Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αργία τέχνας κατεργάζεται

Ημερομηνία: 16/05/2011

Ανακοινώνει τη δημιουργία forum ο Π. Ψωμιάδης σε αντιστάθμισμα της αργίας στην οποία θα τεθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΠΛΗΚΑ 
 
Στέλεχος της ΝΔ, όταν άκουσε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να δηλώνει “απελευθερωμένος”, επειδή οσονούπω θα τεθεί σε προσωρινή αργία, αναρωτήθηκε γιατί δεν “απελευθέρωσε” εαυτόν πριν από τις περιφερειακές εκλογές, εφόσον γνώριζε πολύ καλά ότι οι πιθανότητες να εκπέσει του αξιώματός του είναι ισχυρές. Στη Μητροπολίτου Ιωσήφ και στη Συγγρού όμως μεταφράζουν διαφορετικά τη σχετική δήλωση και αναμένουν την επόμενη κίνηση του κ. Ψωμιάδη, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί… 
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να τεθεί σε προσωρινή αργία από το γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο εντός της εβδομάδας, μόλις ο τελευταίος λάβει την καθαρογραμμένη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για παράβαση καθήκοντος του Π. Ψωμιάδη. Γι’ αυτό και έσπευσε να ανακοινώσει στους περιφερειακούς συμβούλους του ότι σύντομα θα τον αναπληρώσει ο αδελφός του Διονύσης, εκπλήσσοντάς τους για το χρόνο που διάλεξε να τους μιλήσει για αυτήν την υπόθεση. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο περιφερειάρχης ήδη σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του στην πολιτική και λίγες ημέρες μετά την επιβολή της ποινής του θα βγει και θα ανακοινώσει την πολιτική κίνηση για την οποία μήνες τώρα προετοιμάζει το έδαφος και η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από τις δικαστικές περιπέτειές του. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέου κόμματος αλλά ενός τύπου φόρουμ, που θα έχει ως στόχο “την επανένωση όλης της κεντροδεξιάς παράταξης”. Πρόσωπο που γνωρίζει καλά πώς σκέφτεται και αντιδρά ο περιφερειάρχης αποκλείει το ενδεχόμενο ο Π. Ψωμιάδης να φύγει από το “γαλάζιο” μαντρί. Αντιθέτως, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, “θα συνεχίσει να κινείται στα όριά του. Με το φόρουμ που θα δημιουργήσει στοχεύει να γίνει συνομιλητής της Συγγρού αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη και του ΛΑΟΣ”. “Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει στο προσκήνιο, ακόμη κι αν επέλθει η οριστική έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη”, κατέληξε σχετικά. 
 
Άρχισε η διαδοχολογία. Την περασμένη εβδομάδα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Δύναμη για την Κεντρική Μακεδονία” υποδέχτηκαν βουβοί όσα τους ανακοίνωσε ο Π. Ψωμιάδης για το ποιος κατά τη γνώμη του πρέπει να παραλάβει, όχι μόνο προσωρινά αλλά για όλη τη θητεία, το τιμόνι της περιφέρειας και αυτός δεν είναι άλλος από τον αδελφό του Διονύση. Η σιωπή αυτή έβαλε σε δεύτερες σκέψεις τον Π. Ψωμιάδη, καθώς διέκρινε μία περίεργη αμηχανία από όλους και γνωρίζει πολύ καλά ότι, όταν (και άμα) φτάσει η στιγμή εκλογής νέου περιφερειάρχη, περισσότεροι από ένας θα θελήσουν να διεκδικήσουν το θώκο. Επίσης είναι βέβαιο ότι η Συγγρού θα ασκήσει όλη την επιρροή της, για να αναλάβει πρόσωπο της αρεσκείας της, και η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων πολύ δύσκολα θα παραβεί κομματική εντολή. Σε κάθε περίπτωση η διαδοχολογία άρχισε, ενώ εντύπωση προκάλεσε και συζητήθηκε έντονα σε πηγαδάκια η αρχηγική εμφάνιση του Γιώργου Τσαμασλή στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ο πρώην στενός συνεργάτης του περιφερειάρχη φέρεται αποφασισμένος σε περίπτωση έκπτωσης του Π. Ψωμιάδη να θέσει υποψηφιότητα κόντρα σε αυτήν του Διονύση. Στην παράταξη της “Δύναμης” είναι κοινό μυστικό πως οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι ψυχροπολεμικές εδώ και καιρό, ενώ ο Π. Ψωμιάδης έβαλε στον πάγο τον Γ. Τσαμασλή μετά όσα αποκάλυψε για τα άυλα έργα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα περιφερειακοί σύμβουλοι αρχίζουν να μιλάνε ανοιχτά για την ανάγκη να εγκατασταθεί στον περιφερειακό θώκο ένα άτομο του οποίου το όνομα δεν έχει ταυτιστεί απόλυτα με τη διοίκηση Ψωμιάδη, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν θετικά μία υποψηφιότητα που θα έχει πιο θεσμικό χαρακτήρα και εμμέσως πλην σαφώς “φωτογραφίζουν” την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Αθηνά Αηδονά. 
 
Συνδαιτυμόνας του Σαμαρά. Πάντως σήμερα ο Π. Ψωμιάδης θα εμφανιστεί στο ουζερί που θα γευματίσει ο Αντώνης Σαμαράς και δημοσίως δηλώνει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο στελέχη της παράταξής του αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο περιφερειάρχης είναι σφόδρα ενοχλημένος από τη χλιαρή στήριξη που του παρέσχε ο πρόεδρος της ΝΔ και το τοπικό πολιτικό δυναμικό. Ο ίδιος συνεχίζει να κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και μιλώντας στους περιφερειακούς συμβούλους του, όπως μας μεταφέρθηκε, είπε ότι “είναι ειλημμένη απόφαση του ΠΑΣΟΚ να με τελειώσει πολιτικά”. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο και πως θα προσπαθήσει να επισπεύσει τη διαδικασία “για δικούς μου λόγους”, τους οποίους δεν εξήγησε. 
 
Το έμπρακτο μήνυμα από το ΣτΕ. Χθες πάντως το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου σκοπεύει να απευθυνθεί και ο Π. Ψωμιάδης, για να μην ισχύσει το μέτρο της προσωρινής αργίας του, επικύρωσε απόφαση περιφερειάρχη ο οποίος έθεσε σε αργία νομάρχη, επειδή δεν ανέστειλε το δικαίωμα υπογραφής των υπαλλήλων της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας, οι οποίοι ελληνοποιούσαν επί δύο χρόνια εισαγόμενα αμνοερίφια από τρίτες χώρες. Ο εν λόγω περιφερειάρχης εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έθεσε τον περασμένο Αύγουστο σε αργία νομάρχη, όταν παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα για την κατηγορία της διάπραξης της αξιόποινης πράξης της παράβασης καθήκοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του νομάρχη ότι παραβιάζονται η ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επειδή του επιβλήθηκε η ποινή της αργίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καταδικαστική ποινική απόφαση. Και τον απέρριψαν, καθώς το μέτρο της αργίας συναρτάται με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και τη διαφύλαξη του κύρους της αιρετής ηγεσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης (νομαρχίας) και δεν ενέχει κρίση επί της ενοχής του νομάρχη. 
http://www.makthes.gr/news/politics/73616/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου