Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Παραδίδουν τον Άκη στη Δικαιοσύνη


http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=125052

Ο κύβος ερρίφθη για την προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση υποβρυχίων το πόρισμα της οποίας βαίνει σε ενδείξεις για «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η παραπομπή του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου στην δικαιοσύνη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το έργο της επιτροπής, με την ουσιαστική καθοδήγηση του προέδρου κ.Μάρκου Μπόλαρη ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να «φωτίσει» τις πτυχές του σκανδάλου, ερεύνησαν λογαριασμούς, εντόπισαν εμβάσματα και απομόνωσαν συμβόλαια ακινήτων. 
Το αποκαλυπτικό παζλ που συνέθεσαν, ιχνηλατεί την διαδρομή «ύποπτων» εμβασμάτων που ξεκινούν από την Ελβετία και καταλήγουν σε λογαριασμούς της υπεράκτιας εταιρείας Torcasso η οποία τα επενδύει σε αγορές ακινήτων – μεταξύ των οποίων και η οικία Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Υπο αυτά τα δεδομένα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η κατάθεση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 31.05.2011. 
Ορισμένοι μάλιστα χαρακτηρίζουν την ενέργεια του πρώην υπουργού να ζητήσει μέσω επιστολής την κλήση για κατάθεση του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1999-2000 (περίοδος που υπογράφει η σύμβαση προμήθειας υποβρυχίων) ως «κίνηση πανικού». Πανικός που τον αποδίδουν στα ευρήματα που αναδύονται τόσο από την έρευνα της προανακριτικής όσο και από αυτής του ΣΔΟΕ.

Το ΣΔΟΕ, ο ξάδελφος και τα εμβάσματα

Αναλυτικά, η κατάθεση του περιφερειακού διευθυντή Αττικής του ΣΔΟΕ κ. Νίκου Μαϊτού, ο οποίος διενεργεί έρευνα για την περιουσιακή κατάσταση του κ. Τσοχατζόπουλου, ήταν αυτή που τοποθέτησε στην καρδιά του σκανδάλου των υποβρυχίων την Torcasso, γνωστή και από την υπόθεση με τα ακίνητα της Μονής Βατοπεδίου. 
Να σημειωθεί ότι ως διαχειριστής της συγκεκριμένης εταιρείας ως το 2003 εμφανιζόταν ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου κ. Νίκος Ζήγρας. Σύμφωνα, λοιπόν με τον κ. Μαϊτό την περίοδο 1999 και έως το 2000 εισρέουν σε λογαριασμό της εταιρείας στην Κύπρο, 3 εμβάσματα συνολικού ύψους 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμό της Morgan Stanley Ελβετίας (4,5 εκατ. δολάρια την 1η Νοεμβρίου 1999, 1,2 εκατ. δολάρια στις 10 Ιανουαρίου 2000 και 1 εκατ. δολάρια στις 7 Μαρτίου 2000). 
Βέβαια, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το ποιος είναι ο αρχικός καταθέτης των εμβασμάτων αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως την απάντηση την γνωρίζει ο κ. Μιχάλης Ματαντός, πρόσωπο που σύμφωνα με την γερμανική δικαιοσύνη εμπλέκεται στο σκάνδαλο. 
Πάντως, σε δεύτερο χρόνο, η Torcasso μεταφέρει τα χρήματα σε λογαριασμό της που διατηρούσε στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα δεδομένα που παρέθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της δίωξης οικονομικού εγκλήματος αποτέλεσαν αφορμή για τους ανθρώπους που υποστηρίζουν το έργο της επιτροπής ώστε να ιχνηλατήσουν την διαδρομή των «ύποπτων» εμβασμάτων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες στην επιτροπή θα φτάσουν στοιχεία που θα δείχνουν ότι τον Νοέμβριο του 1999, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του πρώτου «ύποπτου» εμβάσματος στους λογαριασμούς της Torcasso ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα (μεταξύ των οποίων και αυτό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου) πληρώνοντας περίπου 2 δισ. δραχμές, αρκετά περισσότερα από την αντικειμενική τους αξία. Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο που αναφέρει ότι στις 18 Νοεμβρίου 1999 συντάσσονται 3 συμβόλαια με αγοραστή την Torcasso και τον ίδιο πωλητή. 
Κάθε συμβόλαιο συντάσσεται στον ίδιο χώρο αλλά από διαφορετικό συμβολαιογράφο, ενώ καταθέτονται στο υποθηκοφυλακείο σε διαφορετικές ημερομηνίες και άρα σε διαφορετικούς τόμους. Αυτό, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά τις συμβολαιογραφικές πράξεις θεωρείται τεχνική για να χάνονται τα ίχνη σε περίπτωση που πραγματοποιείται «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος μέσω αγοράς ακινήτων.
Παραδίδουν τον Άκη στην δικαιοσύνη
Η συλλογή των εντυπωσιακών στοιχείων από το επιτελείο που συνδράμει στο έργο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής θα αποτελέσει και τον βασικό «κορμό» του πορίσματος το οποίο όπως έχει δηλώσει ο κ. Μπόλαρης θα παραδοθεί στις 6 Ιουνίου δίχως δηλαδή να ζητηθεί παράταση εργασιών.
Στην ουσία το πόρισμα θα αναγράφει τις ισχυρές ενδείξεις για πιθανή τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες από τον κ. Τσοχατζόπουλο πριν φτάσει στο δια ταύτα το οποίο θα παραπέμπει τον πρώην υπουργό στην δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, το σκεπτικό θα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες υπουργού και άρα στον νόμο περί ευθύνης υπουργών οπότε αρμόδια για να το ερευνήσει δεν είναι η Βουλή αλλά η δικαιοσύνη. 




Σκάνδαλα με κοινό παρονομαστή 

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός πως η υπεράκτια εταιρεία Torcasso εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που απασχολούν την χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι έρευνες για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, τις «ανίερες» ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου και τέλος για τις μίζες των υποβρυχίων εντόπιζαν «ύποπτα» εμβάσματα που κατέληγαν στην συγκεκριμένη εταιρεία. Σύμπτωση; Όσοι γνωρίζουν καλά τις υποθέσεις θεωρούν πως τόσο η εμφάνιση της εταιρείας, όσο και το όνομα που επέλεξαν ιδρυτές της να της δώσουν μόνο τυχαία δεν είναι αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως να «εμπλέκεται» και σε άλλες προμήθειες πολεμικού υλικού. 
Πάντως, μια έρευνα στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών αποδεικνύει πως τα ακίνητα που αγόρασε η Torcasso, στην συμβολή Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας και στο Μαρούσι, λίγες ημέρες μετά το «ύποπτο» έμβασμα που δέχεται τον Νοέμβριο του 1999 από την Ελβετία , τα πωλεί το 2007 έναντι 9,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Μονή Βατοπεδίου. Ενώ το αρχοντικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατέληξε από την Torcasso στο ζεύγος Τσοχατζόπουλου...
http://www.bolaris.gr/index.php?page=description&article_id=3412

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου