Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

"Προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία"

Ανομολόγητους χειρισμούς σε καίρια εθνικά θέματα καταλογίζει στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων
Δριμύτατη επίθεση κατά του υπουργείου Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης
Θ. Δασκαρόλλης, κάνοντας λόγο για ανομολόγητους χειρισμούς σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς και "όχι με το αζημιώτο".
Ως αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών, όπως σημειώνεται, είναι να "βιώνει η χώρα άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων".
Διπλωματικοί κύκλοι, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", εκτιμούν ότι ο πρέσβης στέλνει το μήνυμα πως η διπλωματική διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαλύεται "όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής "μη επιβάρυνσης" των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Ας κλείσουμε τις πρεσβείες
"Αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα 'χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία", επισημαίνεται.
Επισημαίνει ακόμα ότι η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. "Τη διεθνή απομόνωση της χώρας", υπογραμμίζει.
"Οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες "αντιπαραγωγικές" ΔΕΚΟ. Οι εκάστοτε πολιτικοί μας προϊστάμενοι είναι αυτοί που απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας", συνεχίζει.

Αναξιοποίητοι οι διπλωμάτες
Η επιστολή καταλήγει με έμμεσες βολές κατά του πρωθυπουργού, καθώς γίνεται αναφορά σε κατά καιρούς ρήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.
"Κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης, οι Έλληνες διπλωμάτες δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί "Τιτανικού", μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς", σημειώνεται.

Ουδέν σχόλιον
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβεκούρας, αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή και περιορίστηκε να επαναλάβει, παραπέμποντας «σε κάθε δήλωση και κάθε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών», ότι "δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".
Η επιστολή απεστάλη στους συναδέλφους του εν όψει της τρίωρης στάσης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο προαύλιο του υπουργείου Εξωτερικών στη 1 μ.μ., την ώραπουο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα δέχεται στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η πρόθεση είναι οι στάσεις να επαναλαμβάνονται και οι διπλωμάτες να μπαίνουν στο κάδρο (τηλεοπτικό και όχι μόνο) κάθε φορά που ο υπουργός θα δέχεται στο γραφείο του κάποιον ξένο αξιωματούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου