Συνεχίζει να μετρά οφέλη ο τουρισμός λόγω της Μ. Ανατολής
Οι εταιρείες διοργανώνουν και τα συνέδριά τους στην Ελλάδα μετά την εμπλοκή στη Βόρεια Αφρική Του Σταθη Kουσουνη
Mεγάλα ονόματα ξένων εταιρειών, που έσπευσαν να ακυρώσουν τα συνέδριά τους από κράτη της Βόρειας Αφρικής, τα οποία συγκλονίζονται από ταραχές, προσέλκυσε η Ελλάδα κατά τη φετινή περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, μεταξύ άλλων, στη χώρα μας μεταφέρθηκαν συνέδρια εταιρειών γερμανικών, αμερικανικών και ιταλικών συμφερόντων, όπως της Starwood Ηotels and Resorts, της Αllianza, της Deutsche Telekom, της Vodafone Ιταλίας, της Michelin, της City Bank και της ΜCI.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Δικτύου Congress Rental Network (CRN) κ. Παναγιώτη Ποδηματά, στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν, συνολικά, περί τις 25 εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια που ακυρώθηκαν από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ποδηματάς εκτιμά ότι και το 2011, συνολικά, θα είναι μία πτωτική χρονιά για τον συνεδριακό τουρισμό της Ελλάδας, σε συνέχεια της περυσινής σεζόν που επίσης έκλεισε με αρνητικό ισοζύγιο. Οι επιπτώσεις στα συνέδρια και τις εταιρικές εκδηλώσεις των Οργανισμών αφορούν περισσότερο τον αριθμό των συμμετεχόντων και όχι τον αριθμό των συνεδρίων. Πτώση παρατηρείται και στον αριθμό των ημερίδων αλλά και άλλων εκδηλώσεων, ελληνικών και ξένων εταιρειών. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι, μετά τα γεγονότα στις αρχές Μαΐου, μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο είχαν ακυρωθεί περί τις 20 εκδηλώσεις από το εξωτερικό. Ο κ. Ποδηματάς επισημαίνει ότι ο τζίρος από τις πάσης φύσεως εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα κυμαίνεται, ετησίως, μεταξύ 3 και 3,5 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι ο κάθε σύνεδρος ξοδεύει από 5 έως 7 φορές περισσότερα χρήματα απ’ όσα δαπανά ο μέσος τουρίστας.
Απολογισμός
Στο μεταξύ, τον απολογισμό της παγκόσμιας συνεδριακής αγοράς -και της χώρας μας- για την περυσινή χρονιά αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα ο Διεθνής Οργανισμός Συνεδρίων (ΙCCA). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην κατάταξη των συνεδριακών προορισμών, μεγάλη άνοδο θα έχουν πόλεις της Ασίας, όπως η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Αυτή η άνοδος έχει δημιουργήσει πίεση και ανακατατάξεις στους κλασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η Αθήνα σε ό,τι αφορά τα συνέδρια Οργανισμών θα εμφανισθεί να έχει περιορισμένες απώλειες της τάξης των 5 έως 6 συνεδρίων Οργανισμών σε σχέση με το 2009, αγγίζοντας σε αριθμό τα 70, παρά την περυσινή κρίση του Μαΐου.
Οι προθέσεις των επαγγελματιών στον χώρο για τη φετινή περίοδο είχαν φανεί και από έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης συνεδριακού τουρισμού ΕΙΒΤΜ στη Βαρκελώνη. Στο ερώτημα για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά MICE (συνεδρίων, κινήτρων, συναντήσεων και εκθέσεων), οι τρεις σημαντικότερες τάσεις που αναδείχθηκαν ήταν: α) η μεγαλύτερη προσοχή στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων και στην επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, β) η λιγότερη πολυτέλεια και «λάμψη» και γ) οι προϋπολογισμοί που θα παραμείνουν «σφικτοί», με τις διαπραγματεύσεις τιμών να γίνονται πιο σκληρές.
Σύμφωνα με τον κ. Ποδηματά, μέτρα για την προσέλκυση περισσότερων συνεδρίων στη χώρα μας θα πρέπει να ληφθούν στην κατεύθυνση παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πρότυπο και ξένων χωρών, μεγαλύτερης προώθησης και marketing της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισμού στις διεθνείς εκθέσεις, θεσμοθέτησης του επαγγέλματος των οργανωτών συνεδρίων και λειτουργίας Επιτροπής, η οποία να λειτουργεί υπό τη μορφή συντονιστικού φορέα για να επιλύει ζητήματα από συναρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διοργάνωση μιας εταιρικής εκδήλωσης.
Παράλληλα, θέτει το ζήτημα του ανοίγματος περιφερειακών αεροδρομίων σε συγκεκριμένες ώρες, που δεν λειτουργούν επί πληρωμή από οργανωτές συνεδρίων για την εξυπηρέτηση της προσέλευσης συνέδρων κατ’ αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που γίνεται στην Τουρκία. Οπως αναφέρει «παρ’ ότι έχουν γίνει σχετικές αιτήσεις το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να δεχθεί τα χρήματα».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_15/05/2011_442115
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου