Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Ελλάδα: το διαβατήριο μου στην ευδαιμονία"


Aπό την εμπνευσμένη ομιλία του Onic Palandjian 

στο TEDx Thessaloniki 

του Λεωνίδα Χατζηδάκη 
 



Photo by TEDx Thessaloniki

"Η Ελλάδα είναι το διαβατήριό μου 
στην ευδαιμονία. Το μυστικό μου; 
Aπλά μετρώ αυτά που πραγματικά
αξίζουν στη ζωή."
"Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν". Αυτό είναι το μότο του TED, του διάσημου μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, που εδώ και 25 χρόνια διοργανώνει ομιλίες σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας τέτοιες ιδέες. Στο πρόσφατο TEDx Thessaloniki, το συγκεκριμένο μότο βρήκε την εκπλήρωσή του στην παρουσίαση του Onic Palandjian. Ήταν η ομιλία που -περισσότερο ίσως από κάθε άλλη- άγγιξε το ακροατήριο και μίλησε στις καρδιές μας. Μια ανθρώπινη και εμπνευσμένη ομιλία για το πώς μπορούμε να αγαπήσουμε τον τόπο μας.
Ο Onic, αρμενικής καταγωγής, είναι venture capitalist (επενδυτής σε καινοτόμες εταιρείες) και με εμπειρία δύο δεκαετιών σε εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επέστρεψε στη γενέτειρά του Ελλάδα σε αναζήτηση της προσωπικής του "ευδαιμονίας".
Μιλάει με πάθος για την Ελλάδα. Η ιδέα του; Απλή: Το επίπεδο διαβίωσης σε μία χώρα, δεν ορίζεται μόνο από οικονομικούς, επαγγελματικούς και άλλους ποσοτικούς δείκτες. Η Αριστοτέλεια ευδαιμονία καθορίζεται από πλήθος άλλων παραγόντων: την οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ομορφιές της φύσης και τις μικρές χαρές της ζωής. Όλα αυτά είναι που σύμφωνα με τον Onic κάνουν τη χώρα μας "διαβατήριο για την ευδαιμονία". 

"Αρκετά εστιάσαμε στα αρνητικά της Ελλάδας. 
Ήρθε η ώρα να εκτιμήσουμε τα σημαντικά,
που τελικά μας φέρνουν πιο κοντά στην ευδαιμονία."
Photo by Tom Tziros
Είχε απέναντί του ένα νεανικό ακροατήριο, ανήσυχο και κατά βάση απαισιόδοξο για το μέλλον της χώρας μας: Στην ερώτηση ¨πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί να φύγετε από την Ελλάδα", σηκώθηκαν εκατοντάδες χέρια.
Μέσα σε 18 λεπτά που είχε στη διάθεσή του, κατάφερε να κάνει πολλούς από εμάς να αναθεωρήσουν προτεραιότητες, να πιστέψουν στον αγώνα για την "Ανάσταση" της χώρας μας, να παραμείνουν και να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον. Οι αναφορές του στις μικρές καθημερινές χαρές που θεωρείς δεδομένες αλλά νοσταλγείς ζώντας στο εξωτερικό, άγγιξε ευαίσθητες χορδές σε όλους όσους έχουν ζήσει κάποια χρόνια μακριά από την Ελλάδα, φέρνοντας στο μυαλό γνώριμα συναισθήματα.


"Το όνομα του γιου μου σημαίνει Ανάσταση. 
Ας αναστήσουμε αυτή τη χώρα, 
ώστε η γενιά του να μην την εγκαταλείψει."
Ακόμα και οι περισσότερο σκεπτικιστές απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα, που δεν πείστηκαν ενδεχομένως από τα επιχειρήματά του, τους συνεπήρε το πάθος και η πίστη του Onic στο δυναμικό της χώρας μας. Απόδειξη, το ενθουσιώδες και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας του, το πιο θερμό εκείνης της ημέρας.

Περίμενα με ανυπομονησία να κυκλοφορήσει το βίντεο της ομιλίας του Onic στο διαδίκτυο, για να μπορέσω να διαδώσω την ιδέα του. Να μοιραστώ μία πραγματική TED εμπειρία.

Ιδού, λοιπόν. Δείτε την. Δείτε την, απορροφήστε την και διαδώστε την!
http://www.youtube.com/watch?v=CJ8siGPPHoI&feature=player_embedded

http://reason-gr.blogspot.com/2011/05/blog-post_17.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου