούν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, υπερέβη εαυτόν με τη ριζική αλλαγή στρατηγικής στην οποία προχώρησε μέσα σε μία εβδομάδα, υπό το δραματικό τελεσίγραφο των δανειστών για πτώχευση της χώρας – ως αποτέλεσμα των πρόσφατων χειρισμών του Γ. Παπανδρέου. Αλλοι τού το πιστώνουν και εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα θα ωφελήσει τον ίδιον και το κόμμα του, και άλλοι τού το χρεώνουν και προβλέπουν κακά μαντάτα για τη Ν.Δ. και την ηγεσία της.
Προς στιγμήν, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επτά αυτές ημέρες υπήρξαν κυριολεκτικά «κολασμένες» για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος επί 24ωρα εκαλείτο να συγκεράσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις, που συγκρούονταν με πρωτοφανή σφοδρότητα ακόμη και στον πυρήνα του επιτελείου που μέχρι πρότινος εμφάνιζε απόλυτη ομοιογένεια απόψεων. Χαρακτηριστική της έντασης είναι η περιγραφή του κλίματος στη Ν.Δ. από άρθρο του antinews – του ιστότοπου στον οποίο φιλοξενούνται κυρίως οι απόψεις της σκληρής, πατριωτικής δεξιάς. «Οι συγκεκριμένες τάσεις εκφράζονται και στα άτομα του λεγόμενου αρχηγικού περιβάλλοντος της Συγγρού (επειδή ο Σαμαράς αυτούς που πραγματικά εμπιστεύεται τους κρατάει μακριά για να μην καούν): Από τη μια ασυμβίβαστοι της πατριωτικής και λαϊκής δεξιάς και από την άλλη καραμανλικοί, καριερίστες, συστημικοί και διάφοροι θεωρητικοί, ξεκομμένοι από την κοινωνία. Μαζί με εκπροσώπους της καθεστωτικής αριστεράς», σημειώνει ο συντάκτης.
Η κορύφωση της έντασης σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν το ηγετικό επιτελείο βρέθηκε ενώπιον του πιεστικού διλήμματος για την εμμονή ή μη στον έναν από τους αρχικούς όρους του κ. Σαμαρά για τη μεταβατική κυβέρνηση, δηλαδή τη συμμετοχή γαλάζιων πολιτικών στελεχών. Ηταν η πρώτη φορά που «ράγισε» η σκληρή γραμμή, με τους κ. Χρ. Λαζαρίδη, Δημ. Σταμάτη, Κων. Αρβανιτόπουλο να προσυπογράφουν τελικά την άποψη ότι, αν δεν συμμετάσχει η Ν. Δ στην κυβέρνηση θα απομονωθεί διεθνώς και θα κινδυνεύσει σοβαρά να χρεωθεί το ναυάγιο με τις όποιες δραματικές συνέπειές του. Στην αντίπερα όχθη, οι κ. Γ. Μουρούτης, Γ. Χαρβαλιάς και τα στελέχη της λαϊκής δεξιάς επέμεναν πως, αν η Ν. Δ υπαναχωρήσει, θα κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για «συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ» και θα περιορίσει τα περιθώρια επιβολής στο μέλλον της δικής της πολιτικής.
Ο «ιδεολογικός πόλεμος, όμως, είχε ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή. Τότε, επικράτησε η σκληρή γραμμή, η οποία αποτυπώθηκε στην ολιγόλογη δήλωση Σαμαρά: «Οι μάσκες έπεσαν. Εκλογές τώρα». Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η γραμμή είχε αρχίσει να σπάει. Πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο και δευτερευόντως τον κ. Στ. Δήμα, οι οποίοι είχαν διαφωνήσει με την οργισμένη δήλωση Σαμαρά, να τάσσονται με μεγαλύτερη πλέον επιμονή υπέρ μιας πιο διαλλακτικής διαπραγμάτευσης, επικαλούμενοι το κλίμα στις Βρυξέλλες, αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας για εξεύρεση λύσης. Η μακροσκελής δήλωση του Σαββάτου αποτύπωσε για πρώτη φορά την πρόθεση του κ. Σαμαρά να επιμείνει έως τέλους στο κεντρικό αίτημα για παραίτηση Παπανδρέου και άμεση προσφυγή στις κάλπες, χωρίς ταυτόχρονη εμμονή στους υπόλοιπους όρους, που θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή στον αντίπαλο να οδηγήσει τη διαδικασία σε αδιέξοδο.
Από την ώρα που η λύση Παπαδήμου προκρίθηκε πλέον ως η μοναδική ενδεδειγμένη, το ηγετικό επιτελείο του κόμματος ξεκίνησε την προσαρμογή της γαλάζιας στρατηγικής στα νέα δεδομένα. Το στίγμα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιάνν. Μιχελάκης, σημειώνοντας με έμφαση το πρωί της Πέμπτης ότι η μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων δεν είναι «θέσφατο» για τη Ν.Δ. Εκτοτε, ο προβληματισμός εστιάστηκε αποκλειστικά στα πρόσωπα που θα έπρεπε να προτείνει η Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς, για λόγους ουσίας, αποφάσισε ότι δεν θα συμμετέχει κανένα κοινοβουλευτικό μέλος. Η επιλογή των δύο αντιπροέδρων υπήρξε μάλλον αυτονόητη, αφού είναι τα δύο στελέχη στα οποία προσωποποιείται η διάθεση συναινετικών πολιτικών. Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου τα πάει καλά, θα το πιστωθούν προσωπικά. Αν όχι, το ίδιο, λένε με μάλλον αιχμηρή διάθεση συνάδελφοί τους...
Οι τελικές διαπραγματεύσεις«Η μπλόφα Παπανδρέου δεν έπιασε», σχολίαζε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ο κ. Παπαδήμος, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, αποσαφήνισε ότι ουδέποτε έθεσε όρους για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.
Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε ένα ακόμη τηλεφώνημα από τον κ. Παπανδρέου, στον απόηχο του ναυαγίου που είχε σημειωθεί λίγες ώρες νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο για την εξεύρεση μεταβατικού πρωθυπουργού. Μία ώρα αργότερα, και αφού ο αρχηγός της Ν. Δ. είχε διαβεβαιώσει τον κ. Παπανδρέου ότι το κόμμα του συμφωνεί με την επιλογή Παπαδήμου, ο τελευταίος τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά, που στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί ότι σύμφωνα με επίσημη διαρροή του Μαξίμου ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θέτει τρεις όρους (σ. σ. προς τη Ν. Δ.) για να αναλάβει. Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνουν ότι, μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας, η διάθεση του κ. Σαμαρά ήταν άριστη...
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πηγές της Συγγρού μετέδιδαν ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έθεσε όρους ούτε προς τον κ. Σαμαρά ούτε προς τον πρωθυπουργό. Προφανώς, γνώριζαν ήδη ότι επρόκειτο να παράσχει την ίδια διαβεβαίωση και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος το μεσημέρι της ίδιας ημέρας...
http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_13/11/2011_462778
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου