Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ψηλαφώντας την Αμεση Δημοκρατία

ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Δεν σβήνει, παρά την καταρρακτώδη βροχή, ό,τι κι αν είναι αυτό που έχει ανάψει στο Σύνταγμα. Συνεχίζει μπροστά από το Κοινοβούλιο να σκάει η αγανάκτηση του κόσμου σαν σε κυματοθραύστη και η «Αμεση Δημοκρατία», λέξεις που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, κάνει τα πρώτα της βήματα μέσα από συνελεύσεις, ψηφοφορίες και τον αδιαμεσολάβητο διάλογο των πολιτών.
Εκτός από οργή υπάρχει και τέχνη Εκτός από οργή υπάρχει και τέχνη Ο Ντίνος Κεφαλάς, ιδιωτικός υπάλληλος, μνημονεύει τον Γκέτε: «Μόνο για χάρη των απελπισμένων μπορεί να ελπίζουμε».
Σε κάθε γωνιά της πλατείας, σε κάθε παγκάκι, μέχρι και πάνω στα σκαλιά ή πίσω από τα σιντριβάνια και ένα σύνθημα, ένα πανό, μια ζωγραφιά. «Δώστε πίσω τη χώρα μου», «Αποφασίζουμε αμεσοδημοκρατικά - Υπερβαίνουμε τον κομματισμό», «Καρφώνω την πρώτη μου λέξη -οδόφραγμα- στον αιώνα της πραγματικότητας».
Μέχρι και οι σταθμοί του μετρό έχουν αλλάξει. Τα δρομολόγια, όπως γράφουν στο πανό πάνω από την είσοδο, ξεκινάνε από την «Απάθεια», επόμενη στάση «Συνενοχή», μετά «Φόβος», «Αναζήτηση», «Αγανάκτηση», «Συλλογικότητα», «Αλληλεγγύη», «Αγώνας», φτάνουμε στο «Σύνταγμα» (γραμμένο με κόκκινο) και επόμενος σταθμός «Ανατροπή».
Ο Ευάγγελος Βαρελίδης είχε από μόνος του τυπώσει κείμενα που μοίραζε στον κόσμο. «Είστε το ωραιότερο δείγμα αφυπνισμένου ανθρώπου της πατρίδας», ξεκινούσε. «Είστε η μοίρα, η ελπίδα και το πεπρωμένο του μέλλοντός μας».
Απέναντί του βρισκόταν η ομάδα σίτισης που προμηθεύει και τις υπόλοιπες ομάδες με κάθε λογής τρόφιμα. Εκατοντάδες μπουκαλάκια νερού, πάρα πολλά φρέσκα φρούτα, ψωμί, κρουασάν και πλαστικά σερβίτσια. Η Ανθία είχε φέρει βραστά λαχανικά που είχε μαγειρέψει στον καινούργιο της ατμομάγειρα. Εκεί επίσης ακούμε για κάτι ηλικιωμένες κυρίες από την Κυψέλη, που μαγειρεύουν σπίτια τους, αλλά λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν μπορούν να τα φέρνουν στο Σύνταγμα. Ως εκ τούτου, νεαροί με μηχανάκια έχουν αναλάβει να πηγαίνουν και να τα φέρνουν στην πλατεία.
Κάθε ομάδα πραγματοποιεί συνέλευση στις έξι το απόγευμα. Τότε αρκετοί με μεγάφωνα αρχίζουν: «Η ομάδα γραμματειακής υποστήριξης συνεδριάζει στο τέλος του διαδρόμου», «η ομάδα επικοινωνίας ενημερώνει πως...» κ.λπ. Σε κάθε μικρή συνέλευση γεννιέται και μια μικρή δημοκρατία. Στην κάθε ομάδα προτείνουν θέματα και περαιτέρω δράσεις. Σηκώνουν το χέρι για υπέρ ή κατά και συνεχίζουν.
Μόλις καταλήξουν, συνήθως τα καθαρογράφουν και τα προτείνουν για έγκριση στη μεγάλη λαϊκή συνέλευση των 21.00. Επί των θεμάτων αυτών μπορεί να τοποθετηθεί ο οποιοσδήποτε. Εκεί, για το κάθε θέμα, πραγματοποιείται μαζική ψηφοφορία. «Ποιοι είναι υπέρ» και «ποιοι είναι κατά».
Η ψηφοφορία όμως δεν αφορά μόνο την ψήφιση ή όχι ενός θέματος αλλά και το εάν θα χρειαστεί περαιτέρω τροποποιήσεις. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα θα ξαναδουλέψει πάνω στα θέματά της και θα τα προτείνει εκ νέου στη συνέλευση της επόμενης μέρας. «Διαδικασία μάλλον αργή», παρατηρούν μέλη ομάδων, «αλλά σίγουρα δίκαιη και δημοκρατική».
Οι «επόμενες αγωνιστικές δράσεις και καλέσματα», όπως γράφουν οι εγκεκριμένες από τη μεγάλη συνέλευση κινήσεις αφορούν, μεταξύ πολλών άλλων, για σήμερα Τρίτη και ώρα 11.00 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά για «συμπαράσταση στους λιμενεργάτες που παλεύουν για να μην ξεπουληθεί το λιμάνι».
Για την Πέμπτη 2 Ιουνίου συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος για «συμπαράσταση στους εργαζομένους του ΟΤΕ που έχουν απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο» και συνεχίζουν... *
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=280019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου