Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης: Οι προσδοκίες των Βορειοελλαδιτών γίνονται πραγματικότητα

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ, αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας
Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=91912
 
Οι προσδοκίες των Βορειοελλαδιτών πολλές δεκαετίες τώρα σιγά σιγά γίνονται πραγματικότητα. Πριν από μερικές μέρες, τη Μεγάλη Πέμπτη, άρχισε τη λειτουργία του το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το γραφείο της ΕΜΑ θα λειτουργήσει στο διοικητήριο, ενώ το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων θα υποβάλλεται και θα εγκρίνεται στη Θεσσαλονίκη στο προβλεπόμενο από τον επενδυτικό νόμο χρονικό διάστημα των έξι μηνών.

Ο υπουργός αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του προώθησε και επεξεργάστηκε το αρχικό οργανωτικό σχήμα που εκπόνησε η ομάδα του Μάρκου Μπόλαρη. Η πρωτοβουλία αυτή καθιστά τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα το επίκεντρο της εξωστρεφούς δραστηριότητας ανακτώντας τον ηγετικό ρόλο που κατείχε στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υποστήριξη και προώθηση των περιφερειακών οικονομικών διακρατικών σχέσεων με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Εδώ μπορεί να ενταχθεί και το πρόγραμμα «ΕΞΑΓΩ» που προτείνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) επιτυγχάνοντας έτσι τους βασικούς στόχους της εξωστρέφειας.

Σε επιστολή του
ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προς την κυβέρνηση στις 26 Αυγούστου 2010, εκφράζοντας τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, αναφέρει: «Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (ΕΜΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη αποτελούσε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής για πολλά χρόνια και τώρα υλοποιείται. Σε κάθε περίπτωση, η ίδρυση της ΕΜΑ συνιστά τολμηρή απόφαση αποκέντρωσης, ιδιαίτερα θετική για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Ευελπιστούμε ότι η ταχύτατη οργάνωση και στελέχωσή της θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην υλοποίηση νέων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Με τη λειτουργία της ΕΜΑ του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η κυβέρνηση μετουσιώνει σε πράξη και υλοποιεί την προεκλογική υπόσχεση – δέσμευση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ουσιαστικές αρμοδιότητες σχεδιασμού, καθώς και εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που ο ίδιος προσωπικά μαζί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ήρθαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην πόλη μας και σε μια συμβολική κίνηση μέσα από το λιμάνι ως πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ανακοίνωσαν τη λειτουργία της.

barbounakisbabis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου