Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αγριο σφυροκόπημα στο Eurogroup

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63065098
Δραματική τροπή πήραν αργά χθες τη νύχτα οι διαβουλεύσεις για το «ελληνικό πρόβλημα». Οι δύο ισχυροί άνδρες του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν, ζήτησαν την έγγραφη συμφωνία της αξιωματικής
Δραματική τροπή πήραν αργά χθες τη νύχτα οι διαβουλεύσεις για το «ελληνικό πρόβλημα». Οι δύο ισχυροί άνδρες του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν, ζήτησαν την έγγραφη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Μνημόνιο και τη χρηματοδότηση. Στη φωτογραφία ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Η συζήτηση για την ελληνική κρίση διεξήχθη σε ένα κλίμα αφόρητων πιέσεων προς την Ελλάδα, με ορισμένους Ευρωπαίους υπουργούς να εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας μας ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τη συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών να ζητεί εδώ και τώρα πειστικές απαντήσεις.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης απαίτησαν από την Ελλάδα τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας, καθώς και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να συναινέσουν στην παροχή νέας στήριξης προς την Αθήνα. Η νέα ευρωπαϊκή αρωγή -με σκληρά όμως ανταλλάγματα από την Ελλάδα- θα μπορούσε να περιλάβει, υπό όρους, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και, ενδεχομένως, νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Υπέρ της παράτασης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους τάχθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση. Εξέλιξη, που για τους οικονομικούς αναλυτές ισοδυναμεί με «soft» αναδιάρθρωση, στην οποία αντιτίθεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σε αυτή την κακοφωνία που επικρατεί μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης για το πώς θα στηριχθεί η Ελλάδα, το Eurogroup δηλώνει, επί της αρχής, την ετοιμότητά του να τη συνδράμει εκ νέου, εν αναμονή του πορίσματος της τρόικας τόσο για τις δημοσιονομικές προσπάθειες όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ενδεικτικό του κλίματος που αντιμετώπισε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν οι δηλώσεις του Ολι Ρεν, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υπογράμμισε ότι η Κομισιόν εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Σε αυτό το αυστηρό μήνυμά του προς την Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
Ο Ολι Ρεν επανήλθε για τρίτη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα τονίζοντας ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να τερματίσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων», διεμήνυσε ο Ολι Ρεν.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου