Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Όλα... ανοιχτά στο πολιτικό μέλλον του Π. Ψωμιάδη

Ημερομηνία: 19/05/2011
[P]
Από μέρα σε μέρα αναμένεται να λάβει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας το “ραβασάκι” με το οποίο τίθεται και επίσημα σε αργία

Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πάρει στα χέρια του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, την απόφαση με την οποία τίθεται σε αργία από τα καθήκοντά του. Η απόφαση είναι ήδη γνωστή στον ίδιο, καθώς το ανακοίνωσε στην ομάδα του, θέτοντας μάλιστα πρόωρα και το θέμα της διαδοχής του.
Το ενδιαφέρον είναι τι τελικά θα πράξει στο εξής ο κ. Ψωμιάδης, αν δηλαδή επιλέξει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, προκειμένου να αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και να ξαναβρεθεί στο βουλευτικό έδρανο, ή να... βολευτεί, όπως λέει το περιβάλλον του, πίσω από την αργία, καθώς θα εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της περιφέρειας, δεδομένου ότι θα τον αναπληρώσει ο αδελφός του Διονύσης.

Η απόφαση θα σταλεί υπογεγραμμένη από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θύμιο Σώκο, ενώ σύμφωνα με τον νόμο ο κ. Ψωμιάδης έχει στη διάθεσή του δέκα μέρες για να προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή αναστολών του ΣτΕ, που θα εξετάσει το διοικητικό μέρος της υπόθεσης. Και ενώ ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής του στο ΣτΕ έως και τον Άρειο Πάγο, από όπου μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος του αξιώματός του, τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του κ. Ψωμιάδη είναι πολλά.
Αυτό που θέλει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να παραιτείται έχει σύμφωνα με πληροφορίες μια βάση, καθώς έτσι ο Π. Ψωμιάδης θα φύγει οριστικά από την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα βουλευτή. Η εκλογή του στο κοινοβούλιο θεωρείται σχεδόν σίγουρη, ενώ αυτόματα αποκτά τη βουλευτική ασυλία, η οποία θα βάλει φρένο στις όποιες δικαστικές κυρώσεις.
Στενοί συνεργάτες του κ. Ψωμιάδη υποστηρίζουν πάντως ότι το θέμα της παραίτησης ο ίδιος δεν το συζητά σχεδόν καθόλου. Αντίθετα, από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου δήλωνε σε όλους τους τόνους: “Θα μείνω και θα το παλέψω, και αν είναι να αρχίσει η κάθαρση, ας αρχίσει από μένα”.

Το σενάριο της παραίτησης
Δεν είναι ωστόσο λίγοι οι πολιτικοί του φίλοι και ορισμένοι συνεργάτες που πρότειναν στον κ. Ψωμιάδη να παραιτηθεί, προκειμένου απαλλαγμένος από το βάρος τη απόφασης να σχεδιάσει τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις. “Εξάλλου, μόνο αν παραιτηθεί μπορεί να προχωρήσει σε κάτι άλλο ή να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη Βουλή. Αλλά το πιο πιθανό είναι ο περιφερειάρχης να μην το κάνει” δήλωσαν στη “Μ” άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Εξάλλου το σενάριο αυτό άρχισε να συζητιέται έντονα μετά την προχθεσινή δήλωση του κ. Ψωμιάδη στα μέλη της ομάδας, στα οποία είπε ότι “στο εξής είστε όλοι εν δυνάμει υποψήφιοι για τη θέση του περιφερειάρχη”. Η δήλωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αναστάτωση στους συμβούλους, καθώς θεώρησαν ότι αφενός ο κ. Ψωμιάδης ανοίγει πρόωρα το θέμα της διαδοχής, αφετέρου το κάνει σκόπιμα για να μετρήσει αντιδράσεις και συμμάχους στη απόφασή του να προωθήσει στην αρχηγία της παράταξης τον αδελφό του Διονύση.

“Τον βολεύει η αναπλήρωση”
Από την άλλη, υπάρχει και το σενάριο που θέλει τον κ. Ψωμιάδη να ορίζει αναπληρωτή περιφερειάρχη τον αδελφό του Διονύση, έχοντας τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και να χαράσσει την πολιτική του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άσχετα αν δεν φαίνεται ο ίδιος. Μάλιστα ο Διονύσης Ψωμιάδης, τον οποίο ο περιφερειάρχης εμπιστεύεται απόλυτα, θα παραμείνει ως αναπληρωτής για δύο χρόνια, ενώ τον ενάμιση που απομένει μέχρι τις εκλογές το 2014 θα προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του. Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ. “Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι αποφασισμένος αλλά και απρόβλεπτος. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά σίγουρα τον βολεύει η αναπλήρωση από τον αδελφό του, γιατί έτσι θα έχει και πάλι τον απόλυτο έλεγχο” ανέφεραν στελέχη της παράταξης.

Το ιστορικό της καταδίκης

Ο κ. Ψωμιάδης, ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, είχε παραπεμφθεί σε δίκη πριν από έξι χρόνια, κατηγορούμενος ότι μείωσε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, από 89.000 σε 5.000 ευρώ. Ωστόσο από τους ελέγχους που διενήργησε η διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας διαπιστώθηκε ότι ο πρατηριούχος νόθευε συστηματικά πετρέλαιο. Οι έλεγχοι στο εν λόγω πρατήριο έγιναν από τον Μάρτιο του 2000 έως τον Απρίλιο του 2001, ενώ τα πρόστιμα είχαν επικυρωθεί από τον προηγούμενο νομάρχη Κ. Παπαδόπουλο. Ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή. Η δίκη στο εφετείο, έπειτα από δύο αναβολές, είχε οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου 2010, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο αναβλήθηκε επειδή ο δικηγόρος του δεν είχε εμφανιστεί στη διαδικασία.
Εντέλει η απόφαση του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε στις 7 Απριλίου 2011, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
 
http://www.makthes.gr/news/politics/73829/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου