Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Προ του λουκέτου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Προ του λουκέτου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέπεμψε η Σύγκλητός του (στη φωτογραφία αρχείου η Πολυτεχνική Σχολή) (Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ)
 
SOS για τα οικονομικά, διοικητικά και θεσμικά προβλήματα εξέπεμψε η Σύγκλητος
Θεσσαλονίκη 
Τα οικονομικά, διοικητικά και θεσμικά προβλήματα που απειλούν τη τη βιωσιμότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) παρουσίασε η Σύγκλητος του ιδρύματος σε ανοιχτή συνεδρίασή της. Ταυτόχρονα με το σήμα κινδύνου οι πρυτανικές αρχές εξέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα μπορούσαν να βγάλουν το πανεπιστήμιο από το αδιέξοδο της κρίσης.

Ενώπιον της Συγκλήτου, ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε ότι το ΑΠΘ έχει πέσει εφέτος κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του χρηματικού ποσού των 36,5 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίζει οριακά τις βασικές ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας του ιδρύματος και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας του πανεπιστημίου ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. 
Πρύτανης: «Μείωση επιχορήγησης πάνω από 54%»
Συγκεκριμένα, ενώ η υπεσχημένη επιχορήγηση για το 2011 είχε οριστεί (ήδη μειωμένη κατά 33%) στα 29,5 εκατομμύρια, τελικά, η δυνατότητα εκταμίευσης αφορά το ποσό των 24,8 εκατομμυρίων ευρώ. «Αν στο σύνολο των περικοπών συνυπολογιστεί και ο μηδενισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τότε η πραγματική μείωση των δαπανών για το πανεπιστήμιο ξεπερνά το 54%» είπε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία για τα μαθήματα
Η Σύγκλητος εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο να χαθούν μαθήματα, εξετάσεις και ερευνητικά προγράμματα, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που παρουσιάζονται σε εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά, στην καθυστέρηση χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων και στην μείωση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού από το «πάγωμα» των διορισμών και των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ.
Επιπλέον δεν έχουν εγκριθεί ακόμη 37 μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητα λειτουργίας της φοιτητικής λέσχης από το νέο ακαδημαϊκό έτος, καθώς δόθηκαν τα μισά χρήματα από τα απαιτούμενα και ήδη εκκρεμεί συσσωρευμένο χρέος (1,6 εκατομμύρια) από παλαιότερα έτη.

«Λειτουργία στο όριο για το λουκέτο»

Ο αντιπρύτανης Οικονομικού Σχεδιασμού κ. Γιάννης Παντής ανέφερε ότι αν και το πανεπιστήμιο μείωσε εφέτος το κόστος λειτουργίας του κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, είναι ανέφικτη η λειτουργία του με τον προϋπολογισμό των 24 εκατομμυρίων ευρώ. Υποστήριξε ότι το ίδρυμα διαθέτει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του και έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες ωστόσο δεν βρίσκουν θετική ανταπόκριση.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά το ίδιο το υπουργείο» είπε και πρόσθεσε: «Αφού δεν μπορούν να μας δώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, ας μας δώσουν τη θεσμική ελευθερία ώστε με τις δικές μας παρεμβάσεις να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του» είπε.
Προτάσεις από το ΑΠΘ
Σωτήριες προς αυτήν την κατεύθυνση παρεμβάσεις έκρινε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΠΘ, τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας μέσω των ανανεώσιμων πηγών, αντίστοιχης με αυτή που καταναλώνει ετησίως (5 εκατομμύρια ευρώ), και την εξαίρεση του πανεπιστημίου από νόμο για τα δημόσια έργα, που το υποχρεώνει να καταβάλει ποσά μεγαλύτερα ακόμη και κατά 70% από αυτά της αγοράς.
Εκτακτη σύνοδο πρυτάνεων
Εξαιτίας της ανησυχητικής κατάστασης που διαμορφώνεται, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία της συνεδρίαση να οργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των φορέων της πόλης την Τρίτη 31 Μαΐου. Την ίδια ημέρα το ΑΠΘ θα διακόψει τη λειτουργία του για τρεις ώρες (12.00 - 15.00) προκειμένου όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών.
Επίσης, τη Δευτέρα 23 Μαΐου συγκαλεί έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων με θέμα «Τα πανεπιστήμια εν κινδύνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου