Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τα Αθηναζλί γιουσουφάκια λουφάζουν γιά να μην θυμώσει ο Νταβούτογλου-μπέης

Ελάτε εδώ να σας δείξω στον χάρτη έως πού φτάνουν οι οθωμανικές μας απαιτήσεις...

(Το ΥΠΕΞ) Αποκλείει τώρα έγερση θέματος Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63013005

«Θα επιβάρυνε τις συνομιλίες με την Αγκυρα, χωρίς να προσφέρει αντίστοιχο όφελος»

Κατηγορηματικά αποκλείει την έγερση τώρα, και ενώ είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές, θέματος ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε το κλίμα των συνομιλιών, χωρίς να προσφέρει αντίστοιχο όφελος.

Αποκλείει τώρα έγερση θέματος Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης
Σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο κ. Δρούτσας είπε ότι η «ΑΟΖ έγινε της μόδας», αποδίδοντας την έκταση που έχει πάρει το θέμα στην κριτική που επιδιώκεται να ασκηθεί προς την κυβέρνηση (και με ευθύνη της ΝΔ) τη στιγμή που, όπως είπε, «κινούνται» οι διερευνητικές επαφές.
Ο υπουργός επέμεινε ότι αλλοιώνεται η έννοια της ΑΟΖ, καθώς δεν συνδέεται με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του βυθού (που αφορά την υφαλοκρηπίδα), ενώ η ανακήρυξή της δεν αρκεί, καθώς απαιτεί και συμφωνία οριοθέτησης και δεν προσφέρει, όπως είπε, περαιτέρω πλεονεκτήματα, καθώς ταυτίζεται με την υφαλοκρηπίδα.
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στις διερευνητικές επαφές, θεωρώντας ότι οι εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία είναι το κρίσιμο ορόσημο για να αποδειχθεί η ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Ερντογάν. Ερωτηματικά, πάντως, δημιουργεί η δήλωση του κ. Δρούτσα ότι προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές είναι να «κάνουμε χρήση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων», καθώς δίνεται η εντύπωση ότι το εύρος των χωρικών υδάτων, βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αν και κατεξοχήν κυριαρχικό δικαίωμα, τίθεται προς συζήτηση με την τουρκική πλευρά. Ο ΥΠΕΞ επέμεινε ότι οι επαφές πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση που θα εξασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις, ενώ σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που θα εξασφαλίσει η Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση, εκτίμησε ότι η Τουρκία θα πετύχει την απαλλαγή της από το βάρος που δημιουργούν στη διεθνή εικόνα της και στην προσπάθεια ανάληψης περιφερειακού ρόλου η ένταση στα ελληνοτουρκικά αλλά και αυτό ακόμη το Κυπριακό.
Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου