Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Ο Π. Ψωμιάδης άνοιξε -πρόωρα- τον δρόμο της διαδοχής του

Τα νερά τής ήδη ανήσυχης περιφερειακής του ομάδας τάραξε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ανακοινώνοντας ότι σε λίγες μέρες θα αποτελεί παρελθόν από τη θέση τού επικεφαλής, καθώς τίθεται πλέον σε αργία.

Της Φανής Σοβιτσλή
http://www.makthes.gr/news/reportage/73507/
Εν ολίγοις, δήλωσε ότι γνωρίζει την απόφαση του γ.γ. της αποκεντρωμένης περιφέρειας Θύμιου Σώκου και ανακοίνωσε ότι στο εξής θα τον αναπληρώνει ο αδελφός του, Διονύσης. Τη… βόμβα ωστόσο την έριξε στο τέλος, λέγοντας στους συμβούλους της ομάδας του ότι από εδώ και πέρα είναι όλοι τους εν δυνάμει υποψήφιοι για τη θέση τού περιφερειάρχη.
Η δήλωση προκάλεσε έκπληξη και ταραχή στους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, καθώς όλοι ανέμεναν την ανακοίνωση περί αργίας, δεν περίμεναν ωστόσο από τον κ. Ψωμιάδη να ανοίξει τόσο πρόωρα το θέμα της διαδοχής του. Και αυτό, γιατί, για να κηρυχθεί έκπτωτος, ούτως ώστε η παράταξη να προχωρήσει σε εκλογές για τον νέο περιφερειάρχη, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση από το ΣτΕ, όπου και θα προσφύγει άμεσα. Χθες, πάντως, στο περιθώριο της περιφερειακής ομάδας που συνήλθε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε στους συμβούλους του ότι καθήκοντα περιφερειάρχη θα αναλάβει από εδώ και πέρα ο Διονύσης Ψωμιάδης και ζήτησε από σύσσωμη την ομάδα να τον στηρίξει στο δύσκολο έργο που καλείται να αναλάβει. Τους ζήτησε ακόμα να παραμείνουν ενωμένοι, για το καλό της παράταξης, και να αποφεύγουν εντάσεις και διφωνίες. Σε ήρεμο ύφος ανέφερε πως μπορεί σε λίγες μέρες να μη βρίσκεται στη θέση του, αλλά θα βρίσκεται σίγουρα στο πλευρό όλων, και κυρίως στο πλευρό του αδελφού του.


Στα μαχαίρια για την Κορώνεια
Στο μεταξύ, ριγκ θύμισε για ακόμα μία φορά η αίθουσα όπου διεξήχθη η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ο διαξιφισμός μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη και του άσπονδου εχθρού του, επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Μιχάλη Τρεμόπουλου έγινε με αφορμή τη λίμνη Κορώνεια, ενώ το… ξίφος του δεν άργησε να το προτάξει και ο επικεφαλής της παράταξής του Κυριάκος Βελόπουλος υπερασπίζοντας τον κ. Ψωμιάδη. Η κόντρα ανέκυψε με αφορμή την επερώτηση του κ. Τρεμόπουλου για τα έργα που δημοπρατούνται για τη λίμνη Κορώνεια, αφενός για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ύψους 400.000 ευρώ και αφετέρου για την περιβαλλοντική παρακολούθηση των δεικτών της λίμνης ύψους 125.000 ευρώ. Ο επικεφαλής των Οικολόγων ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο δημοπρατούνται τα έργα, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στη διαδικασία παραπομπής και δεν έχει πάρει άλλη παράταση για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης. «Τα έργα δημοπρατούνται χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», σημείωσε ο κ. Τρεμόπουλος.
Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι «ο κ. Τρεμόπουλος πυροβόλησε άσφαιρα πυρά και αποκρύπτει την αλήθεια».
«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο φορέας υλοποίησης για επτά από τις είκοσι μία δράσεις του Master Plan II. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσουμε, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε υπόλογοι για αθέτηση των υποχρεώσεών μας απέναντι σε οκτώ φορείς», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. Ο κ. Ψωμιάδης εκτόξευσε πυρά σε βάρος του κ. Τρεμόπουλου, λέγοντας πως «την ημέρα καταγγέλλει τους πάντες και το βράδυ τρώει κατεψυγμένα κρέατα». Τον κατηγόρησε επίσης ότι διατυπώνει αυτές τις θέσεις για εντυπωσιασμό, επειδή, όπως είπε, τελειώνει η θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο και επιθυμεί να αναλάβει μια θέση στο εθνικό κοινοβούλιο. «Αρκετούς μάγκες έκανα τα τελευταία χρόνια. Όποιος θέλει να αγωνιστεί ας το κάνει στο πεζοδρόμιο και όχι χτυπώντας με πισώπλατα», είπε σε έντονο ύφος ο περιφερειάρχης. 


«Είσαι γιαλαντζί οικολόγος»
Πυρά όμως εναντίον του κ. Τρεμόπουλου εξαπέλυσε και ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος τόνισε σε έντονο ύφος πως «γελάει η Αθήνα με αυτά που γίνονται εδώ. ‘Έρχομαι από τη Βουλή για να μάθω τι γίνεται στην περιφέρεια και βλέπω το σίριαλ Τρεμόπουλου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ, απαντώντας στις αντιδράσεις του επικεφαλής των Οικολόγων που έκανε λόγο για συκοφαντίες, χαρακτήρισε τον κ. Τρεμόπουλο «γιαλαντζί οικολόγο και οικολόγο επί μισθώσει».


Η αντιπολίτευση
Χαμηλούς τόνους στη χθεσινή συνεδρίαση κράτησαν οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, θέτοντας ζητήματα ουσίας, όπως η πυροπροστασία και το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Πασχαλίδης ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας, για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις, ενώ ο επικεφαλής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ζήτησε να συζητηθεί επισταμένως το θέμα της αντιπυρικής προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις κονδυλίων, προσωπικού και εξοπλισμού. Για έλλειψη σεβασμού στη διαδικασία της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου έκανε λόγο η Ασημίνα Ξηρυτήρη, υπογραμμίζοντας ότι αυτά που συμβαίνουν δεν τιμούν το συμβούλιο. Θα έπρεπε να συζητιούνται σημαντικά ζητήματα, χωρίς κόντρες και παρεμβολές, σημείωσε


SOS για τα κουνούπια
Στο μεταξύ, ο κ. Πασχαλίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών. «Πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα των κουνουπιών, λόγω του καιρού, θα είναι έντονο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν έχουμε και άλλους νεκρούς φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, θυμίζοντας ότι πέρυσι θρηνήσαμε 37 νεκρούς από τον ιό. Την ανησυχία τους για την καθυστέρηση του προγράμματος εξέφρασαν τόσο η διοίκηση της περιφέρειας όσο και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Πάντως, ο κ. Ψωμιάδης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε δέκα μέρες από σήμερα, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο που δεν ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για την περιφερειακή ενότητα Σερρών λόγω αναστολής του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών που λειτουργεί στις Σέρρες. Τελικώς, η σύμβαση ανατέθηκε στην αναπτυξιακή εταιρεία του νομού προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να υλοποιηθεί το έργο. 


Προετοιμάζει για διάδοχο τον Διονύση
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ωστόσο δεν αρκέστηκε μόνο στην ανακοίνωση περί αργίας του με απόφαση του κ. Σώκου, καθώς αυτό το θεωρούσε σίγουρο, αλλά άνοιξε σχεδόν επίσημα και ταυτόχρονα πρόωρα το θέμα της διαδοχής του. «Από και εδώ και πέρα είστε όλοι εν δυνάμει υποψήφιοι», τόνισε με έμφαση προς τους συμβούλους του. Σημείωσε δε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι γνωρίζει αρκετούς που σκοπεύουν να το πράξουν, αγνοώντας πως ο περιφερειάρχης προορίζει για τη θέση αυτή τον αδελφό του, Διονύση.
Η ανακοίνωση αυτή θορύβησε την ομάδα του κ. Ψωμιάδη, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προφανώς φοβάται ή είναι σίγουρος για την έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας, ο κ. Ψωμιάδης βιάστηκε πολύ να ανοίξει το θέμα της διαδοχής, και, αφού το έκανε, όπως ανέφεραν, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί υπέρ της έκπτωσής του. Οι ίδιοι σημείωσαν, μιλώντας στη «Μ», ότι η πρόωση ανακοίνωση για τη διαδοχή θα κάνει κακό στην ομάδα και θα δημιουργήσει πολύ σύντομα αντιπαλότητες και υποομάδες που τάσσονται κατά του Διονύση Ψωμιάδη. «Εμείς στηρίξαμε τον Παναγιώτη και όχι τον Διονύση για τη θέση του περιφερειάρχη. Ως εκ τούτου, ο καθένας έχει δικαίωμα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις εσωπαραταξιακές εκλογές, αν τελικά κηρυχθεί έκπτωτος ο Παναγιώτης», υπογράμμισαν. Ανέφεραν πάντως ότι η ομάδα δεν θα ικανοποιηθεί από την απόφαση του περιφερειάρχη να επιβάλει τον αδελφό του, πρώτον, γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους, ο Διονύσης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και, δεύτερον, γιατί δεν ανήκει (κομματικά) στην παράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου