Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αλβανός πολιτικός Σκοπίων: Οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν έχουν καμία σχέση με τους Αρχαίους Μακεδόνες

Μάιος 25, 2011.
 Σκόπια.
Arben Xhaferi
«Το πρόγραμμα αναμόρφωσης της πλατείας της πρωτεύουσας της πΓΔΜ, γνωστό ως «Σκόπια 2014» αποτελεί προϊόν μιας ‘απολιθωμένης’ εκδοχής των ιστορικών, ψυχολογικών και πολιτικών εννοιών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Σκοπίων εδώ και 60 χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξή του,  προς το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «Φόκους» ο Άμπεν Τζαφέρι/ Arben Xhaferi,  ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων.

«Υποθέτω ότι  ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει αναπτύξει την προσωπικότητά του και την άποψη που έχει για τον κόσμο,  βάσει αυτών των θεωριών. Πιστεύω, ασφαλώς, ότι έχει εμποτιστεί με αυτές τις ιστορικές και πολιτικές παραβολές. Όπως η πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ, έτσι και ο ίδιος δεν αισθάνονται αρκετά σημαντικοί, χωρίς το ένδοξο παρελθόν των αρχαίων Μακεδόνων.

» Ετσι, μια που όλοι θέλουμε να κλείσει το ζήτημα αυτό πρέπει να παραδεχτούμε ότι κράτος ήταν και θα παραμείνει  ένα κράτος Σλαβομακεδονικό.
Υπάρχει και ένα παράδοξο που προέρχεται από μια ταυτολογία: Η ‘Μακεδονία’ είναι ένα κράτος των Σλάβων και οι σημερινοί Σλαβομακεδόνες δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Η έκφραση αυτή δεν είναι ρητορική αλλά είναι πραγματική.

»Όλα όσα κτίστηκαν και κτίζονται στο έργο ‘Σκόπια 2014’ είναι μια άμεση απάντηση σε όσους αμφισβητούν τον ‘μακεδονισμό’  των Σλάβων, την εκκλησία, την γλώσσα τους και την ιστορία τους», δήλωσε ο Άμπεν Τζαφέρι.
Σύμφωνα με τα λόγια του, υπάρχει μια ρητορική διαμάχη για το όνομα, στην πραγματικότητα είναι για την αληθινή ταυτότητα των Σλάβων της Μακεδονίας.

«Ο Γκρούεφσκι δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται  τα προγράμματα της αστικής ανάπτυξης μέχρι το 2014. Αυτή η  σκέψη υπάρχει στην πλειοψηφία των κατοίκων. Ο Γκρούεφσκι, όμως,  υποβάλει μια ρομαντική γοητεία, με την υποστήριξη δύο βασικών προϋποθέσεων:

Α. Την έννοια της ‘Μακεδονίας’ του σήμερα, ως συνέχεια της Αρχαίας Μακεδονίας.

Β. Τη Συμβολή της Μακεδονίας και των Μακεδόνων κατά το Μεσαίωνα στον εκπολιτισμό των σλαβικών λαών και την αναγνώριση της Παλαιάς Μακεδονικής ως σημερινή γλώσσα των κατοίκων της πΓΔΜ» δήλωσε ο Άμπεν Τζαφέρι.

Το έργο ‘Σκόπια 2014’ θα υλοποιηθεί εν μέρει στα όνειρά τους, γιατί με αυτό πιστεύουν ότι θα αποκατασταθούν πλήρως, πρόσθεσε ο Αλβανός πολιτικός των Σκοπίων.

«Έχω την εντύπωση ότι ο  Γκρούεφσκι δεν θα μπορέσει να συμβιβαστεί με κανέναν, όσο αφορά την ταυτότητα και τη συνέχεια των αρχαίων Μακεδόνων με των σημερινών κατοίκων της πΓΔΜ», είπε ο επίτιμος πρόεδρος του εθνικού πολιτικού κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων, DPA.
--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου